Μετά την ισχυρή επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, η κομματική της προπαγάνδα -μέσα από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ, με πλήθος κατευθυνόμενων άρθρων, ρεπορτάζ, «ειδήσεων» και εσχάτως μέσα από τα κυριολεκτικά βομβαρδιζόμενα social media (με το νεότευκτο Tik Tok να έχει την τιμητική του)- έχει πλήρως αποθρασυνθεί. Με τον αέρα του θριαμβευτή και εν όψει των επικείμενων νέων εκλογών και της επιδίωξης μιας ισχυρής αυτοδυναμίας, ο θηριώδης προπαγανδιστικός μηχανισμός της Δεξιάς, χωρίς αναστολές και προσχήματα, πλασάρει επίμονα την εικονική πραγματικότητα των δήθεν επιτυχιών της διακυβέρνησης της χώρας κατά την τελευταία τετραετία. Παράλληλα, ενισχύει όλα τα ψεύτικα διλήμματα και τους εκβιασμούς -γίνεται λόγος ακόμη και για τρίτες κάλπες- για να εγκλωβίσει όλους όσοι την ψήφισαν και να προσελκύσει και νέους, ει δυνατόν, ψηφοφόρους.

Οι περίφημες «κυβερνητικές επιτυχίες», όπως η δήθεν δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας, η συνεχής και βιώσιμη αύξηση του ΑΕΠ, η περιβόητη «γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας» κ.ο.κ. δεν είναι παρά μια κατασκευασμένη, μια πλασματική πραγματικότητα. Η Ελλάδα δεν έχει γίνει μια «κανονική χώρα», δεν την έχουν «νοικοκυρέψει», όπως διατυμπανίζουν με έπαρση η ΝΔ και οι προπαγανδιστές της, αποκρύβοντας την αλήθεια μιας βαριά νοσούσης οικονομίας και εξωραΐζοντας τα πραγματικά δημοσιονομικά δεδομένα.

Η «ευφορία» τής όποιας ανάκαμψης αφορά την ελληνική ολιγαρχία -και μόνο- και τους περίφημους «επενδυτές», το ξένο κεφάλαιο, που απογειώνουν τα κέρδη τους μέσω της βαριάς εκμετάλλευσης του λαού και του όποιου πλούτου της χώρας έχει απομείνει από τη δωδεκαετή μνημονιακή καταλήστευση. Ο λαός δεν έχει μερίδιο σε αυτήν. Όλα τα μέτρα που έχουν υλοποιηθεί και όλα όσα περιμένουν την επαύριο των εκλογών να βγουν στην επιφάνεια αποσκοπούν στην κραυγαλέα στήριξη της οικονομικής ολιγαρχίας και προϋποθέτουν έφοδο στα εργατολαϊκά στρώματα με νέες σαρωτικές ανατροπές στους όρους και τις συνθήκες εργασίας και ζωής τους. Αυτή είναι η περίφημη «στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων» που προπαγανδίζει η ΝΔ. Οι πάγιοι ισχυρισμοί του Κυρ. Μητσοτάκη πως με την ισχυροποίηση της οικονομικής ολιγαρχίας ωφελούνται και οι εργαζόμενοι και η κοινωνία είναι μια κραυγαλέα απάτη των προσφιλών του νεοφιλελεύθερων ιδεολογημάτων. Το αντίθετο και μόνο συμβαίνει.

Όσο για την περίφημη μείωση των φόρων (για 50 φόρους λέει και ξαναλέει σε κάθε ομιλία του), η εκτόξευση των φορολογικών εσόδων του κράτους που προέρχεται από τη ληστρική για τα φτωχά λαϊκά στρώματα έμμεση φορολογία, η οποία παραμένει η βασική πηγή φορολογικών εσόδων, αποδεικνύει το σκληρό ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής της ΝΔ. Όταν, μάλιστα, κάθε ενδεχόμενο για φορολόγηση μερισμάτων και υπερκερδών του μεγάλου κεφαλαίου αντιμετωπίζεται από τον Κυρ. Μητσοτάκη, τα στελέχη της ΝΔ και όλη τη διατεταγμένη δημοσιογραφία περίπου σαν μια τρομερή… καταστροφή, σαν βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας! Ακόμη και στον εξωφρενικό ισχυρισμό πως η μείωση των έμμεσων φόρων ευνοεί τους πλούσιους(!) κατέφυγε το βαρύ τεχνοκρατικό πυροβολικό της ΝΔ, ο Άκης Σκέρτσος, πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ. Και από κοντά και ο Χ. Θεοχάρης. Δεν είναι άγνοια στοιχειωδών ζητημάτων. Είναι επίδειξη αλαζονείας. Είναι επικίνδυνη, εξοργιστική επιχείρηση πλήρους αντιστροφής της πραγματικότητας και επιβολής της στο λαό.

