Σε συνέχειες εξελίσσεται το σήριαλ που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2019 και αφορά την έλευση 50 έως 100 προσφύγων στην πόλη μας και την εγκατάστασή τους σε ξενοδοχεία. Από την εμφάνιση της πιθανότητας αυτής, πριν οχτώ μήνες έως τώρα, ένα ποτάμι σφοδρών ξενοφοβικών, μισαλλόδοξων και ρατσιστικών αντανακλαστικών άρχισε να εμφανίζεται και να διαποτίζει την καθημερινότητα της πόλης. Απέναντί του δυστυχώς, μόνο κάποιοι δημοκρατικοί και προοδευτικοί άνθρωποι που όρθωσαν το ανάστημά τους σε αυτό το δηλητήριο, κυρίως ως μονάδες. Ένα δηλητήριο το οποίο διαχέεται από ακραία στοιχεία αλλά και από τους υπόγειους αλλά και τους φανερούς διαύλους του συντηρητισμού στην πόλη (εκκλησία, βουλευτής της ΝΔ) αλλά και από εκπροσώπους φορέων και αιρετούς της τοπικής κοινωνίας που προσδοκούν εκλογικά οφέλη με τη στάση τους. Ο δε Δήμαρχος της πόλης καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης παρακολούθησαν αμήχανοι και στο τέλος ακολούθησαν το ρεύμα χωρίς να μπορούν να ορθώσουν αντίλογο, έστω και για τα προσχήματα.

Το τελευταίο επεισόδιο αυτού του κακόγουστου και επικίνδυνου σήριαλ, ήταν η ανακοίνωση της Δημοτικής Κοινότητας Καρπενησίου, που αναρτήθηκε πριν από λίγες μέρες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η οποία τοποθετήθηκε για το θέμα της έλευσης των προσφύγων στην πόλη μας. Η θέση που εξέφρασαν ομόφωνα τα πέντε από τα εφτά αιρετά μέλη μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει στους κατοίκους της πόλης. Με ένα μακροσκελέστατο κείμενο αναλαμβάνοντας και το ρόλο του ποινικού δικαστή, κατέταξαν τους ανέστιους που θα έρθουν, στο χώρο της βαριάς εγκληματικότητας με βάση το φύλο, τη θρησκεία και την καταγωγή.

Σύμφωνα λοιπόν με την ανάλυση των κυρίων Συμβούλων της Δημοτικής Κοινότητας, βρέθηκε η αιτία των προβλημάτων που ταλανίζουν τον τόπο εδώ και δεκαετίες! Η αποψίλωση της πόλης και του νομού σε κοινωνικό, οικονομικό, δημογραφικό επίπεδο, η υψηλή ανεργία, η μετανάστευση στο εσωτερικό και εξωτερικό, η παρακμή των μικρών επιχειρήσεων και των μικρομάγαζων, η πολιτιστική φτώχεια, έχουν πλέον αιτία και αυτή δεν είναι άλλη από τους πρόσφυγες και μετανάστες!!! Οι διαχρονικές αιτίες, οι διαχρονικές πολιτικές, οι διαχρονικοί πολιτικοί πρωταγωνιστές του τόπου, βεβαίως και δεν έχουν καμία ευθύνη, γιατί ως γνωστόν για όλα φταίνε οι πρόσφυγες και εσχάτως ο κορονοϊός. Ο κορονοϊός ο οποίος δίνει “φύλλο συκής” σε πολλούς, από ακραίους ρατσιστές, αγανακτισμένους παπάδες και ακόμα χειρότερα αγανακτισμένους υγειονομικούς, που εσχάτως και αυτοί ανακάλυψαν την υποστελέχωση των δομών υγείας στην πόλη και στο νομό. Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές θα μπορούσε να αναφωνήσει κανείς και δικαίως. Το ποτάμι της ξενοφοβίας, του μίσους και του αχαλίνωτου συγκαλυμμένου και ξεκάθαρου ρατσισμού, διαπερνάει όλες τις παραπάνω συμπεριφορές και δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα και την πόλη. Οι θεσμικοί παράγοντες -άλλοι ανήμποροι, άλλοι διστακτικοί και άλλοι υποκινώντας την κατάσταση αυτή- δυστυχώς σε αυτή τη δύσκολη ώρα βρίσκονται κατώτεροι των περιστάσεων.

Και αφού όλα αυτά εξελίσσονται με αυτό τον τρόπο, λύση στο δράμα της πόλης έρχεται να δώσει σαν «από μηχανής θεός» ο διαχρονικός «σωτήρας» της Ευρυτανίας Μπακογιάννης που -χρησιμοποιώντας τις υψηλές του γνωριμίες!- αποτρέπει προσωρινά την έλευση των ανέστιων και ξεριζωμένων που θα μολύνουν τον πολιτισμό μας, σώζοντας για μια ακόμα φορά τον τόπο!!! Τόσο καλά δηλαδή!

Κλείνοντας την αναφορά αυτή, θεωρώ ότι αυτή την ώρα που το ξενοφοβικό δηλητήριο τρέχει στις φλέβες της πόλης που ζούμε, είναι αδήριτη ανάγκη όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι, όλοι όσοι διαθέτουν στοιχειώδη νου, να ορθώσουμε ανάστημα απέναντι στο μίσος και τον σκοταδισμό. Απέναντι στη μαυρίλα και το νέο μεσαίωνα που φαίνεται να σκεπάζει την πόλη. Νομίζω ότι το χρωστάμε στα νέα παιδιά και στο ίδιο το μέλλον του τόπου. Είναι ώρα να πάρουμε και ατομικά και συλλογικά, όλοι τις ευθύνες μας…

Μαστροκώστας Κώστας