αποδοκιμάζοντας τη στάση των ΗΠΑ, που δεν τηρούν τις συμφωνίες
και επιμένουν στις κυρώσεις, τις προκλήσεις και τις απειλές κατά της ΛΔΚ

Μετά την «ιστορική» αμερικανοκορεατική Σύνοδο κορυφής της Σιγκαπούρης, τον Ιούνη του 2018, για την «οικοδόμηση ενός διαρκούς και σταθερού ειρηνικού καθεστώτος στην κορεατική χερσόνησο», οι ΗΠΑ ενώ αναγνωρίσαν για την ΛΔ Κορέας, ότι: «Σταμάτησαν οι πυρηνικές δοκιμές», αρνούνται να συζητήσουν ακόμα και τον τερματισμό της εμπόλεμης κατάστασης του κορεατικού πολέμου του 1953. Συνεχίζουν να πιέζουν για μονομερή αποπυρηνικοποίηση της Πιονγιάνγκ και στη γραμμή της λεγόμενης μέγιστης πίεσης διατηρούν τις κυρώσεις σε βάρος της. Ταυτόχρονα, εξοπλίζουν τη Σεούλ με υπερσύγχρονα όπλα και προκαλούν με τις αλαζονικές δηλώσεις του αρχηγού του αμερικανικού γενικού επιτελείου ότι «Η Νότια Κορέα είναι μία από τις περιοχές του κόσμου όπου διατηρούμε πάντα ένα υψηλό επίπεδο προετοιμασίας των στρατευμάτων» και ότι η στρατιωτική συμμαχία της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ είναι «συμπαγής σαν βράχος».
Στην κατεύθυνση αυτή το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι προωθεί άμεσα την επανέναρξη της συνδυασμένης εναέριας άσκησης με το νοτιοκορεατικό στρατό, καταπατώντας τις υποκριτικές αμερικανικές δεσμεύσεις ότι μετά τις συναντήσεις κορυφής «δεν αρμόζει να διεξάγουμε στρατιωτικά γυμνάσια και παιχνίδια πολέμου».
Αποκορύφωμα των επικίνδυνων εξελίξεων η απειλητική δήλωση Τραμπ, στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου του NATO στη Βρετανία, στις αρχές Δεκέμβρη. Υποστήριξε με θράσος ότι η στρατιωτική δράση ενάντια στη Βόρεια Κορέα συνεχίζει να είναι πιθανή. Ανανέωσε μάλιστα και τον υβριστικό χαρακτηρισμό για τον Κιμ Γιονγκ Ουν σαν “άνθρωπο-πύραυλο”.
Παράλληλα, με αμερικανική υποκίνηση δρομολογήθηκε «ψήφισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα» σε Επιτροπή του ΣΑ του ΟΗΕ, προκειμένου να καλλιεργείται εχθρικό κλίμα σε βάρος του πολιτικού συστήματος της ΛΔ Κορέας και να προετοιμάζει προπαγανδιστικά ένα αιφνιδιαστικό στρατιωτικό πλήγμα. Ακολούθησε και δεύτερη ψυχροπολεμική απόφαση του ΣΑ για τη διατήρηση των κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ και ενάντια στις «συνεχείς εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας».
Η Πιονγιάνγκ είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα πως η υπομονή της έχει φτάσει στα όριά της και δεν θα παραμείνει θεατής στις αμερικανικές προκλήσεις. Στο τέλος Νοέμβρη προχώρησε σε δοκιμή εκτόξευσης συστήματος πολλαπλών πυραύλων, ενώ λίγο αργότερα (7/12) ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε μια «πολύ σημαντική δοκιμή», στο κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων Σόχε, με «σημαντικές επιπτώσεις», που σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, θα μεταβάλουν το «στρατηγικό καθεστώς».
Πρόσφατα, ο αρμόδιος για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, εκτίμησε ότι η αμερικανική έκκληση για συνέχιση των συνομιλιών δεν είναι «τίποτε περισσότερο παρά ένα ανόητο τέχνασμα για να παραμείνει η ΛΔ Κορέας δεσμευμένη στον διάλογο». Υποστήριξε ότι η ΛΔ Κορέας «έχει κάνει το παν, επιδεικνύοντας τη μέγιστη επιμονή, ώστε να μην υπαναχωρήσει από τα σημαντικά βήματα που έγιναν με δική της πρωτοβουλία» και ότι «αυτό που μένει να γίνει τώρα είναι οι ΗΠΑ να επιλέξουν, και επαφίεται εξ ολοκλήρου σε αυτές, τι είδους δώρο για τα Χριστούγεννα θα επιλέξουν να λάβουν».
