Εκατοντάδες νεκροί, χιλιάδες τραυματίες και αγνοούμενοι και εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και νερό, πολλά από αυτά κατεστραμμένα, ήταν το αποτέλεσμα της ανυπολόγιστης καταστροφής που άφησαν πίσω τους οι πλημμύρες στη Γερμανία, όπως επίσης στο Βέλγιο και την Ολλανδία. Καταστροφές προκλήθηκαν ακόμα και στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ κατέρρευσε ακόμα και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Η Μέρκελ έκανε λόγο για «αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή» και δήλωσε: «Πρέπει να βιαστούμε, πρέπει να είμαστε ταχύτεροι στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής (…). Αν και δεν μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι μια πλημμύρα από μόνη της είναι κλιματική αλλαγή, μπορεί να συμπεράνει ότι το σύνολο των περιβαλλοντικών ζημιών στη Γερμανία είναι κλιματική αλλαγή…». Ο Αρμίν Λασέτ, υποψήφιος για να διαδεχθεί την Μέρκελ στην καγκελαρία στις επόμενες εκλογές και πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, περιοχής που χτυπήθηκε πολύ σκληρά, έκανε λόγο για βίαια καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Όμως η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική από αυτή που επιχειρείται να προβληθει από τη γερμανική κυβέρνηση και τα κυρίαρχα ΜΜΕ εντός κι εκτός της Γερμανίας. Το πρόσωπο της ιμπεριαλιστικής αυτής χώρας, που παρουσιαζόταν ως πρότυπο οργάνωσης κράτους και δομών, τσαλακώθηκε όχι από κάποια υποτιθέμενη φυσική καταστροφή, αλλά από την πολιτική της κυρίαρχης τάξης του μεγάλου κεφαλαίου της Γερμανίας, που από τη μια όλα τα προηγούμενα χρόνια με την ασύδοτη δράση του και κάτω από την πολιτική της υπερεκμετάλλευσης του φυσικού περιβάλλοντος λεηλάτησε τους φυσικούς πόρους και από την άλλη εφαρμόζει μια πολιτική εγκατάλειψης των προστατευτικών δομών και δομών πρόληψης τέτοιων φαινομένων.

Η κατεύθυνση άλλωστε της υπερεκμετάλλευσης του φυσικού περιβάλλοντος επιβεβαιώθηκε και από την δήλωση της σοσιαλδημοκράτη υπουργού περιβάλλοντος, Σούλτσε, που δεν έχασε την ευκαιρία να ζητήσει περισσότερα μέτρα αποτροπής της κλιματικής αλλαγής και πιο γρήγορη μετάβαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτή ακριβώς η πολιτική τής κατά τα άλλα λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» είναι που τρέφει και υπηρετεί την ασύδοτη δράση των μονοπωλίων της ενέργειας που καταστρέφουν το περιβάλλον και λεηλατούν τους φυσικούς πόρους με την αποψίλωση των δασών και την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων σε πρώην προστατευόμενες περιοχές και που τελικά καταλήγουν στα δραματικά αποτελέσματα που βλέπουμε στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.
Από την άλλη πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πολλοστή φορά που στη Γερμανία σημειώνονται τέτοιου είδους καταστροφικές πλημμύρες λόγω της υπερχείλισης και παρόλα αυτά, κάτω από την γενίκευση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται τις τελευταίες δεκαετίες, όχι μόνο δεν πάρθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα, αλλά στην πραγματικότητα η πολιτική της εγκατάλειψης των προστατευτικών δομών εντάθηκε.

Θύματα της πολιτικής αυτής δεν είναι κανένας άλλος παρά ο γερμανικός λαός καθώς και οι λαοί των υπολοίπων χωρών της κεντρικής Ευρώπης που επλήγησαν, τη στιγμή που το μεγάλο κεφάλαιο θησαυρίζει πάνω στην καταστροφή και τη δυστυχία τους. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς των χωρών αυτών για την τραγωδία που βιώνουν, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την πολιτική των κυβερνήσεών τους και των κυρίαρχων τάξεων, των μόνων υπεύθυνων δηλαδή για την τραγωδία αυτή.