Η κυβέρνηση της ΝΔ με τη μεγάλη στήριξη που της δίνουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επιδιώκει να συντηρήσει την εικόνα πως τάχα η πολιτική της οδηγεί την οικονομία στην «επιστροφή στην κανονικότητα» και στην «ανάπτυξη».
Η πραγματικότητα όμως, τη διαψεύδει καθημερινά. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούλιο τα επίσημα στοιχεία κατέγραψαν μια ευρύτατη δεξαμενή ανέργων παρά το ότι με την εποχιακή απασχόληση στους κλάδους που συνδέονται με τον Τουρισμό, οι κρατικές αρχές θέλουν να εμφανίζουν την ανεργία να υποχωρεί. Τα στοιχεία που δίνει ο ΟΑΕΔ, είναι ότι το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιούλιο του 2021 ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο. Φτάνοντας στα 1.002.261 άτομα, έναντι 948.722 ατόμων τον Ιούνιο του 2021.

Η δεξαμενή αυτή δεν προβλέπεται να μειωθεί το επόμενο μεγάλο διάστημα μιας και η κυβέρνηση, μέσω του νέου αντεργατικού νόμου, απελευθερώνει τις ομαδικές απολύσεις. Με την αρχή να γίνεται με τους εργαζόμενους της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας.
Πιο συγκεκριμένα, οι 133 εργαζόμενοι είχαν απολυθεί το 2016 όταν οι ίδιοι είχαν αρνηθεί να αλλάξουν την εργασιακή τους σχέση. Τότε είχαν προσφύγει στα δικαστήρια και αρχικά είχαν δικαιωθεί και επαναπροσληφθεί. Δεν επέστρεψαν ωστόσο ποτέ στο αντικείμενο εργασίας τους, ενώ από τις αρχές του 2020 δεν τους επιτρεπόταν καν η είσοδος στο εργοστάσιο.

Τόση είναι δε η κοροϊδία στους απολυμένους, που ο Μητσοτάκης και μια σειρά πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης, ως αντιπολίτευση είχαν σπεύσει και μέσα στη Βουλή, με κορυφαίο τον σημερινό υπουργό, Χατζηδάκη, να χαρακτηρίζει τις απολύσεις τους ως «καραμπινάτο σκάνδαλο Λαυρεντιάδη». Ενώ σήμερα απολύονται με τις ευλογίες του.
Ταυτόχρονα θα έρθουν να προστεθούν σε αυτή τη δεξαμενή εργαζόμενοι που δεν έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν οπότε και θα βρεθούν εκτός εργασίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, με το μέτρο των αναστολών.