Στο μεταξύ από τις 28 μέχρι τις 31 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε η 5η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Εργατών της Κορέας, που επισφράγισε τον τερματισμό του μορατόριουμ των δοκιμών πυρηνικών όπλων και πυραύλων. Στην εισήγησή του, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με το επίσημο κορεατικό πρακτορείο ειδήσεων (KCNA), επισήμανε ότι:
«…(Ακόμα και αν δεν υπήρχε το πυρηνικό ζήτημα, οι ΗΠΑ θα εύρισκαν κάτι άλλο και η στρατιωτική και πολιτική απειλή δεν θα σταματούσε.
Η σημερινή κατάσταση που σηματοδοτεί μια άμεση παρατεταμένη αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ απαιτεί επειγόντως από εμάς να θεωρήσουμε δεδομένο ότι πρέπει να ζήσουμε στο μέλλον και με τις κυρώσεις των εχθρικών δυνάμεων και να ενισχύσουμε την εσωτερική μας δύναμη σε όλες τις πτυχές…
Οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει τις πιο βάναυσες και απάνθρωπες κυρώσεις ενάντια στο κράτος μας και το έθεσαν σε μόνιμη πυρηνική απειλή κατά τις τελευταίες επτά δεκαετίες, χαρακτηρίζοντάς το σαν εχθρό τους, μέρος του “άξονα του κακού” και “στόχο προληπτικού πυρηνικού πλήγματος” … η τρέχουσα κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο έχει φτάσει σε πιο επικίνδυνη και σοβαρή φάση λόγω της αμερικανικής πολιτικής εχθρότητας προς τη ΛΔ Κορέας.
Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια όταν η ΛΔ Κορέας πήρε αποφασιστικά μέτρα, πρώτα σταματώντας τις πυρηνικές δοκιμές και τις δοκιμές εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) και κλείνοντας το πεδίο πυρηνικών δοκιμών, προκειμένου να οικοδομήσει εμπιστοσύνη με τις ΗΠΑ. Αλλά οι ΗΠΑ, αντί να ανταποκριθούν με τα κατάλληλα μέτρα, απειλούσαν στρατιωτικά με τη διεξαγωγή δεκάδων μεγάλων και μικρών κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, (τις οποίες προσωπικά ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε να διακόψει) και με την αποστολή τελευταίου πολεμικού εξοπλισμού στη Νότια Κορέα και με την υιοθέτηση πάνω από δώδεκα ανεξάρτητων κυρώσεων, μόνο για να δείξουν ξανά στον κόσμο ότι παραμένουν αμετακίνητες στην άγρια φιλοδοξία τους να καταπνίξουν το σύστημά μας.
Κάτω από τέτοιες συνθήκες, η ΛΔ Κορέας δεν βρίσκει κανένα λόγο να δεσμευθεί μονομερώς, (…) γεγονός που περιορίζει τις προσπάθειες για τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων ανά τον κόσμο.
Όπως έχουμε ήδη καταστήσει σαφές, η επικρατούσα κατάσταση αποδεικνύει ότι ο δρόμος της άμυνάς μας για την ανάπτυξη της δύναμής μας, ικανής να κρατήσει τις εχθρικές δυνάμεις σε απόσταση έτσι ώστε να μην τολμούν να απειλήσουν την κυριαρχία μας και η ασφάλεια είναι ο μόνος δρόμος, που πρέπει να ακολουθήσουμε χωρίς αναστολή και δισταγμό, ακόμη και αν είναι δύσκολος…
Πρέπει να προωθήσουμε την ανάπτυξη στρατηγικών όπλων πιο δραστήρια. Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη μελλοντική μας ασφάλεια μόνο για ορατά οικονομικά αποτελέσματα, ευτυχία και άνεση. Δεδομένου ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο εξωτερικό μας περιβάλλον λόγω των γκανγκστερικών αμερικανικών πράξεων, τόσο στις ημέρες που προχωρούσαμε στο δρόμο της προώθησης της οικονομικής οικοδόμησης παράλληλα με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, όσο και στην παρούσα φάση όταν εργαζόμαστε για να συγκεντρώσουμε όλες τις προσπάθειές μας στην οικονομική οικοδόμηση και οι εχθρικές πράξεις, η πυρηνική απειλή και ο εκβιασμός εξακολουθούν εντεινόμενοι επιβεβαιώνοντας ότι ο κόσμος θα γίνει μάρτυρας ενός νέου στρατηγικού όπλου, που θα αποκτήσει η Λ Δ. της Κορέας στο εγγύς μέλλον».