“Αξιοποιώντας” το μοντέλο λειτουργίας του Νοσοκομείου “Παπαγεωργίου” στη Θεσσαλονίκη και της Ογκολογικής Μονάδας στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” που λειτουργούν ήδη ως ΝΠΙΔ, η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, σε συνέντευξη που έδωσε στις 12-04-2023 θα προωθήσει πιο “ευέλικτα” δημόσια νοσοκομεία – επιχειρήσεις, με τη μετατροπή όλων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει ένα ακόμη βήμα στην πολιτική της “εμπορευματοποίησης της υγείας” με ψεύδη και συσκότιση της πραγματικότητας.

Ας θυμηθούμε εδώ ότι η επιλογή αυτή της κυβέρνησης έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχης επιλογής από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το Νοσοκομείο Σαντορίνης, το οποίο εξαρχής εντάχθηκε στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας και έγινε ουσιαστικά το πρώτο «Δημόσιο Νοσοκομείο ΑΕ».

Με τη συγκεκριμένη πολιτική “δεν αλλάζει ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας”, ισχυρίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ, παραλείποντας να πει βέβαια πως με αυτή την μετατροπή του χαρακτήρα των νοσοκομείων ανοίγει η οδός για την εισαγωγή της ιδιωτικής επιχειρηματικής λογικής “ κόστους – οφέλους” και για τους υγειονομικούς η εισαγωγή ελαστικών σχέσεων εργασίας, όπως άλλωστε προδιαγράφεται και στον πρόσφατο νόμο της μετατροπής του παιδοογκολογικού κέντρου σε ΝΠΙΔ.

Ο υπουργός για να υποστηρίξει αυτή τη μετατροπή αναφέρθηκε στις χορηγίες για νέα νοσοκομεία από το Ίδρυμα “Στ. Νιάρχος”, που θα διευκολυνθούν με την αλλαγή του χαρακτήρα τους. Δεν παρέλειψε ακόμα να αναφερθεί και σε άλλες πλευρές της ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων, όπως η συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές και κέντρα για να τους στέλνονται, ως πελάτες, ασθενείς των δημόσιων νοσοκομείων και η απασχόληση ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία από τα οποία θα αντλούν πελατεία.

Η λεγόμενη καλύτερη “σύνδεση των νοσοκομείων με την αγορά”, η “ευελιξία” που σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας “…παρέχεται με το μοντέλο του Νοσοκομείου Α.Ε…”, δεν σημαίνει παρά αποδυνάμωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας με στόχο την ενίσχυση του ιδιωτικού κεφαλαίου που κερδοσκοπεί με τις ιατρικές υπηρεσίας. Το τι τραγικές συνέπειες θα έχει αυτό, ο ελληνικός λαός το βίωσε στη διάρκεια της πανδημίας και δεν πρέπει να το ξεχάσει.