Ηράκλειο – Ανταπόκριση

Με απόφαση του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (ΕΚ.Η) πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Μάρτη στο Ηράκλειο Στάση Εργασίας και Παγκρήτια Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας έξω από την πύλη του ΠΑΓΝΗ ενάντια στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία που ξεκίνησαν στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης και του νοτίου Αιγαίου, αλλά και γενικά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και την εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Στόχος της Συγκέντρωσης ήταν η καταδίκη της βάρβαρης πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, -που συνεχίζει και επιτείνει τα αντιλαϊκά μέτρα των προκατόχων της (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ)- επιδιώκοντας τον αποκλεισμό των λαϊκών στρωμάτων από το αυτονόητο, απαράγραπτο και θεμελιώδες δικαίωμα στην περίθαλψη και υγεία. Ιδιαίτερα, καταδικάστηκε η έναρξη των απογευματινών χειρουργείων και η μετατροπή των ασθενών σε…πελάτες, πολιτική που δείχνει το πιο αποκρουστικό πρόσωπο της ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων, αφού μια τόσο σοβαρή ιατρική πράξη, όπως είναι το χειρουργείο, θα κρίνεται από το βαλάντιο του ασθενούς, από την ικανότητά του να ..πληρώσει.

Από τον χώρο της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για ενεργοποίηση της βάσης και συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση, συναντώντας …τείχος αδράνειας, αδιαφορίας και επικίνδυνης απαξίωσης ακόμη και των θεμελιωδών συνδικαλιστικών υποχρεώσεων από τις παρατάξεις της πλειοψηφίας, την ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ/ΣΥΝΕΚ που κατέχει την προεδρία και τη γραμματεία και την ΠΕΚ/ΠΑΣΚ που κατέχει το αξίωμα της αντιπροεδρίας. Μπροστά σε αυτά τα μεσαιωνικά και βαρβαρικά μέτρα, η «αριστερή» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ/ΣΥΝΕΚ ..εξαφανίστηκε(!):

Δεν εξέδωσε ανακοίνωση του σωματείου για τη συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση, αλλά περιορίστηκε σε μια αποστολή της λακωνικής και άχρωμης ανακοίνωσης του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ και αυτό, μετά από πίεση δική μας.

Δεν μερίμνησε για παρουσία του Πανό της ΕΛΜΕ στη συγκέντρωση.

ΔΕΝ συμμετείχαν τα εκλεγμένα μέλη της στο Δ.Σ (τρία τον αριθμό) στη στάση και την κινητοποίηση(!).

Αντίστοιχη στάση αποχής από την κινητοποίηση και πλήρους αδιαφορίας ακόμη και για τις καταστατικές της υποχρεώσεις τήρησε και η συνηθισμένη στη διαδικασία της απαξίωσης των συνδικαλιστικών αγώνων ΠΕΚ/ΠΑΣΚ, που έχει δυο εκλεγμένα μέλη στο Δ.Σ της ΕΛΜΕ

Με αυτή την ηχηρή απουσία- μπροστά μάλιστα στην επιβολή ενός τόσο αποκρουστικά αντιλαϊκού μέτρου- που μετατρέπει την υγεία σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα και τη χειρουργική επέμβαση σε προνόμιο των «εχόντων»- οι συνδ. παρατάξεις της υποταγής επιβεβαίωσαν ξανά τον ρόλο τους ως δυνάμεις που βάζουν ανοιχτά, απροκάλυπτα και προκλητικά πλάτη στη βάρβαρη πολιτική που ισοπεδώνει αναφαίρετα και θεμελιώδη δικαιώματα στην υγεία, την παιδεία, τη μόνιμη δουλειά, τη σύνταξη, τη μόρφωση, την αξιοπρεπή διαβίωση και μαζική δράση.

Μπροστά σε αυτή την απαράδεκτη απουσία και περιφρόνηση ακόμη και των βασικών καταστατικών συνδικαλιστικών υποχρεώσεων που έδειξαν οι παρατάξεις που ελέγχουν το προεδρείο της ΕΛΜΕ, δηλ. την πολιτική φωνή του σωματείου μας, από τον χώρο της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Αντισταθήκαμε:

Η εκπρόσωπός μας τοποθετήθηκε στη συγκέντρωση εκ μέρους του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ και της παράταξης. Καταδίκασε τη μαύρη αντιδραστική πολιτική της διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, τη βαρβαρότητα των επ’ αμοιβή απογευματινών χειρουργείων, την απαξίωση των λαϊκών αναγκών στην περίθαλψη και υγεία. Δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στους συνειδητούς και μαχόμενους υγειονομικούς -που μέσα σε αυτή τη λαίλαπα των μέτρων της εργασιακής εξουθένωσής τους- στέκονται όρθιοι, στο πλευρό των ασθενών και του λαού, ενώ πρόβαλε το αίτημα της κάλυψης όλων των κενών με μαζικούς διορισμούς γιατρών και νοσηλευτών και της αύξησης των αποδοχών τους. Ολοκληρώνοντας, κάλεσε σε μαζική και ανυποχώρητη ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ μέχρι την ακύρωση των αντιλαϊκών μέτρων και τη δικαίωση του αγώνα μας. Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και στα ΜΜΕ.

Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων στην Πύλη του ΠΑΓΝΗ, ακολούθησε μικρή πορεία μέχρι την είσοδο του νοσοκομείου, όπου ενημερωθήκαμε ότι ο Διοικητής του νοσοκομείου είχε αποχωρήσει… Δεν αιφνιδιαστήκαμε: Οπου είναι έντονη η παρουσία του λαού, οι στυλοβάτες της αντιλαϊκής πολιτικής διαλέγουν τον δρόμο…της φυγής.

Τονίζουμε ότι αυτή η αντιλαϊκή πολιτική που ξεθεμελιώνει το δημόσιο σύστημα υγείας και δηλώνει προκλητικά στον λαό ότι δεν έχει δικαίωμα στην περίθαλψη και υγεία, σίγουρα δεν αντιμετωπίζεται με αποσπασματικά μέτρα. Απαιτείται οργάνωση της μαζικής πάλης, καλά οργανωμένος και με προοπτική απεργιακός αγώνας και ενιαιο-μετωπική αντίσταση που θα ενώσει όλους στα ρυάκια των διεκδικήσεων στην κατεύθυνση της ανατροπής των αντιδραστικών μέτρων που καταδικάζουν τον χειμαζόμενο λαό στη στέρηση αναφαίρετων δικαιωμάτων του.