Κοντά σε όλες τις αντιξοότητες που συνοδεύουν τις αγροτικές εργασίες και την αλιεία, ήρθε και η πανδημία του Covid-19 για να αυξήσει δραματικά τις αρνητικές συνέπειες στο αγροτικό εισόδημα. Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, η αγροτιά εκπέμπει κραυγή απόγνωσης εξ αιτίας των άμεσων κινδύνων που αγκαλιάζουν πλέον όλη την αγροτική παραγωγή, από τις απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί λόγω του κορονοϊού. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και Η επιβολή καραντίνας σε αρκετές περιοχές της χώρας, έχουν κάνει αδύνατη τη στενή παρακολούθηση των χωραφιών, των κτηνοτροφικών μονάδων και των ψαρότοπων από τους γεωργούς, κτηνοτρόφους και ψαράδες. Εξ άλλου, σοβαρότατα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών, που λόγω της φύσης τους δεν αποθηκεύονται για μεγάλο διάστημα (φρέσκα ψάρια, λαχανοκομικά, κ.α.), αλλά και γενικότερα το θέμα της διακίνησης μέσω μιας υπολειτουργούσας αγοράς. Σε ό,τι αφορά στις μεγάλες καλλιέργειες (βαμβάκι, καλαμπόκι, τεύτλο, τριφύλλια, κλπ.), αυτή την εποχή γίνεται η σπορά, αλλά και οι πρώτες φροντίδες. Μία υπερβολική καθυστέρηση στη σπορά, έχει καταστροφικές συνέπειες στην παραγωγή και δεν μπορεί να αναβληθεί. Πόσο δε μάλλον το τάϊσμα ή η υγειονομική φροντίδα των ζώων. Αλλά ακόμα και με αδιατάρακτη την παραγωγή υπάρχει ήδη μεγάλη αναταραχή στο καθεστώς των λαϊκών αγορών, ακόμα και στην κεντρική Λαχαναγορά. Ήδη η κρίση επηρεάζει τον έναν μετά τον άλλον όλους τους κλάδους της αγροτικής παραγωγής, αφήνοντας τους παραγωγούς στο έλεος της πανδημίας, των κυβερνητικών μέτρων και των εμπόρων. Κατά συνέπεια, αυτό που επισημαίνεται είναι οι τεράστιες απώλειες των αγροτικών εισοδημάτων και η αναζήτηση μέτρων για την κάλυψή τους.

Κι ενώ η αγροτιά ξεπουλά όσο-όσο τα νωπά προϊόντα της, οι αγροδιατροφικές αλυσίδες κερδοσκοπούν, αυξάνοντας την τιμή καταναλωτή πάνω από 150-200%! Παράδειγμα τα επιτραπέζια πορτοκάλια με τιμή παραγωγού 0,15-0,20 €/κιλό, πουλιούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετς με 1,20-1,40 €/κιλό, ενώ οι ντομάτες με τιμή παραγωγού 0,20-0,35€/κιλό, φθάνουν στον καταναλωτή στην τιμή των 1,35-1,50 €/κιλό! Με την έλευση του Πάσχα και με την απαγόρευση σε χωριά και εξοχικά, ο παραδοσιακός «οβελίας» χάνεται από το προσκήνιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους παραγωγούς αμνοεριφίων που ξεπουλούν στην τιμή των 3,5-4 €/κιλό, όταν το κόστος παραγωγής φτάνει σχεδόν τα 6 €/κιλό! Χωρίς να αναφερθούμε στις αθρόες «ελληνοποιήσεις» που αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Οι κτηνοτρόφοι που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα από τις πετσοκομμένες επιδοτήσεις, την έλλειψη βοσκοτόπων, την 24ωρη παρακολούθηση, τις ζωονόσους, τις «ανοιχτές τιμές» των εμπόρων, την έλλειψη ρευστότητας, την ανυπαρξία οργάνωσης της αγοράς και το αυξημένο κόστος παραγωγής, έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν και τις καταστροφικές συνέπειες του κορονοϊού. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της φέτας, δεν σώζει την κατάσταση.

