Από τις αρχές του Αυγούστου στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ κυριαρχεί η έφοδος του FBI στην κατοικία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο θέρετρο Μαρ α Λάγκο, στο Παλμ Μπιτς της πολιτείας Φλόριντα.
Η ιστορία έχει ως εξής: Τις τελευταίες μέρες του Ιανουαρίου του 2021, όταν ο Τραμπ αποχωρούσε από τον Λευκό Οίκο, αποφάσισε να πάρει μαζί του μεγάλο αριθμό εγγράφων από το Εθνικό Αρχείο. Σύμφωνα με τα περισσότερα αμερικάνικα ΜΜΕ, κατά τη διάρκεια όλου του 2021, υπήρχε συνεχής επικοινωνία μεταξύ του Αρχείου και του περιβάλλοντος Τραμπ σχετικά με αρχεία που λείπουν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την επιστροφή 15 κουτιών αρχειακού υλικού από την έπαυλη του Τραμπ στο Εθνικό Αρχείο τον Ιανουάριο του 2022.
Ωστόσο, τον Φεβρουάριο ο αρχειοφύλακας ενημερώνει την Επιτροπή Επίβλεψης του Λευκού Οίκου ότι στις 15 κούτες βρέθηκαν απόρρητες πληροφορίες που αφορούν την εθνική ασφάλεια. Επικοινωνεί δε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σχετικά με πιθανή παραβίαση της Πράξης περί Προεδρικών Αρχείων.

Την άνοιξη ξεκινάει ανάκριση διαφόρων συνεργατών του Τραμπ που ανέλαβαν τη μεταφορά του αρχειακού υλικού. Η πρώτη επίσκεψη στελεχών του FBI και του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην έπαυλη του Τραμπ γίνεται στις 3 Ιουνίου με κλήτευση. Οδηγούνται σε υπόγεια αίθουσα όπου κρατούνται επιπλέον αρχεία. Σύμφωνα με το CNN κάποια φέρουν χαρακτηρισμό ως άκρως απόρρητα.
Στις 22 του ίδιου μήνα η πλευρά του Τραμπ συμμορφώνεται με κλήτευση που ζητά υλικό από τις κάμερες παρακολούθησης της έπαυλης, σύμφωνα πάντα με την Wall Street Journal. Μέχρι στιγμής το θέμα δε θεωρείται τόσο μείζον.
Στις 5 Αυγούστου όμως ο ειρηνοδίκης Μπρους Ράινχαρτ εκδίδει ένταλμα έρευνας της έπαυλης και στις 8 του μηνός πραγματοποιείται η γνωστή έφοδος του FBI στην κατοικία, με στενή κάλυψη από τα ΜΜΕ. Η κυβέρνηση κατηγορεί τον Τραμπ για παράνομη κατοχή εγγράφων, αυτός απαντά ότι δέχεται πολιτική δίωξη.

Διάφορες κατηγορίες εκτοξεύονται εκατέρωθεν. Από το Υπουργείο Δικαιοσύνης που ενεργεί εκ μέρους της κυβέρνησης διαρρέει ότι υπάρχει η πιθανότητα ο Τραμπ να κατείχε παρανόμως μέχρι και μυστικά σχετικά με τα πυρηνικά προγράμματα των ΗΠΑ. Στο ένταλμα που εξέδωσε ο ειρηνοδίκης, γνωστός πολέμιος του Τραμπ, αναφέρεται η πιθανότητα στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι. Εδώ πρέπει να εντοπισθεί και η ουσία αυτής της αντιπαράθεσης και του χρόνου που ξεκίνησε, στην τελική ευθεία προς τις ενδιάμεσες εκλογές.
Από την πλευρά του ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι τα έγγραφα που είχε ήταν αποχαρακτηρισμένα και πως αν βρεθεί κάτι, το έχει “φυτέψει” το FBI. Αναφέρει επίσης πως το κράτος δεν έδειξε την ίδια πρόνοια απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον που διατηρούσε τεράστιο προσωπικό αρχείο με ηλεκτρονικές επικοινωνίες που θεωρούνταν απόρρητες, από τη θητεία της ως υπουργός Εξωτερικών. Πάντως φαίνεται να είναι αλήθεια ότι μία μέρα πριν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ έδωσε εντολή αποχαρακτηρισμού των εγγράφων που αφορούσαν το λεγόμενο “Russiagate”, δηλαδή την υποτιθέμενη στήριξή του από τη ρωσική κατασκοπεία στις εκλογές του 2016. Σύμφωνα με υποστηρικτές του, αυτό θορύβησε την κυβέρνηση.

Η ουσία όμως μέσα σε αυτό το χάος είναι ότι οι Δημοκρατικοί φαντάζουν τόσο χρεοκοπημένοι και απελπισμένοι που αναζητούν τρόπο να ξεφορτωθούν τον Τραμπ και το ρεύμα του μέσω της δικαστικής οδού, αντί να τον νικήσουν πολιτικά. Το ίδιο ισχύει και για τη μερίδα των Ρεπουμπλικάνων που θεωρεί ότι ο “Τραμπισμός” είναι εκτός αποδεκτών πλαισίων και ότι ο Τραμπ κοντεύει να τους κλέψει το κόμμα μέσα από τα χέρια.

Στην πραγματικότητα, αυτές οι προσπάθειες ενισχύουν το “αντισυστημικό” πρόσωπο που φιλοτεχνεί και συσπειρώνει τη βάση του. Αυτό δείχνουν και οι πρώτες σφυγμομετρήσεις μετά την έφοδο, το 70% των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων θεωρούν ότι πρόκειται για σκευωρία εναντίον του. Αυτό φάνηκε και στις προκριματικές των Ρεπουμπλικάνων στο Γουαϊόμινγκ στις 16 Αυγούστου, όπου η υπέρ του Τραμπ βουλευτής Χάριετ Χέιγκμαν συνέτριψε την αντιτραμπική βουλευτή Λιζ Τσένι, προς απογοήτευση των Δημοκρατικών.

Το πολιτικό “πρόγραμμα” που διαμορφώνεται σε ολόκληρη τη Δύση, οπότε και στις ΗΠΑ, για την επόμενη περίοδο, είναι αυτό της ενεργειακής φτώχειας και της επισιτιστικής κρίσης και των παραπέρα “θυσιών” για να αντιμετωπισθεί η κλιματική κρίση και οι ανταγωνίστριες δυνάμεις. Με έναν αδύναμο πρόεδρο όπως ο Μπάιντεν, οι Δημοκρατικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μιας οδυνηρής ήττας στις ενδιάμεσες και μιας ολικής επαναφοράς του Τραμπ ή του φαντάσματος του “Τραμπισμού”. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση Μπάιντεν μηχανεύεται όλα αυτά για να ξορκίσει το φάντασμα, παίζοντας στην πραγματικότητα με τη φωτιά, δηλαδή με τα συναισθήματα εκατομμυρίων απογοητευμένων και οργισμένων Αμερικάνων.

Σε αυτό το πλαίσιο, στα τέλη του Αυγούστου ο Μπάιντεν μέσω Twitter κάλεσε τους Αμερικανούς να ψηφίσουν για να σώσουν τη δημοκρατία ξανά, όπως έκαναν δυο χρόνια πριν. Φαίνεται πως το βασικό επιχείρημα θα παραμείνει το ίδιο και στις ενδιάμεσες, δηλαδή στηρίξτε μας για να μην έρθουν οι άλλοι…