Με φόντο την τεράστια περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή των πυρόπληκτων περιοχών, σε μια «επίδειξη ετοιμότητας» μπροστά στα διακινούμενα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, η Φ. Γεννηματά (η οποία κατά τη διάρκεια ιδιαίτερα της πανδημίας παραδέρνει σε ρόλο άτυπου κυβερνητικού εκπροσώπου, καταλαμβάνοντας επάξια τη θέση της στο ψευδεπίγραφο μέτωπο της «εθνικής ενότητας» υπό την μπαγκέτα του Κ. Μητσοτάκη) αποφάσισε να υψώσει απότομα τους τόνους της κούφιας αντιπολιτευτικής δημαγωγίας. Στα πλαίσια αυτά ζήτησε «η εισαγγελική έρευνα να επεκταθεί και για τις κυβερνητικές ευθύνες» καθώς «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου». Επιτέθηκε προσωπικά στον Μητσοτάκη που «αρκείται σε επικοινωνιακή διαχείριση με προσχηματική συγγνώμη… η πολιτική ευθιξία είναι άγνωστη στην κυβέρνηση. Μαζί με τη συγγνώμη χάθηκε και το φιλότιμο».

Ζητώντας για τα μάτια του κόσμου συζήτηση στη βουλή για τις πυρκαγιές και απαιτώντας την παραίτηση των Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ συνέχισε εξαπολύοντας μύδρους κατά της ηγεσίας της ΝΔ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά κατά την περιοδεία της στη Β. Εύβοια «χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης με επαρκείς πόρους, στο οποίο κύριοι μέτοχοι και διαχειριστές θα είναι η αυτοδιοίκηση, οι φορείς και οι κάτοικοι και όχι η “Μαξίμου ΑΕ”. Δε θα αφήσουμε ολόκληρες περιοχές να εγκαταλειφθούν ούτε να γίνουν όμηροι ιδιωτικών συμφερόντων».

Παριστάνοντας τον αδιάλλακτο Ροβεσπιέρο η Φ. Γεννηματά προανήγγειλε ότι δε θα δεχτεί «λύσεις τύπου 2007 που άφησαν πίσω βαριές σκιές για την οικονομική διαχείριση από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ». Κατά την επίμαχη συζήτηση στη βουλή ωστόσο, ο Μητσοτάκης σε μια αποστροφή του λόγου του σήκωσε το γάντι και απευθύνθηκε υποτιμητικά προς την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας με το γνωστό αλαζονικό του ύφος πως «κάποια αεροπλάνα δεν πετάνε για τεχνικούς λόγους, θα σας το ξαναπώ να το καταλάβετε». Η Φ. Γεννηματά καυτηρίασε την επίθεση του Μητσοτάκη που «προσπάθησε να πει πως εγώ ως γυναίκα δεν καταλαβαίνω πώς λειτουργούν τα εναέρια μέσα και εκείνος ως άντρας θα πρέπει να μου εξηγήσει. Αυτό λέγεται mansplaining και θα πρέπει το συντομότερο να ζητήσει συγγνώμη».

Κατά τα λοιπά, στο έδαφος του ασίγαστου ανταγωνισμού με έπαθλο την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ, που πριμοδοτείται και αναπαράγεται από τα βασικά οικονομικοπολιτικά κέντρα εξουσίας (και) μέσω των συστημικών ΜΜΕ, πυκνώνουν οι φανερές και υπόγειες διεργασίες των υποψήφιων δελφίνων, στους οποίους προστέθηκε πρόσφατα και ο Χ. Καστανίδης. Ο εν λόγω βαρώνος, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους αντι-ΣΥΡΙΖΑ μνηστήρες, είναι εραστής της κεντροαριστερής σύγκλισης και έχει ουκ ολίγες φορές διαφοροποιηθεί ηχηρά από την ηγεσία της Φ. Γεννηματά. Στη συγκυρία ο Χ. Καστανίδης ξιφούλκησε κατά της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, φωτογραφίζοντάς την ως αποκλειστικά υπεύθυνη για «τη σημερινή μελαγχολία των χαμηλών προσδοκιών και την κατήφεια του ισχνού παρόντος» του κεντροαριστερού δεκανικιού. Από την πλευρά της, η Φ. Γεννηματά «δεσμεύτηκε» ότι εντός του Σεπτέμβρη θα συνεδριάσει η κεντρική επιτροπή για να αποφασίσει όλες τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα για την ημερομηνία-ορόσημο των εκλογών. Στα πλαίσια της λογικής των «ίσων αποστάσεων» εγκάλεσε «τον κ. Μητσοτάκη που αγχώνεται να βρει ψήφους στον κεντρώο χώρο και στελέχη στην πολιτική αγορά. Αντίστοιχη προσπάθεια έκανε και ο κ. Τσίπρας χωρίς αποτέλεσμα. Οι διευρύνσεις ή οι αξιοποιήσιμοι χάνουν την ταυτότητά τους όταν μπαίνουν κάτω από τη νέα ομπρέλα». Με το βλέμμα στραμμένο (και) στις εθνικές κάλπες,η Φ. Γεννηματά διακήρυξε δημαγωγικά πως «διεκδικούμε με την ψήφο του λαού πρωταγωνιστικό ρόλο», προσθέτοντας πως «η αυτόνομη πορεία του κόμματος είναι αδιαπραγμάτευτη». Στράφηκε παράλληλα εμμέσως πλήν σαφώς κατά του Α. Λοβέρδου τονίζοντας πως «το ΠΑΣΟΚ σήμερα υπάρχει και είναι κοινοβουλευτικό κόμμα επειδή υπάρχει το ΚΙΝΑΛ. Τα δικά μου συναισθήματα και οι δικές μου αναμνήσεις για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι για πούλημα». Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις αλγεινές εντυπώσεις και να κόψει τον ομφάλιο λώρο που συνδέει αδιάρρηκτα το ΚΙΝΑΛ με το αλήστου μνήμης (κυβερνητικό και όχι μόνο) αμαρτωλό παρελθόν του ηθικά και πολιτικά χρεοκοπημένου πασοκισμού, στην ανακοίνωσή της για το θάνατο του Α. Τσοχατζόπουλου, η ηγεσία Γεννηματά σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως «εδώ και πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ έχει διαχωρίσει, με βάση τις αρχές και τις αξίες του, πλήρως και ριζικά τη θέση του».

Με τη σειρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης καρφώνοντας την αρχηγό του ΚΙΝΑΛ τόνισε πως «χρειάζονται πολλοί αποφασισμένοι προοδευτικοί καμικάζι για να ανασυγκροτήσουμε τη δημοκρατική παράταξη».Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία μιας και δεν ελέγχει τον εσωκομματικό μηχανισμό, ζήτησε «ανοιχτές και θεσμικές διαδικασίες» στο δρόμο για τις εκλογές. Απευθυνόμενος παράλληλα στο θυμικό των πράσινων παραδοσιακών ψηφοφόρων έσπευσε να διακηρύξει «εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ, ήμουν ΠΑΣΟΚ και δεν έχω φύγει στιγμή από το κόμμα μας, ιδιαίτερα τις πολύ δύσκολες στιγμές την τελευταία δεκαετία. Μπορούμε να συνδυάσουμε το σεβασμό στα σύμβολά μας, την ιστορία και το όνομά μας με την προσπάθεια που κάνουμε από το 2017 για να συμπεριλάβουμε και άλλες δυνάμεις».