Στις 10/10 εκδικάστηκε η αγωγή που κατέθεσαν οι απόγονοι του συνεργάτη των ναζί Αθ. Χρυσοχόου (Γενικός Επιθεωρητής των νομαρχιών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας επί Κατοχής και μετέπειτα υποψήφιος της ΕΡΕ!), στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, κατά των αγωνιστών του ΣΦΕΑ, Σπύρου Σακέτα και Αλέκου Γρίμπα, ενώ η αγωγή εναντίον του Τριαντάφυλλου Μηταφίδη θα εκδικαστεί αυτοτελώς. Με τις αγωγές τους οι απόγονοι του ναζί Χρυσοχόου απαιτούν αποζημιώσεις λόγω συκοφαντικής δυσφήμισης του προγόνου τους από τους αντιστασιακούς που απαίτησαν να πάψει το όνομά του να ονοματοδοτεί δρόμο της πόλης!

Η αγωγή εξετάστηκε, παρά τα αιτήματα των εναγόμενων για αναβολή, ύστερα από την ακύρωση της απόφασης του Δήμου Θεσσαλονίκης το 2018 για μετονομασία της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, αλλά και μετά την απόφαση της 5ης Κοινότητας Θεσσαλονίκης να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης την ακύρωση της μετονομασίας.
Τα αιτήματα των αγωνιστών και μελών του ΣΦΕΑ δεν έγιναν δεκτά, ενώ εκκρεμεί η προσφυγή των δύο στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου. Η προσφυγή έγινε με το προφανές σκεπτικό ότι ο Χρυσοχόου ήταν συνεργάτης των ναζί και η ονομασία οδού της πόλης προς τιμήν του αποτελεί ιστορικό αναθεωρητισμό και προσβολή του αντιστασιακού αγώνα.

Η αγωγή αυτή αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για τους διωκόμενους αγωνιστές, αλλά για όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, και συνολικά τους αγώνες του ελληνικού λαού. Ο αναθεωρητισμός, η διαστρέβλωση της ιστορίας, ο αντικομμουνισμός, μάλιστα με τις πλάτες του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και της Κυβέρνησης σε μια πόλη όπου έχει δεχτεί τη ναζιστική θηριωδία, όπως οι Εβραίοι της πόλης, εντάσσεται και ενισχύει την πολιτική του εκφασισμού. «Το αυγό του φιδιού» είναι ακόμα παρόν, γιατί είναι παρούσες οι πολιτικές που το εκτρέφουν. Και δυστυχώς στην πόλη της Θεσσαλονίκης υπάρχουν πολλά «αυγά».
Να απορριφθούν οι αγωγές σε βάρος των αντιστασιακών. Να πάψει το όνομα του ναζί να βρίσκεται σε δρόμο της πόλης!
Μόνος δρόμος, ο αγώνας ενάντια στον ιστορικό αναθεωρητισμό, αγώνας ενάντια στον φασισμό και στην πολιτική που τον συντηρεί και τον εκτρέφει!