Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

Ο λαός της Βολιβίας βρίσκεται αντιμέτωπος με το πραξικόπημα που οργανώνουν οι πιο αντιδραστικές δυνάμεις της χώρας με την υποστήριξη του παραδοσιακού τους αφεντικού, του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, προκειμένου να επιστρέψουν στην εξουσία ύστερα από 14 χρόνια.

Το πραξικόπημα μεθοδεύεται ήδη από την επόμενη μέρα του εκλογικού αποτελέσματος της 20ης Οκτωβρίου, που αποτέλεσε και την αφορμή για την εξαπόλυσή του. Οι δυνάμεις της Δεξιάς, της αστυνομίας και του στρατού, του θρησκευτικού φανατισμού και του ρατσισμού κατά των ιθαγενών, ξεσήκωσαν μεγάλο θόρυβο ενάντια στο εκλογικό αποτέλεσμα για να δημιουργήσουν ακριβώς συνθήκες πραξικοπηματικής ανατροπής του Μοράλες.

Την Κυριακή ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Βολιβίας απαίτησε την παραίτηση του Έβο Μοράλες «για το καλό της χώρας». Νωρίτερα, η αστυνομία είχε αποσύρει τη στήριξή της στην κυβέρνηση. Ο Έβο Μοράλες αν και ήδη από την επόμενη μέρα των εκλογών μίλησε για πραξικόπημα σε εξέλιξη, τελικά αποδέχθηκε τον έλεγχο του εκλογικού αποτελέσματος από επιτροπή του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, σε μια πρώτη υποχώρηση στην ιμπεριαλιστική και εγχώρια πίεση. Συνεχίζοντας τις υποχωρήσεις στις πιέσεις ο Μοράλες παραιτήθηκε με σκοπό να εξομαλυνθεί η κατάσταση και η Βολιβία να πάει σε νέες εκλογές.

Η στάση αυτή αποθράσυνε ακόμη περισσότερο τους πραξικοπηματίες που τα θέλουν όλα εδώ και τώρα και δε μπορούν να περιμένουν για νέες εκλογές. Πλέον το που βρίσκεται ο Έβο Μοράλες δεν είναι γνωστό και η τύχη του αμφισβητείται. Σε πολλές πόλεις τραμπούκικες ομάδες της Δεξιάς αντιπολίτευσης επιτίθενται στους υποστηρικτές του, κάνοντας σαφές ποια θα είναι η επόμενη μέρα αν το πραξικόπημα πετύχει. Η διακυβέρνηση του Έβο Μοράλες δεν είναι αυτή που χρειάζεται πραγματικά ο λαός της Βολιβίας για να λύσει τα προβλήματά του και σίγουρα μέσα στα 14 χρόνια της διέψευσε πολλές ελπίδες. Ωστόσο αυτό που προέχει τώρα είναι η καταδίκη του πραξικοπήματος με το οποίο προσπαθούν να επιστρέψουν στην εξουσία οι πιο αντιδραστικές και οπισθοδρομικές δυνάμεις της χώρας, με την αμέριστη στήριξη των Αμερικάνων, ώστε όχι μόνο να επιστρέψει η Βολιβία στις σκοτεινές μέρες της αμερικάνικης επικυριαρχίας, αλλά και να ανατραπούν οι όποιες δημοκρατικές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις της διακυβέρνησης Μοράλες.

11 Νοέμβρη 2019
Γραφείο Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