Κάτω από την εξελισσόμενη αρνητική συγκυρία, η αγροτιά απομένει στο έλεος του ιού…

***

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση εξαγγέλλει μέτρα ενίσχυσης (μειώσεις φορολογίας, χαμηλότοκη δανειοδότηση, κονδύλια ΕΣΠΑ, επιδοτήσεις θέσεων εργασίας, ευνοϊκές ρυθμίσεις σε ιχθυοκαλλιέργειες, κλπ.), σε εμποροβιομήχανους τροφίμων, αγροδιατροφικές αλυσίδες, ζυθοποιούς, εκκοκκιστές, κ.α., με ποσά δισεκατομμυρίων, δεν έχει αφιερώσει ούτε ένα ευρώ για δάνειο στους πληττόμενους αγρότες.

Η κυβερνητική αναλγησία εκδηλώνεται και σε μία μακριά σειρά ανεπίλυτων προβλημάτων που απορρέουν από την πανδημία του κορονοϊού, όπως:

Δεν έχει παρέμβει στις τράπεζες για το σταμάτημα των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων και κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Δεν έχει προχωρήσει σε ευνοϊκές ρυθμίσεις και δεν έχει άρει τους περιορισμούς που επιβάλλει η ΚΑΠ στα αγροτικά προϊόντα. Δεν έχει προχωρήσει και σε επίσπευση των επιδοτήσεων της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου. Δεν έχει επιλύσει το πρόβλημα των εργατών γης, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για τα ευάλωτα νωπά προϊόντα. Δεν έχει προστατεύσει τους κτηνοτρόφους από τη γάγγραινα των «ελληνοποιήσεων» που επιχειρούν οι χοντρέμποροι, ούτε έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές αμνοεριφίων. Δεν έχει κάνει αυστηρούς ελέγχους για τις αστρονομικές τιμές των αγροτικών προϊόντων. Δεν έχει εξαγγείλει μέτρα για την αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος, ούτε καν για την απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση. Έχει αφήσει τους παραγωγούς λαϊκών αγορών, να χάνουν συνεχώς εισπράξεις, λόγω της εκ περιτροπής παρουσίας τους στις αγορές. Πέρα από την ανάδειξη της πλήρους ανεπάρκειας των νοσοκομειακών υποδομών και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πέρα από την υποστελέχωση της δημόσιας Υγείας σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, δεν έχει κάνει το παραμικρό σχέδιο για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και καταστροφών, ούτε και έχει διαθέσιμους πόρους για τις έκτακτες ανάγκες στον αγροτικό τομέα. Τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο βρίσκονται υποστελεχωμένα δεκαετίες τώρα, χωρίς εξοπλισμό και απαραίτητα υλικά.

Σήμερα παρά ποτέ, αποδεικνύεται η αναγκαιότητα της στήριξης της πρωτογενούς λεγόμενης παραγωγής, της αγροτικής οικονομίας για την αυτόνομη κάλυψη των αναγκών της χώρας, χωρίς την προσφυγή –λόγω των κλειστών συνόρων- στις εισαγωγές. Κατά συνέπεια, γεωργοί, κτηνοτρόφοι, ψαράδες θα πρέπει να υποστηριχθούν με κάθε τρόπο, ώστε να συνεχίσουν να παράγουν απρόσκοπτα για τις ανάγκες της χώρας, πριν εμφανιστούν τα φαινόμενα της «μαύρης» αγοράς, λόγω ελλείψεων.

Δίπλα στα φλέγοντα προβλήματα που ζητούν άμεσες λύσεις, υπάρχουν και τα χρόνια αιτήματα που προβάλλει η αγροτιά όπως:

Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από ΕΛΓΑ & ΠΣΕΑ για το 2019.

Αφορολόγητο πετρέλαιο.

