Στη σύνοδο ΕΕ-Ιαπωνίας τα δύο μέρη δήλωσαν έτοιμα να επιταχύνουν την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους σε όλα τα επίπεδα, εκφράζοντας παράλληλα την «ανησυχία» τους για τη συνεργασία Ρωσίας – Κίνας.
Στις επίσημες δηλώσεις έγινε ευθεία σύνδεση του πολέμου στην Ουκρανία με την κατάσταση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και τη στάση της Κίνας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε πως η Ρωσία «είναι σήμερα η πιο άμεση απειλή για την παγκόσμια τάξη, με τον βάρβαρο πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας και την ανησυχητική συμφωνία της με την Κίνα ».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, υπογράμμισε ότι «η συνεργασία μας στην Ουκρανία είναι κρίσιμη στην Ευρώπη, όμως είναι σημαντική και στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού και θέλουμε επίσης να βαθύνουμε τις διαβουλεύσεις μας για την Κίνα , που γίνεται ολοένα πιο διεκδικητική (…) Θεωρούμε ότι η Κίνα πρέπει να επαναβεβαιώσει πως θα υπερασπιστεί το πολυμερές σύστημα από το οποίο επωφελήθηκε για να αναπτυχθεί».

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φ. Κισίντα, από τη μεριά του πρόσθεσε πως: «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν αφορά μόνο την Ευρώπη, συνταράσσει την καρδιά της διεθνούς τάξης, και στην Ασία. Δεν πρέπει να γίνει ανεκτή».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Κοινή Δήλωσή των δύο πλευρών τονίζοντας ότι οι εξελίξεις καθιστούν τη συνεργασία τους πιο αναγκαία από ποτέ. Ιδιαίτερα στους τομείς της «κυβερνοασφάλειας», της «αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης», της «θαλάσσιας ασφάλειας» αλλά και σε περιοχές όπως τα Δυτικά Βαλκάνια, η Κεντρική Ασία, η Ανατολική Μεσόγειος. Δεν έλειψε βέβαια και η αναφορά στη Κίνα με την αποτύπωση «ανησυχιών» για την κατάσταση σε Χονγκ Κονγκ και Σιντζιάνγκ.