Οι οδυνηρές αλήθειες

Πίσω από τις τερατώδεις αυτές ψευδολογίες της προπαγάνδας της ΝΔ βρίσκονται οι οδυνηρές αλήθειες. Τα κυριότερα δημοσιονομικά μεγέθη -το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα- παρουσιάζουν δραματική επιδείνωση. Βρίσκονται σε επίπεδα παρόμοια ή και χειρότερα με αυτά που οδήγησαν την Ελλάδα στην μνημονιακή υποδούλωση! Η οποία, παρεμπιπτόντως, συνεχίζεται αενάως παρά τους διθυραμβικούς ισχυρισμούς της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ περί του τέλους τάχα των μνημονίων…

Αλλά πρώτα και πάνω απ’ όλα, οι οδυνηρές αλήθειες βρίσκονται σε όσα βιώνουν τα πλατιά εργατολαϊκά στρώματα. Με το κλιμακούμενο κύμα των εξωφρενικών ανατιμήσεων στα είδη πρώτης ανάγκης και τους λογαριασμούς ενέργειας να δίνουν τη χαριστική βολή στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Το λαϊκό εισόδημα συρρικνώνεται όλο και περισσότερο, τα «κόκκινα» δάνεια πληθαίνουν, οι πλειστηριασμοί απειλούν δεκάδες χιλιάδες λαϊκές κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις, η ανθρωπιστική κρίση εξαπλώνεται δραματικά. Ο ένας στους τρεις κατοίκους, στην ευημερούσα δήθεν Ελλάδα, βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας καταρρέει κυριολεκτικά. Η πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, της συρρίκνωσης και της ιδιωτικοποίησής του κλιμακώθηκε -με τον πιο χυδαίο τρόπο- κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και συνεχίζεται. Με συνέπεια να χαθούν χιλιάδες ζωές. Τελευταία τραγικά συμβάντα, ο θάνατος δύο γυναικών λόγω έλλειψης ασθενοφόρου! Η Δημόσια Παιδεία και ο Πολιτισμός χτυπιούνται απροσχημάτιστα. Τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα συρρικνώνονται και ο αυταρχισμός, η αστυνομοκρατία και η καταστολή είναι στην ημερήσια διάταξη. Μια σκληρή ταξική πολιτική είναι σε πλήρη εξέλιξη. Με τους δανειστές να «προειδοποιούν» πως το μνημονιακό «χαλινάρι» θα ξανασφίξει, μετά την ανάπαυλα των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας…, για να επιτυγχάνονται τα απαιτούμενα πλεονάσματα και να εξασφαλίζεται η επιστροφή των δανείων υποδούλωσης της χώρας.

