Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ θα διεξαχθούν την Τρίτη της 8ης του Νοεμβρίου. Αποτελούν σαφώς πρόκριμα για τις προεδρικές εκλογές του 2024 και μέχρι στιγμής η προεκλογική περίοδος χαρακτηρίζεται από τις εναγώνιες προσπάθειες της προεδρίας Μπάιντεν να αποτρέψει μια οδυνηρή ήττα από τους Ρεπουμπλικάνους και ακόμη χειρότερα μια διπλή πλειοψηφία στο Κογκρέσο σε όφελός τους, δηλαδή σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων. Αυτό τουλάχιστο φαίνεται μέχρι στιγμής από διάφορες δημοσκοπήσεις, αρκετές φορές και από μέσα που θεωρούνται φίλια προς τους Δημοκρατικούς όπως το CBS.

Από τη μεριά τους οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να επικεντρώσουν την προσοχή προεκλογικά στο θέμα της παρακράτησης κρατικών εγγράφων από τον Τραμπ, γι’ αυτό άλλωστε και αποφάσισαν την επιδρομή του FBI στην κατοικία του στο Μαρ α Λάγκο. Άλλα σημεία στα οποία επικεντρώνουν είναι ο περιορισμός του δικαιώματος στην άμβλωση που προωθεί και πραγματοποιεί ο μηχανισμός των Ρεπουμπλικάνων σε μια σειρά πολιτείες, σε διάφορες πρωτοβουλίες της τελευταίας στιγμής, όπως η ελάφρυνση των φοιτητικών χρεών και στην οικονομία, που υποτίθεται ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα, τουλάχιστο σύμφωνα με τους ίδιους και τον πρόεδρο Μπάιντεν. Όλα αυτά καταλήγουν σε μια επίκληση για ψήφο ώστε «να σωθεί η δημοκρατία», για άλλη μια φορά…

Ενώ από την πλευρά τους οι Ρεπουμπλικάνοι, εντός των οποίων ο Τραμπ εξακολουθεί να κυριαρχεί, με όποιον του εναντιώνεται να το πληρώνει ακριβά όπως φάνηκε στις πρόσφατες προκριματικές, προσπαθούν να εστιάσουν στην εγκληματικότητα και τη μετανάστευση, αλλά και στην οικονομία και στον πληθωρισμό που πάει από το κακό στο χειρότερο.
Ωστόσο ο ίδιος ο Τραμπ, με τον συνήθη και αμετροεπή τρόπο του, προσπαθεί να επικεντρώσει την προσοχή στον ίδιο τον Μπάιντεν και στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα πάλι δίνει λαβές σε αυτούς που θεωρούν ότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.

Στις 23 του Σεπτεμβρίου σε ομιλία του σε δασκάλους στην Εθνική Εκπαιδευτική Ένωση στην Ουάσινγκτον, φαίνεται να αναγνώρισε κάποια εκπαιδευτικό του ως γνώριμη από το παρελθόν. Απευθυνόμενος σε αυτήν αποσβόλωσε το κοινό: «Πρέπει να μου πεις γεια… έχουμε ιστορία οι δυο μας… αυτή ήταν δώδεκα και εγώ τριάντα… αλλά τέλος πάντων… αυτή η γυναίκα με βοήθησε να κάνω πολλά πράγματα…»
Ο Μπάιντεν έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για απρεπή συμπεριφορά απέναντι σε γυναίκες και ειδικά σε κατά πολύ νεότερές του. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα αν σκεφτεί κανείς ότι το κοινό που είναι πιο ευαίσθητο στο ζήτημα αυτό αποτελεί κατά κανόνα εκλογική δεξαμενή των Δημοκρατικών.

Νωρίτερα στις 21 του Σεπτεμβρίου παρευρέθη στο 7ο συνέδριο του Παγκόσμιου Ταμείου όπου απηύθυνε μια σύντομη ομιλία. Μετά το πέρας, ο πρόεδρος εμφανίστηκε σε σύγχυση, περιφερόμενος στο βήμα και μη γνωρίζοντας πού πρέπει να πάει, με τον ομιλητή να τον ευχαριστεί αμήχανα, προτρέποντάς τον να κατέβει. Οι εικόνες έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας σχόλια σχετικά με την κατάσταση της πνευματικής υγείας του.

Χτυπώντας για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα, στις 29 του μηνός και ενώ μιλούσε στο συνέδριο του Λευκού Οίκου για την πείνα, την υγεία και τη διατροφή, απευθύνθηκε στη βουλευτή Τζάκυ Βαρλόφσκι της Ιντιάνα: «Τζάκυ είσαι εδώ; Πού είναι η Τζάκυ; Νόμιζα ότι δεν θα είναι εδώ – για να γίνει αυτό πραγματικότητα…» Ωστόσο, η αντιπρόσωπος είχε χάσει τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα νωρίς τον περασμένο Αύγουστο όπως αναφέρει το CNN. Από τη μεριά του ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφέροντας ότι η βουλευτής ήταν στο μυαλό του Μπάιντεν επειδή σύντομα θα γίνει εκδήλωση προς τιμήν της. Είτε πρόκειται για επεισόδιο, είτε για λάθος και αυτό το περιστατικό ενισχύει την καρικατούρα που προσπαθούν να παρουσιάσουν για τον Μπάιντεν οι Ρεπουμπλικάνοι και πάνω από όλους ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπάιντεν είναι ο γηραιότερος πρόεδρος των ΗΠΑ σε πρώτη θητεία και παρουσιάζει σίγουρα όλο και περισσότερο μια εικόνα ενός εξασθενημένου τουλάχιστο ανθρώπου, που με δυσκολία ανταποκρίνεται στα καθήκοντα του προέδρου. Πέρα από τις γενικότερες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, ένας από τους λόγους που σε προηγούμενη δημοσκόπηση αναδείχθηκε ότι η βάση του κόμματος δεν τον θέλει για τις προεδρικές του 2024 είναι η ηλικία του και τα ανωτέρω περιστατικά σίγουρα θα ενισχύουν αυτήν την άποψη και την τάση αποσυσπείρωσης των ψηφοφόρων του κόμματος.