Άμεση εξόφληση όλων των χρωστούμενων σε αγρότες και κτηνοτρόφους από ΟΠΕΚΕΠΕ, ΠΣΕΑ, προγράμματα, εξισωτικές αποζημιώσεις.

Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.

Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, σε είδη πρώτης ανάγκης.

Απαραίτητη παράταση και δωρεάν υποβολή των αιτήσεων καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ, με ευθύνη των δομών, χωρίς «μεσάζοντες».

Καθιέρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής.

***

Η 39χρονη ένταξη της χώρας μέσα στην Ε.Ε. των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών, μέσα στην οποία την έμπλεξαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθόλου δεν ωφέλησε την ελληνική Γεωργία, Κτηνοτροφία, Αλιεία. Σήμερα, παρά ποτέ, η χώρα υποχρεώνεται να εισάγει χιλιάδες τόνους αγροτικών προϊόντων, που θα μπορούσαν να παράγονται, καλύτερα, εδώ. Εξ άλλου οι εκατοντάδες κοστοβόρες ποιοτικές, ποσοτικές και περιβαλλοντολογικές προϋποθέσεις που θέτει η ΚΑΠ, απευθυνόμενη σε μία αγροτική ευρωπαϊκή «ελίτ», κάνουν τελείως απαγορευτική την παραγωγή αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα, με τον εξαιρετικά χαμηλό αγροτικό κλήρο και τα πανάκριβα εισαγόμενα αγροτικά εφόδια. Τέλος, η Ε.Ε., στην προσπάθειά της να ξεφορτωθεί μια για πάντα από τους ώμους της το επικίνδυνο «βαρίδι» που λέγεται φτωχομεσαία αγροτιά, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» της Ευρωπαϊκής Γεωργίας στην αντιπαράθεσή της με τα άλλα ισχυρά κράτη, βάζει τώρα σε εφαρμογή τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για την περίοδο 2020-2027, με περιβαλλοντικό πρόσημο, είναι προσαρμοσμένη απολύτως στις ανάγκες των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα (προμηθευτές, μεγαλεμπόρους, αγροδιατροφικές αλυσίδες, αγροτοβιομήχανους και τραπεζικό κεφάλαιο), προκειμένου να πετύχουν τη συγκέντρωση της γης και τη συγκεντροποίηση της παραγωγής, προς όφελος των γεωργικών επιχειρήσεων, των αγροδιατροφικών αλυσίδων, των «κατ’ επάγγελμα» μεγαλοαγροτών και των μεγάλων αγροτικών μονάδων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα. Αυτή είναι η πραγματικότητα, η οποία αποδίδει την εικόνα μιας εξαρτημένης χώρας, με γερασμένους αγρότες, με μία αγροτική οικονομία στα όρια της καταστροφής. Αυτή είναι η πραγματικότητα με την οποία συντάσσονται όλα τα αστικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ. Και πάει πολύ να εμφανίζεται η ΝΔ σαν ο τιμητής των αγροτικών αγώνων, όταν η για δεκαετίες αντιαγροτική πολιτική της Δεξιάς, βαρύνεται ακόμα και με εγκλήματα σε βάρος των ξεσηκωμένων αγροτών.

Αυτήν τη χρόνια αρνητική κατάσταση επιδείνωσε και η μνημονιακή πολιτική με τις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προς τα ιμπεριαλιστικά κέντρα Ε.Ε. και ΔΝΤ, που περιλαμβάνουν το σφαγιασμό των εργατολαϊκών στρωμάτων και της φτωχής αγροτιάς, με σημερινή αιχμή το Ασφαλιστικό και Φορολογικό. Τέλος η πανδημία του Covid-19 έρχεται να ισοπεδώσει οριστικά την αγροτική παραγωγή, αναδεικνύοντας το καθεστώς της εξάρτησης σαν αιτία της κακοδαιμονίας της χώρας.

6-4-2020
Λαϊκός Δρόμος