Την τρομερή αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και μάλιστα, των θανατηφόρων καταγράφουν πλέον όλα τα επίσημα στοιχεία. Συγκεκριμένα, από την αρχή του 2022 έχουν χάσει τη ζωή τους 51 εργαζόμενοι σε αντίστοιχα εργατικά ατυχήματα, ενώ όλο το 2019 είχαν καταγραφεί 28 θάνατοι. Η αύξηση γίνεται τραγικότερη αν δει κανείς τα στοιχεία για το διάστημα μεταξύ 2016 και 2021 που φτάνει το 30%, ενώ αν η σύγκριση γίνει με το 2014 το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 54%!

Τέτοια είναι, πια, η αύξηση των θανατηφόρων ατυχημάτων στους χώρους εργασίας, που ακόμα και ο διοικητής τού προσφάτως μετονομασθέντος Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε «Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας» αναγκάζεται να την ομολογήσει αποκαλύπτοντας, μάλιστα, την αυθαιρεσία της εργοδοσίας ως βασική αιτία των εργατικών ατυχημάτων που έχουν σαν κατάληξη όλο και πιο συχνά τον θάνατο.

Έτσι, σε «εξηγήσεις» του στο «ΒΗΜΑ» στις 22.10, αναφέρει ότι μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, όταν οι δραστηριότητες αυξήθηκαν, χαλάρωσαν και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Οι εργασίες και συντηρήσεις που είχαν καθυστερήσει ή δεν έγιναν, λόγω πανδημίας, ανατέθηκαν από τους εργοδότες σε εργαζόμενους που δεν έχουν κατάλληλη εξειδίκευση. Ειδικότερα στον κατασκευαστικό κλάδο δόθηκαν εργασίες σε πολλά διαφορετικά αντικείμενα (ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, κτισίματα, συντηρήσεις, οξυγονοκολλήσεις) να εκτελεστούν από εργαζόμενους που δεν έχουν τις ανάλογες γνώσεις για τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται. Σημειώνεται ακόμα πως «οι αναθέτοντες εργοδότες παρακάμπτουν τα μέτρα ασφαλείας, δίνοντας προτεραιότητα στην υλοποίηση του έργου με το χαμηλότερο δυνατό κόστος».

Η επιλογή του εργοδότη να προσλάβει σε εξειδικευμένες εργασίες ανειδίκευτους εργαζόμενους έχει ως μόνο γνώμονα τα κέρδη του, μιας και οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι έχουν αυξημένες τόσο οικονομικές απαιτήσεις, όσο και απαιτήσεις σε επίπεδο υγιεινής και ασφάλειας κατά τη διάρκεια εργασίας.
Ενώ οι όσοι έλεγχοι γίνονται από το ισχνό πια σώμα επιθεωρητών, αντιμετωπίζονται από τους εργοδότες συντονισμένα και οργανωμένα. Μάλιστα, όπως ο ίδιος ο διοικητής αποκαλύπτει, σε συγκεκριμένη περιοχή της χώρας εργοδότες είχαν δημιουργήσει «ομάδα χρηστών» σε γνωστή πλατφόρμα μηνυμάτων ώστε με ένα μήνυμα να ενημερώνονται όλοι ότι στην περιοχή διεξάγονται έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας και να λαμβάνουν τα μέτρα τους. Ταυτόχρονα, είχαν δημιουργήσει και κοινό ταμείο ώστε να μοιράζονται το πρόστιμο, σε περίπτωση που επιβάλλονταν. Έτσι, οι πρώτοι που δέχονται τον έλεγχο πριν προλάβουν να αντιδράσουν δεν θα επωμίζονταν ολόκληρο το πρόστιμο, αλλά μέρος του.

Τα παραπάνω δείχνουν μια πλευρά της στάσης των εργοδοτών. Μια άλλη που ακόμη περιγράφεται από τα επίσημα χείλη του διοικητή του πρώην ΣΕΠΕ είναι η διαπίστωση, ότι εργοδότες εμφανίζουν ως νόμιμο μισθό τα μισά χρήματα και δίνουν τα υπόλοιπα ως «μαύρα», με αποτέλεσμα ως 13ο και 14ο μισθό να πληρώνουν μόνο το ποσό που εμφανίζουν ως νόμιμο.

Φυσικά αυτά δεν είναι άγνωστα στην κυβέρνηση και στις επίσημες αρμόδιες αρχές αφού οι καταγγελίες για απλήρωτα δεδουλευμένα, για τις επιστροφές χρημάτων από δώρα και επιδόματα και μια σειρά εργοδοτικές αυθαιρεσίες δίνουν και παίρνουν χρόνια τώρα. Παρά την επίσημη αναγνώριση του οργίου των εργοδοτικών αυθαιρεσιών, συνεχίζεται αδιατάρακτα στην πράξη η κυβερνητική κάλυψη από τη μια στους εργοδότες και από την άλλη η πλήρης αδιαφορία για τον εργαζόμενο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.