Οι οδυνηρές αλήθειες βρίσκονται, επίσης, πίσω από την προπαγάνδα για τις περιβόητες «στρατηγικές σχέσεις» και τις «ισχυρές συμμαχίες» με ΗΠΑ και Γαλλία, ΝΑΤΟ και ΕΕ, στην ασφυκτικότερη πρόσδεση της Ελλάδας στους επιθετικούς ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς και σχεδιασμούς, στην παράδοση της όποιας εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σε αυτούς που μόνο να τα ποδοπατούν γνωρίζουν. Όταν στην καρδιά της ευρωπαϊκής ηπείρου, στην Ουκρανία, ο πόλεμος μαίνεται, όταν στα Βαλκάνια παλιές και ανοιχτές πληγές και μέτωπα αναζωπυρώνονται, με αυτό του Κόσοβου και της Σερβίας να δημιουργεί κίνδυνο διάχυσης και ευρύτερης σύγκρουσης, και όταν η ελληνοτουρκική κρίση βρίσκεται σε μια ακόμη πιο επικίνδυνη φάση, η θέση της Ελλάδας στην περιβόητη «σωστή πλευρά της Ιστορίας» όχι μόνο δεν δημιουργεί συνθήκες «σταθερότητας» και «ασφάλειας», όπως διακηρύσσουν όλοι οι εθελόδουλοι, αλλά αντίθετα ενισχύει τους παράγοντες που οδηγούν σε μεγαλύτερη υποδούλωση της χώρας και του λαού, σε πόλεμο, καταστροφή και επαναχάραξη συνόρων.

Αντιδραστικός παροξυσμός

Ο Κυρ. Μητσοτάκης και η ΝΔ εμφανίζονται αποφασισμένοι να πάρουν τη μεγάλη ρεβάνς για όλες τις μεταπολιτευτικές οικονομικές, συνδικαλιστικές και δημοκρατικές κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος. Να αμαυρώσουν τους λαϊκούς αγώνες που αναπτύχθηκαν ενάντια στα μνημόνια της υποδούλωσης. Να δημιουργήσουν όρους απόλυτης κυριαρχίας της αντιδραστικής ιδεολογίας τους. Να υπονομεύσουν και αντιστρέψουν το προοδευτικό δημοκρατικό κλίμα -φιλικό προς τις αξίες και την ιδεολογία της Αριστεράς- που κυριάρχησε σε ευρύτατα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας μετά την πτώση της χούντας. Να κλείσουν την «παρένθεση»…

Κάθε επιθετική τους κίνηση (στο πανεπιστημιακό άσυλο, στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, στις συνδικαλιστικές και εργατικές κατακτήσεις, στη δημόσια υγεία, παιδεία, πολιτισμό, πρόνοια) προσλαμβάνει έντονα ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Κάθε έκφραση του Δημόσιου, κάθε μορφή συλλογικής οργάνωσης και αγώνα λοιδορείται, απαξιώνεται. Αντίθετα το Ιδιωτικό, ο ατομικισμός αποθεώνονται. Με τα απολύτως ελεγχόμενα τηλεοπτικά ΜΜΕ και τη μεγάλη πλειοψηφία των εντύπων και των ραδιοφωνικών σταθμών να ευθυγραμμίζονται και να υπερβάλλουν στην προβολή της αντιδραστικής ιδεολογίας, δαιμονοποιώντας και αποκλείοντας κάθε διαφορετική φωνή, στοχοποιώντας την Αριστερά και την κομμουνιστική ιδεολογία.

Εν μέσω σφοδρής ολόπλευρης κρίσης (οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής), που πλήττει την Ελλάδα -αλλά και ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο- και βάζει σε δοκιμασία ποικίλα αστικά μυθεύματα, τα ιερατεία της αστικής τάξης πασχίζουν να εμποδίσουν, να αποτρέψουν τη λαϊκή χειραφέτηση, να υπονομεύσουν την αναπόφευκτη ανάπτυξη των εργατικών και λαϊκών αγώνων. Η αντιαριστερή, αντικομμουνιστική επίθεση θα συνεχιστεί και θα ενταθεί. Αυτοί που αντιτάσσονται στα μνημόνια υποδούλωσης της χώρας και λεηλασίας του λαού, αυτοί που υπερασπίζουν τις λαϊκές κατακτήσεις, δικαιώματα και ελευθερίες, την εθνική περηφάνια και αξιοπρέπεια, αυτοί που αγωνίζονται για την εθνική ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό αποτελούν στόχο.

Ο μοναδικός παράγοντας που μπορεί να φρενάρει την αντιδραστική επίθεση, ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να διαλύσει τη σκοτεινιά που απλώνεται είναι η ανάπτυξη μαζικών λαϊκών αγώνων, η αποφασιστική υπεράσπιση των ιδεών και της ιστορίας της Αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος.