Την ώρα που ο προϋπολογισμός του 2022 στερεί από τους ανέργους και τα επιδόματα που τους αναλογούν, 200 εκατομμύρια ευρώ, ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας καμώνονται πως με την πολιτική τους αντιμετωπίζουν υποτίθεται, το δυσθεώρητο πρόβλημα της ανεργίας. Από 1.449 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν το 2021 για τα επιδόματα ανεργίας και που ακόμη και αυτά ήταν σταγόνα στον ωκεανό, καθώς σε σύνολο 987.763 ανέργων, τον Οκτώβριο του 2021 επιδοτήθηκαν μόλις 104.184 άνεργοι, δηλαδή 1 στους 10 ή αλλιώς ποσοστό μόλις 10,5% του συνόλου τους, με τον φετινό προϋπολογισμό προβλέπεται για τα επιδόματα ανεργίας το ποσό των 1.250 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι θα επιδοτηθούν ακόμη λιγότεροι άνεργοι σε σχέση με πέρυσι. Η μείωση μάλιστα αναμένεται να είναι ακόμη πιο δραματική, καθώς και τα ποσοστά ανεργίας συνεχίζουν να αυξάνουν ανελέητα, ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία και οι επιπτώσεις της κακο-διαχείρισής της από την κυβέρνηση, στην οικονομία.

Άλλωστε τα στοιχεία της Eurostat είναι άκρως αποκαλυπτικά για τη δραματική πρωτιά της χώρας σε ποσοστά ανεργίας, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την εξέλιξή της στα επόμενα έτη. Συγκεκριμένα, για τον Νοέμβριο του 2021 καταγράφουν τη θλιβερή αύξηση ανεργίας των νέων στην Ελλάδα, η οποία μάλιστα κατατάσσεται στην πρώτη θέση, με ποσοστό 39,1%, περίπου δέκα μονάδες μεγαλύτερο από τη δεύτερη στην κατάταξη χώρα, την Ισπανία. Ενώ, το γενικό ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 13,4% τον Νοέμβριο του 2021 στην Ελλάδα, έναντι του 7,2% που αντιστοιχεί στην ευρωζώνη και του 6,5% στην Ε.Ε. Και ας σημειωθεί πως αυτά τα ποσοστά, από τα κριτήρια με τα οποία υπολογίζεται η ανεργία, δείχνουν μειωμένο το πραγματικό μέγεθος της ανεργίας.

Σε αυτά τα αμείλικτα στοιχεία, έσπευσαν την επομένη της ανακοίνωσής τους, Μητσοτάκης και Χατζηδάκης με δηλώσεις τους να απαντήσουν και να υποκριθούν πως τάχα πρόκειται να αντιμετωπίσουν τα δραματικά ποσοστά της ανεργίας στη χώρα. Δεν είπαν ωστόσο κάτι καινούριο, παρά τη γνωστή συνταγή, σύμφωνα με την οποία τα χρήματα που προορίζονται για τη στήριξη των ανέργων κατευθύνονται προς τη στήριξη των εργοδοτών, τους οποίους επιχορηγούν προκειμένου να προσλάβουν ανέργους, με καμιά απολύτως δέσμευση να συνεχίσουν να τους απασχολούν και όταν θα λήξουν αυτές οι επιχορηγήσεις. Έτσι, ανακοίνωσαν τα νέα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ βάζοντας ως στόχο τη δημιουργία …86.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στο 2022, με πόρους οι οποίοι θα έρχονται αφενός από το Ταμείο Ανάκαμψης (590 εκατ. ευρώ) και αφετέρου από το ΕΣΠΑ. Με άλλα λόγια, ο εμπαιγμός των ανέργων θα συνεχίσει ως έχει.