Ο τυφώνας Άιντα, που μετατράπηκε σε τροπική καταιγίδα, έφερε καταρρακτώδεις βροχές, πλημμύρες και ανεμοστρόβιλους στη Ν. Υόρκη, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στα κτήρια και τις υποδομές της αμερικανικής μητρόπολης. Η λειτουργία σχεδόν όλων των γραμμών του μετρό ανεστάλη από το βράδυ της Τετάρτης 1/9, ενώ δεκάδες πτήσεις ακυρώθηκαν. Μπροστά στις εικόνες βιβλικής καταστροφής, απότοκο της διαχρονικής, παντελούς ανυπαρξίας πολιτικής προστασίας και έργων αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης σε πανεθνική κλίμακα (μιας και οι εν λόγω δαπάνες χαρακτηρίζονται από τους πρωτοσύγκελλους στην ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική αμερικανούς ηγέτες, δημοκρατικούς και ρεπουμπλικάνους , ως «αντιαναπτυξιακές»), ο δήμαρχος της Ν. Υόρκης, η οποία κυριολεκτικά «βούλιαξε» κάτω από τόνους νερού, δημαγώγησε για …«ιστορικό καιρικό φαινόμενο» σπεύδοντας κατά τα γνωστά να κηρύξει την πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ανάλογη η κατάσταση και στη Ν. Ορλεάνη, όπου το πέρασμα του τυφώνα Άιντα συνοδεύτηκε από καταστροφικές ζημιές σε κατοικίες, αρκετές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, βιομηχανικές μονάδες και βέβαια στο πλήρως ιδιωτικοποιημένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Πάνω από 1 εκ. πολίτες έμειναν χωρίς ρεύμα με τις τοπικές αρχές να προειδοποιούν πως η διακοπή της ηλεκτροδότησης μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ακόμη εβδομάδες. Κατά τα ειωθότα, ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα, μίλησε για φαινόμενο «που θα μας δοκιμάσει με τρόπους που δεν έχουμε δοκιμαστεί ποτέ στο παρελθόν».

Στην ίδια λογική αποθέωσης της εγκληματικής κρατικής αδιαφορίας και του ακραία νεοφιλελεύθερου δόγματος «της ατομικής ευθύνης», η ΕΜΥ της Νέας Ορλεάνης κάλεσε τους κατοίκους να …κλειστούν στην τουαλέτα ή ακόμα και στην ντουλάπα του σπιτιού τους για να προστατευθούν. Κατά τα λοιπά, οι αρχές της πόλης σε μια επίδειξη αυταρχισμού προχώρησαν στο κατασταλτικό μέτρο της «απαγόρευσης κυκλοφορίας». Κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσαν οι επίμαχες δηλώσεις Μπάιντεν, ο οποίος χαρακτήρισε ως ανθρωπιστική βοήθεια «τις δωρεές» των ευαγών ιδιωτών -επενδυτών, αλλά και τα «χαμηλότοκα δάνεια» περαιτέρω υπερχρέωσης των χειμαζόμενων λαϊκών νοικοκυριών για την αποκατάσταση των κατοικιών.