Οι πρόσφατες δηλώσεις Δραγασάκη σχετικά με την επικείμενη «ριζική ρύθμιση» των «κόκκινων» δανείων και ο ωμός και απροκάλυπτος εκβιασμός: είτε προχωρούμε στο ανελέητο πρόγραμμα των χιλιάδων πλειστηριασμών, είτε προχωρούμε σε νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, φέρνει στο νου την πασίγνωστη ύπουλη προσφυγή στον «κοινωνικό αυτοματισμό». Ή χάνετε τα σπίτια σας οι λίγοι ή επιβαρύνεται το σύνολο με το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης!

Και παρά τις σχετικές διαψεύσεις, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης επανήλθε την περασμένη Τετάρτη δηλώνοντας πως: «…αν δεν προσέξουμε μπορεί να κάνουμε τέτοιες ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια (…) αυτά τα νέα κεφάλαια ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος…». Παράλληλα, ο Γ. Δραγασάκης ανέφερε ότι ετοιμάζονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και πακέτα για τις επιχειρήσεις, μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ), ενώ αναμένεται σύντομα και το νομοσχέδιο για την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Πρόσθεσε ότι θα αυξηθεί και ο προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ για «δράσεις και προγράμματα τα οποία απευθύνονται στη βιομηχανία ή και σε άλλους τομείς της οικονομίας» κ.ά.

Προφανώς το σκηνικό δραματοποίησης στήνεται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους «θεσμούς» προκειμένου να περάσουν:

α) το διάδοχο σχήμα Κατσέλη το οποίο πιθανότατα θα επιφέρει δραστική μείωση του ορίου προστασίας της πρώτης κατοικίας από τα 280.000 € που είναι σήμερα. Κάτω απ’ αυτή την ανερμάτιστη λογική, η κυβέρνηση Τσίπρα βιάζεται να φέρει στη Βουλή μέχρι τα τέλη Φλεβάρη (οπότε και λήγει η παράταση του νόμου Κατσέλη) για ψήφιση το νέο σχέδιο, που προβλέπει κρατική επιδότηση των πιο ευάλωτων «κόκκινων» δανείων, που έχει σαν βάση το υπολειπόμενο δάνειο και την πραγματική (εμπορική) αξία του ακινήτου.

Σημειώνουμε πως η επιδότηση θα πηγαίνει απευθείας στις τράπεζες. Με αυτό τον τρόπο και με χρήματα του κρατικού Προϋπολογισμού, διαφυλάσσεται (;) η κεφαλαιακή σταθερότητα των τραπεζών και αποφεύγεται η δικαστική εκδίκαση χιλιάδων υποθέσεων.

Το νέο επεξεργασμένο σχέδιο θα σταλεί στις Βρυξέλλες για έγκριση μέσα στην εβδομάδα, ενώ στο μεταξύ οι τράπεζες οριστικοποιούν τους καταλόγους των «κόκκινων» δανείων τους, προκειμένου να καθοριστεί το ποσό της επιδότησης. Πάντως, τα κυβερνητικά επιτελεία καταλήγουν το συνολικό ποσό της επιδότησης του 2019 να είναι της τάξης των 150 εκατ. € και 200 εκατ. € το χρόνο από το 2020 και μετά. Η «ρύθμιση» θα αφορά επιμήκυνση της οφειλής, με σχετική μείωση του επιτοκίου. Πιθανότατα θα υπάρχει και «κούρεμα» της οφειλής κατά περίπτωση, το οποίο θα αποφασίσουν οι τράπεζες. Κρίνεται επίσης και το ύψος προστασίας της πρώτης κατοικίας για το οποίο οι θεσμοί επιμένουν στα 80.000 € (από 280.000 € που ισχύει τώρα), ενώ η κυβέρνηση προτείνει τα 150.000 €.

β) Το όλο εγχείρημα της «ρύθμισης» των «κόκκινων» δανείων, που θα τροποποιεί επί το αντιλαϊκότερο το Ν.3869 (ν.Κατσέλη) αποτελεί μία τεράστια «μπίζνα» ύψους πάνω από 50 δις €, που θα βασιστεί τόσο στους μαζικούς πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας (130.000 μέχρι το τέλος του 2021), όσο και στο ξεπούλημα των πιο προβληματικών δανείων σε ξένα αρπακτικά funds που ήδη καραδοκούν. Το κυβερνητικό σχέδιο που είναι έτοιμο να σταλεί στις Βρυξέλλες στοχεύει: 1) στην κατάργηση του άρθρου 9 του Ν.3869/10 που προβλέπει την προσφυγή του δανειολήπτη στα Δικαστήρια προκειμένου να τύχει προστασίας για την πρώτη κατοικία, δηλ. στην πλήρη αποστέρηση δικαστικής προστασίας, 2) στην ταχεία εκδίκαση όσων προσφυγών (ύψους 12,5 δις €) βρίσκονται ήδη σε δικαστική εκκρεμότητα, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, 3) στη μεταβίβαση των υποθέσεων στον «εξωδικαστικό συμβιβασμό», όπου πρωτεύοντα ρόλο στις «ρυθμίσεις» (δόσεις, επιμήκυνση, ύψος επιτοκίου, κ.α.) έχουν οι τράπεζες, 4) στη δραστική μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων για την παρεχόμενη «προστασία» από πλειστηριασμούς, 5) στο «κούρεμα» των δανείων από τις τράπεζες μόνο σε περιπτώσεις οφειλετών που το τρέχον χρέος είναι μεγαλύτερο από την αξία του ακινήτου, έτσι ώστε το ακίνητο να παραμένει στην τράπεζα, 6) στην κρατική επιδότηση, που ουσιαστικά παγιώνει την κατοχή του ακινήτου από τις τράπεζες, 7) στον καθορισμό ελάχιστης χρονιάτικης δόσης στις τράπεζες που θα είναι 5% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος μέχρι 8.000 € και 10% πάνω από τα 8.000 €, η οποία διακόπτεται σε περίπτωση τρίμηνης καθυστέρησης.

