Στο έδαφος της βαθιάς και παρατεταμένης πολιτικής κρίσης, που παροξύνεται από τον κλιμακούμενο ανταγωνισμό Δύσης-Ρωσίας (και) στα Δυτικά Βαλκάνια, το αστικό πολιτικό σκηνικό στη Βουλγαρία παραμένει βαθιά διχασμένο και οι πρόσφατες εκλογές στις 2 Οκτώβρη (οι τέταρτες μέσα σε δύο χρόνια) αποτελούν εφαλτήριο του νέου κύκλου φανερών και υπόγειων διεργασιών και παζαριών με επίδικο την υπέρβασή της και την αποκατάσταση της “κυβερνητικής σταθερότητας”.

Πρώτο κόμμα αναδείχθηκετο GERB του πρώην πρωθυπουργού Μ. Μπορίσοφ, που συγκέντρωσε το 25,33% των ψήφων με 67 βουλευτές. Ο Μπορίσοφ, που κατηγορείται από τους αντιπάλους του για εκτεταμένη διαφθορά, πασχίζοντας να πάρει το χρίσμα του “καταλληλότερου” από τους δυτικούς επικυριάρχους, έσπευσε να δηλώσει “έτοιμος να διαπραγματευτεί κυβέρνηση μεταξύ ευρωατλαντικών κομμάτων”. Στη δεύτερη θέση κατετάγη το κόμμα “Συνεχίζουμε την Αλλαγή” του ακραιφνώς φιλοδυτικού Πετκόφ (20,2% και 53 βουλευτές), ο οποίος προΐστατο της κυβέρνησης του τετρακομματικού συνασπισμού που κατέρρευσε μετά από πρόταση μομφής – που στηρίχθηκε και εξ οικείων του – τον περασμένο Ιούνη. Ο Πετκόφ, που πρωτοστάτησε στην αντιρωσική υστερία των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ- ΕΕ απελαύνοντας μεταξύ άλλων δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες, αρνούμενος την πληρωμή του ρώσικου φυσικού αερίου σε ρούβλια και μπλοκάροντας, ως γνωστόν, την επίσκεψη Λαβρόφ στο Βελιγράδι με το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας, στοχοποίησε τη Ρωσία για “υβριδικό πόλεμο” εναντίον του. Το πάλαι ποτέ κραταιό Σοσιαλιστικό Κόμμα απέσπασε το 9,3%, ενώ το φιλορωσικό “Αναγέννηση” 10,17% με 27 βουλευτές, διπλασιάζοντας τα ποσοστά του. Ο επικεφαλής του, Κωνσταντίνοφ, με τη σειρά του δήλωσε ότι “την κυβέρνηση διαμορφώνει προς το παρόν η αμερικανική πρεσβεία”.
Εκλογές πραγματοποιήθηκαν και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για την ανάδειξη του τριμελούς προεδρείου της ενιαίας ομοσπονδιακής βουλής (συμμετέχουν ένας Σερβοβόσνιος, ένας Κροατοβόσνιος και ένας Βόσνιος Μουσουλμάνος), για τα κοινοβούλια των δύο τοπικών “κρατικών οντοτήτων” (σερβοβοσνίων και κροατοβοσνίων), όπως και για την ανάδειξη νέου προέδρου των Σερβοβοσνίων με τον Ντόντικ να έχει εξασφαλίσει και επίσημα τη στήριξη του Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, με φόντο τις ασφυκτικές πιέσεις και εκβιασμούς της Εσπερίας για την άνευ όρων ευθυγράμμιση του Βούτσιτς στα αμερικανονατοϊκά τετελεσμένα για το Κόσοβο, η Σερβία υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με τη Ρωσία με θέμα “διαδικασίες διευθέτησης των διακρατικών σχέσεων για τη διετία 2023-2024”. Το νέο “άνοιγμα” της σερβικής ηγεσίας στον Πούτιν προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Αμερικάνου πρέσβη στο Βελιγράδι, ο οποίος διακήρυξε πως “αυτή τη στιγμή κανείς δεν πρέπει να υπογράφει τίποτα με τη Ρωσία…ζητήσαμε εξηγήσεις από τη Σερβία”.

Στο ίδιο μήκος κύματος τα επιτελεία των Βρυξελλών καυτηρίασαν την εν λόγω συμφωνία ως “σημαντικό πλήγμα στην ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων”. Παράλληλα “οι Ευρωπαίοι εταίροι”, με λαγό την Κροατία, προχώρησαν στον αποκλεισμό της Σερβίας από τις χώρες που εξαιρέθηκαν από την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου μέσω της κροατικής Ριέκα. Ως αντίβαρο, Σερβία και Ουγγαρία ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν για την κατασκευή αγωγού που θα προμηθεύει τη Σερβία με ρωσικό πετρέλαιο μέσω του αντίστοιχου ουγγρικού “DRUZHBA”.