Συνεχίζεται στο Χονγκ Κονγκ η διοργάνωση μαζικών διαδηλώσεων κατά της πολιτικής των κινεζικών αρχών. Οι δυνάμεις καταστολής του Κινεζικού κράτους αντιμετωπίζουν αναμφισβήτητα με αγριότητα τις διαδηλώσεις, που ξεδιπλώνονται συστηματικά, μήνες τώρα.

Εξίσου αναμφισβήτητο είναι ότι οι διαδηλώσεις αυτές έχουν τη σφραγίδα τόσο των ντόπιων αστικών αντιδραστικών κλικών όσο και την κρυφή και ανοιχτή στήριξη των δυνάμεων του διεθνούς ιμπεριαλισμού, που παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της Κίνας, υπολογίζοντας να οξύνουν τα προβλήματά της, να αποσταθεροποιήσουν την εξουσία της και να αμφισβητήσουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην άλλοτε βρετανική αποικία. Το Χονγκ Κονγκ υπήρξε στο παρελθόν ένα από τα διασημότερα οικονομικά αποικιακά κέντρα μαφιόζικου καπιταλισμού, ληστρικής εκμετάλλευσης των εργαζομένων, διαφθοράς και ξεπλύματος μαύρου χρήματος, γνωρίσματα που σε σημαντικό βαθμό, με άλλους όρους, διατηρούνται και κάτω από τη σημερινή κινεζική ηγεσία με την ταμπέλα “μία χώρα- δυο συστήματα”.

Είναι χαρακτηριστική, ωστόσο, η υποκρισία και η διεθνής μιντικακή προβολή των εξελίξεων στο Χονγκ Κονγκ, που εστιάζει στην καταστολή σαν κάτι ξένο τάχα προς τα τεκταινόμενα στη “δημοκρατική” Δύση, όταν οι ίδιοι δεν λένε κουβέντα σχεδόν για τις αγριότητες των δυνάμεων καταστολής στα δυτικά καπιταλιστικά κράτη, όπως π.χ. για τη βάρβαρη καταστολή τους νεκρούς και τους σακατεμένους στις διαδηλώσεις των “κίτρινων γιλέκων” στη Γαλλία.