Με απροσδιόριστο τρόπο, όρους και προϋποθέσεις, θα δοθεί σε όσους επαγγελματίες δοθεί η πολυδιαφημισμένη 5η επιστρεπτέα προκαταβολή, με καταβολές που θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, όπως διατείνονται οι της κυβέρνησης.

“Συνωστισμός” αιτήσεων προκλήθηκε για την εκδήλωση ενδιαφέροντος που προηγήθηκε, με τις αιτήσεις να ανέρχονται στον αριθμό ρεκόρ των 732 χιλιάδων περίπου, όταν στην προηγούμενη 4η επιστρεπτέα οι αιτήσεις χορήγησης ήταν περίπου 400 χιλιάδες.

Τι υπήρχε έως την Τετάρτη, 20 Γενάρη 2021, όπως καταγράφηκε από λογιστές:
δεν υπάρχει εγκύκλιος που να καθορίζει δικαιούχους
δεν υπάρχει εγκύκλιος που να καθορίζει ποσά χορήγησης
δεν υπάρχει εγκύκλιος που να καθορίζει λεπτομέρειες εφαρμογής

Περίπου δηλαδή σαν την προσμονή για τα διάσημα στις παιδικές ηλικίες, τα περιώνυμα «kinder έκπληξη», μόνο που πέρα από τους αστεϊσμούς η υπόθεση αφορά πληθώρα χειμαζόμενων οικονομικών μονάδων, οικογένειες με ανύπαρκτα εισοδήματα και κάτι κυριότερο: εργαζόμενους που αγωνιούν για τις θέσεις εργασίας τους, για τα επικείμενα λουκέτα που άρχισαν ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους.

Να διευκρινήσουμε εδώ πως το σύστημα των επιστρεπτέων προκαταβολών δεν είναι κρατική άνευ όρων χορήγηση, αλλά αφορά δανεισμό με ευνοϊκούς, τρόπον τινά, όρους του κράτους προς τις επιχειρήσεις.

Με λίγα λόγια, ό,τι ποσά καταβληθούν, θα κληθούν οι αποδέκτες τους να τα επιστρέψουν σε κοντινά χρονικά διαστήματα.

Μόνο η επιστρεπτέα 4, και σύμφωνα με όσα γράφονται η επιστρεπτέα 5, που δόθηκαν μεσούντος του δεύτερου λοκντάουν, το 50%, δηλαδή τα μισά από όσα έχουν λάβει, δεν θα κληθούν να τα επιστρέψουν.

Και σε ό,τι αφορά επιστροφές στο κράτος, να έχουμε υπόψη μας πως θα γίνονται μέσω της εφορίας, θα ενημερώνονται μέσω των λογαριασμών τους στο taxis οι οφειλέτες και οι μη συνεπείς θα κινδυνεύουν με όλες τις συνέπειες που το φορομπηχτικό πλαίσιο έχει στο οπλοστάσιό του.

Είναι φανερό και γνωστό πως είναι πλήρως ανεπαρκείς οι διάφορες «ενισχύσεις» που έχουν λάβει ή θα λάβουν οι μικρές και μεσαίες οικονομικές μονάδες στη διάρκεια της πανδημίας, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των πρόθυμων παπαγάλων της στα μέσα, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά.

Και μάλιστα, μέσα από ένα δαιδαλώδες πλαίσιο τυπικών προϋποθέσεων σε δεκάδες πλατφόρμες και πλατφορμίτσες, που συνθέτουν τον ψηφιακό λαβύρινθο που πρέπει να καταφύγουν για να λάβουν στην πλειοψηφία τους τα ψίχουλα των δανεικών που τους χορηγούνται από τον κρατικό κορβανά.

Και αυτό, δήθεν, για να μη καταστρατηγηθούν από μη δικαιούχους οι κανόνες, που ωστόσο θα μπορούσαν εύκολα να ελεγχθούν και να απαιτηθεί όσοι έλαβαν τα δανεικά να τα επιστρέψουν, μιας και οι ηλεκτρονικές καταγραφές των διάφορων φορολογικών και εργασιακών δεδομένων επιτρέπουν τον ταχύτατο εντοπισμό τους.

Όμως, όπως έχουμε πολλές φορές επισημάνει, δεν είναι αυτός ο λόγος. Η ουσία είναι πως θα επιχειρηθεί για μια ακόμη φορά το ξεκαθάρισμα του τοπίου από τη θάλασσα των μικρομεσαίων και η πανδημία δίνει μια χαρά το πρόσχημα γι’ αυτό, προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων που κανοναρχούν στην αγορά.