«Χαράς ευαγγέλια» και φυσικά το λέμε ειρωνικά, για τους αμειβόμενους με τα κατώτερα όρια μισθών και ημερομισθίων από την ανακοίνωση Μητσοτάκη για αύξηση κατά 50 ευρώ του κατώτερου μισθού και αντίστοιχα κατά 2,23 για το κατώτερο ημερομίσθιο που ισχύουν από τις αρχές του μήνα.

Και βέβαια οι αυξήσεις αυτές κατά πρώτο αφορούν τα μικτά, δηλαδή πριν την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών, και κατά δεύτερο για όσους απασχολούνται με πλήρη απασχόληση, και όχι φυσικά για την μεγάλη μάζα των υποαπασχολούμενων με μερική η με εκ περιτροπής απασχόληση.

Με τις σχετικές τυμπανοκρουσίες περί δήθεν 15ου μισθού θέλησαν ο Μητσοτάκης και οι περί αυτόν, να διασκεδάσουν την δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει το σύνολο των εργαζομένων από το διογκούμενο τσουνάμι ακρίβειας σε όλα σχεδόν τα αγαθά και τις υπηρεσίες και ειδικά από τις αυξήσεις φωτιά που αφορούν την ενέργεια.

Όμως ο τιμάριθμος που έτρεξε με ποσοστό 9,6% τον Απρίλιο και με 8,3% τον Μάρτιο και γενικά οι αυξήσεις από τις αρχές αυτής της χρονιάς και από το τελευταίο 5μηνο της προηγούμενης, αφορούν την καθαρή άνοδο των τιμών, εξανεμίζοντας προκαταβολικά τα διαθέσιμα εισοδήματα των εργαζόμενων που αναγκάζονται από την ακρίβεια όχι να λάβουν 15 μισθούς τον χρόνο, αλλά να διαθέσουν περίπου ενάμιση ή δύο μισθούς επιπλέον για να διατηρήσουν το επίπεδο της κατανάλωσής τους ή να το περιορίσουν δραστικά και μόνο για τα απολύτως απαραίτητα.

Έτσι τα 610 περίπου ευρώ καθαρά, που θα διαμορφωθούν από τον Μάιο για πλήρη απασχόληση, αδυνατούν να καλύψουν τις απώλειες που ήδη υφίστανται.

Ενώ προκύπτει και ένα άλλο ζήτημα που αφορά τις τριετίες και όσους τις δικαιούνται. Όπως είναι γνωστό από 14 Φεβρουαρίου του 2012, με εντολή της τρόικας που έσπευσε η τότε κυβέρνηση των υποτελών να εφαρμόσει, οι μισθολογικές αυξήσεις λόγω τριετιών πάγωσαν και εφαρμόζονται μόνο για εκείνους που είχαν συμπληρώσει μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο μία ή δύο ή τρεις τριετίες στην ειδικότητα ή στον οποιοδήποτε εργοδότη.

Διαδίδεται λοιπόν με μεγάλη δόση ανακρίβειας πως οι έχοντες συμπληρώσει κάποιες από τις τριετίες θα λάβουν αυξήσεις που θα φτάνουν έως 214 ευρώ μικτά (για 3 τριετίες), αποκρύπτοντας πως αφορά μόνον όσους και όσες έως 14/2/2012 είχαν ανάλογη προϋπηρεσία.

Από το σύστημα «Εργάνη» για τη διαμόρφωση των μισθών το 2021 πληροφορούμαστε: Το 34% των μισθωτών είχαν μεικτές αποδοχές μέχρι 700 ευρώ και από αυτούς το 18% είχαν μηνιαίο μισθό μέχρι 500 ευρώ μεικτά… Κάτω από τα 1.000 ευρώ μεικτά λαμβάνει η πλειοψηφία των μισθωτών, σε ένα ποσοστό περίπου 64%.

Σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, που με την σειρά του βασίζεται σε μελέτες της Eurostat (Eurostat 2021), το όριο της φτώχειας ορίζεται ως το 60% του διάμεσου μισθού.

Πριν την αύξηση του κατώτατου μισθού το όριο της φτώχειας ήταν 701 ευρώ (μεικτά) και μετά την αύξηση (1/5/2022) του κατώτατου μισθού είναι 719 ευρώ.

Λόγω του πληθωρισμού, το πρώτο τετράμηνο του 2022 σε πραγματικές τιμές, το όριο της φτώχειας ήταν 672 ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι καθαρές αποδοχές (610 ευρώ) του κατώτατου μισθού συνεχίζουν στην Ελλάδα να βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας.

Στις συνθήκες αυτές, σύμφωνα με την ίδια έρευνα της Eurostat, το 27,5% του πληθυσμού της Ελλάδας που ήταν αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, με βάση τα νέα δεδομένα, δηλαδή την αύξηση του κατώτατου μισθού και την παράλληλη εκρηκτική αύξηση του πληθωρισμού κατά το πρώτο τετράμηνο του 2022, το ποσοστό του πληθυσμού της χώρας μας που είναι αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού αυξήθηκε, σύμφωνα με την έρευνα, στο επίπεδο του 30,5%-31% και στους νέους μέχρι 20 ετών το αντίστοιχο ποσοστό αυξήθηκε στο επίπεδο του 35%.

Για να πάρουμε και ένα μέτρο της ανέχειας και της απελπισίας που έχει οδηγηθεί ο κόσμος, θα αναφέρουμε όσα είπε διάσημος τηλεοπτικός παπαγάλος επίσης γνωστού τηλεοπτικού σταθμού για την υποστήριξή του στις επιλογές της παρούσας κυβέρνησης, όταν εκθείαζε δήλωση μιας γυναίκας που έκοψε το φαγητό για να πληρώσει το ρεύμα και θαυμάζοντάς την «ανέκραξε» : «υπάρχει και φιλότιμο…».