Στις 6 Ιανουαρίου πέρασε ένα έτος από το πρωτοφανές περιστατικό της εισβολής στο Καπιτώλιο από εξαγριωμένους οπαδούς του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Καταγγέλλοντας το τότε εκλογικό αποτέλεσμα ως προϊόν νοθείας, ενθάρρυνε τους οπαδούς του προς αυτήν την ενέργεια και οι πιο θερμοκέφαλοι από αυτούς τον υπάκουσαν. Το αποτέλεσμα ήταν η γνωστή πλέον έφοδος που είχε και ως αποτέλεσμα πέντε νεκρούς και περισσότερους τραυματίες, τόσο από την πλευρά των οπαδών του Τραμπ, όσο και από τις δυνάμεις ασφαλείας που προσπάθησαν να αποτρέψουν την εισβολή.

Το πρωτόγνωρο αυτό συμβάν υπήρξε καρπός του ασταμάτητα εντεινόμενου διχασμού στο εσωτερικό του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, στο έδαφος τόσο της υποχώρησης της ισχύος του και της αμφισβήτησής του κυρίως από την ραγδαία ανερχόμενη Κίνα, όσο και της οικονομικής δυσπραγίας την οποία επωμίζονται έντονα τα λαϊκά στρώματα. Ο διχασμός αυτός διαπερνάει όλα τα στρώματα της αμερικάνικης κοινωνίας, από τους ιμπεριαλιστικούς μονοπωλιακούς κύκλους μέχρι τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Στο βαθμό που δεν υπάρχει οργανωμένος και ισχυρός πολιτικός φορέας που να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εργαζόμενων, ο λαός διχάζεται πολλές φορές πάνω στις γραμμές που χαράζει η ιμπεριαλιστική ολιγαρχία και τα γνωστά της κόμματα.

Αν και τελικά η κρίση ξεπεράστηκε και ο Μπάιντεν ανέλαβε όπως προβλεπόταν, η προεδρία του καθόλου δεν έχει καταφέρει να περιορίσει τις συνθήκες που τροφοδοτούν τον βαθύ διχασμό. Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός συνεχίζει να εξασθενεί, όπως φάνηκε και στην περίπτωση του Αφγανιστάν, αλλά και συνεχίζει να κλιμακώνει την επιθετικότητα απέναντι στην Κίνα όπως έδειξε και η συμφωνία AUKUS. Στο εσωτερικό ο γερασμένος πρόεδρος έχει παραβιάσει τις περισσότερες από τις προεκλογικές υποσχέσεις που έδωσε στους ψηφοφόρους του. Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης των εγχώριων υποδομών υποτιμήθηκε, στοιχείο και αυτό της αποδυνάμωσης. Η οργή και η έλλειψη εμπιστοσύνης στο μοντέλο διακυβέρνησης φαίνεται να εξαπλώνονται στους Αμερικάνους. Σίγουρα η διαχείριση της πανδημίας ενισχύει το στοιχείο αυτό. Ο Μπάιντεν μοιάζει να είναι η επανάληψη του Ομπάμα ως φάρσα. Όλες οι συνθήκες που οδήγησαν στην έφοδο στο Καπιτώλιο είναι εδώ και δυναμώνουν…