Τις μέρες που σύσσωμος ο λαός μας είναι συγκλονισμένος από το μαζικό έγκλημα στα Τέμπη, ύστερα από το ξεπούλημα των τρένων που οδήγησε στην κατάρρευσή τους κι ένας Θεός ξέρει πότε και πώς θα επαναλειτουργήσουν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αδίστακτη, συνεχίζει ασταμάτητα να ξεπουλά στο ξένο και ντόπιο μονοπωλιακό κεφάλαιο ό,τι κομμάτι του δημόσιου τομέα έχει απομείνει. Σειρά είχε η ΕΥΔΑΠ και το ξεπούλημα του νερού. Επειδή πρόκειται για ένα κρίσιμο δημόσιο αγαθό που θα εξόργιζε το λαό το ξεπούλημά του στην ψύχρα, έκανε το πρώτο βήμα που ανοίγει τον δρόμο σε επόμενη φάση να το ξεπουλήσει ολοκληρωτικά.

Έτσι ψηφίστηκε «κατά πλειοψηφία» από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας με τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων…».

Στην ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου, και επί σειράς άρθρων που σχετίζονται με τη μεταφορά της εποπτείας και του ελέγχου των φορέων ύδρευσης στη νέα Ρυθμιστική Αρχή, επί 211 ψηφισάντων, 156 βουλευτές ψήφισαν «ναι» και 55 βουλευτές ψήφισαν «όχι». Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει απ’ τις ψηφοφορίες των νομοσχεδίων.

Στο πλαίσιο της διήμερης συζήτησης του νομοσχεδίου, η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να ιδιωτικοποιήσει το νερό, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και θα παραμείνει κάτω από τον δημόσιο έλεγχο.

Την ημέρα της ψηφοφορίας, η ομοσπονδία των εργαζομένων στην ύδρευση και αποχέτευση, ΟΜΟΕ-ΕΥΔΑΠ, είχε καλέσει σε συγκέντρωση έξω απ’ τη Βουλή, για να απαιτηθεί η απόσυρση του νομοσχεδίου. Αρκετές εκατοντάδες εργαζομένων -και όχι μόνο- συγκεντρώθηκαν έξω απ’ τη Βουλή, παρά τον διαλυτικό ρόλο που έπαιξαν διάφορες πολιτικοσυνδικαλιστικές δυνάμεις με τις ξεχωριστές συγκεντρώσεις που καλούσαν. Συγκεκριμένα παρά το γεγονός ότι όλοι στην ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ ψήφισαν για να γίνει η συγκέντρωση, στη συνέχεια κάθε μία απ’ αυτές τις δυνάμεις καλούσε σε διαφορετική ώρα ή και σε διαφορετικό χώρο. Έτσι ενώ η ομοσπονδία καλούσε σε συγκέντρωση στις 4 το απόγευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλούσαν στις 4.30 στον ίδιο χώρο, ενώ το ΚΚΕ καλούσε στις 7 το απόγευμα στα Προπύλαια!

Τελικά η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση των σχετικών άρθρων, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο σε μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του νερού, με τη δικαιολογία την αποκατάσταση ισορροπίας μεταξύ κόστους και οφέλους απ’ την πώληση του νερού και ταυτόχρονα στο ξεπούλημα της διαχείρισης του νερού στους ιδιώτες.

Στη συγκέντρωση πήρε μέρος και η ΕΡΓ.Α.Σ. στην ΕΥΔΑΠ με δικό της πανό και προκήρυξη, που εξηγούσε τα πραγματικά κυβερνητικά σχέδια, αλλά και τις ευθύνες και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που με την πολιτική της άνοιξε τον δρόμο στο κυβερνητικό νομοσχέδιο. Στη συγκέντρωση μίλησε επίσης και ο σ. Παναγιώτης Βουρλιώτης, εκ μέρους της ΕΡΓΑΣ, εργαζόμενος στην ΕΥΔΑΠ, που παρουσίασε τις απόψεις της παράταξης στη συγκέντρωση. Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν πτοήθηκε απ’ τις αντιδράσεις και προχώρησε στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Όμως το γεγονός ότι ομόθυμη ήταν η αντίδραση των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, δημιουργεί τις προϋποθέσεις τελικά τα κυβερνητικά σχέδια να μείνουν την επόμενη περίοδο στα χαρτιά. Αυτό θα κριθεί από την πάλη των εργαζομένων την επόμενη περίοδο.