γ) οι αναδιαρθρώσεις των τραπεζών με τη μείωση των υποκαταστημάτων και άρα και του προσωπικού. Θυμίζουμε πως οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν καταρρεύσει. Η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων τραπεζών, μόλις μετά βίας φθάνει τα 3,6 δις €!!! Τα κεφάλαιά τους, δηλ. το ενεργητικό τους φθάνει τα 27,5 δις από τα οποία τα 23,9 δις είναι ο «αναβαλλόμενος φόρος» (δηλ. χρωστούμενος φόρος), ενώ τα προβληματικά δάνεια αγγίζουν τα 88,5 δις €! Αντιλαμβάνεται ό καθένας πως οι τράπεζες βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και η κυβέρνηση σπεύδει σε βοήθεια επιδοτώντας τες με κονδύλια του κρατικού Προϋπολογισμού, δηλ. του λαού. Το 2013, κατά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση, δόθηκαν από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 24,4 δις έναντι μετοχών, στις τέσσερις «συστημικές» τρά­πεζες και άλλα 17,6 δις για την εξυγίανση – εκκαθάριση – των μη συστημικών τραπεζών. Σύνολο, δηλαδή, 42 δις, που προήλθαν από δανεισμό του Δημοσίου και προστέθηκαν στο χρέος της χώρας. Η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση (2014) έγινε αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια (8,3 δις €). Το 2015 έγινε η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, πάλι με ιδιωτικά κεφάλαια, με την εξαίρεση δύο τραπεζών (Εθνική και Πειραιώς) που έλαβαν συνολικά περίπου 5,4 δις, γιατί δεν είχαν επιτύχει επαρκή προσφορά ιδιωτικών κεφαλαίων. Με τις δύο τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις εκμηδενίστηκε η αξία των κρατικών μετοχών. Ειδικότερα, με τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν επίσημα από τις τράπεζες, για τις τιμές διάθεσης των νέων μετοχών στο πλαίσιο Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της 3ης ανακεφαλαιοποίησης (Eurobank 0,01 € ανά μετοχή με βάση τις σημερινές τιμές, Εθνική 0,02 €, Πειραιώς, 0,003 €, και Alpha 0,04 €), προκύπτει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ξεπούλησε τις τράπεζες στους νέους «επενδυτές», ενώ τα 42+5,4 δις επιβάρυναν το λαό.

Την ίδια στιγμή που στήνεται το διάδοχο σχήμα του «ν. Κατσέλη», η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη βγάλει προς πλειστηριασμό 13.000 μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνολικής αξίας 1,6 δις €, καθώς και 600.000 «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια (χωρίς υποθήκες ακινήτων) συνολικής αξίας 1 δις €. Το ίδιο και η Τράπεζα Πειραιώς με καταναλωτικά δάνεια αξίας 500 εκ. € και ναυτιλιακά δάνεια αξίας 800 εκ. €. Οι δύο Τράπεζες προσδοκούν να εισπράξουν από την πώληση των δανείων σε ξένα funds (Black Rock, Apollo, Perry Capital, Spinnaker, Invel Real Estate κ.ά) γύρω στο 15% της αξίας τους!

Παράλληλα και ενόψει των εξελίξεων στον τομέα των «κόκκινων» δανείων, οι γενικοί διευθυντές των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς ενημερώνουν το προσωπικό των Διευθύνσεων που διαχειρίζονται ή εμπλέκονται στα δάνεια αυτά, για «μεταφορά εργασιών και προσωπικού», για «εθελούσιες εξόδους» και για νέας μορφής συμβάσεις.

Και είναι φανερό πως τις εξελίξεις αυτές θα κληθούν σύντομα να τις πληρώσουν και οι εργαζόμενοι στις άλλες «συστημικές» τράπεζες, αφού για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων των τραπεζών ετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις και ισχυρό χτύπημα σε εργασιακά δικαιώματα.