Πάψε με ευχές να ελπίζεις
οι θεοί πως θα λυγίσουν

Ασκήσεις μνήμης σήμερα. Ασκήσεις μνήμης που αφορούν χρονολογίες. Μνήμης και γνώσης.

**2007 στην Ουκρανία. Πρωθυπουργός η Γιούλια Τιμοσένκο. Δε μπορεί, τη θυμάστε με την πλεξίδα γύρω από το κεφάλι, σαν χαρούμενη χωριατοπούλα. Χωριατοπούλα δεν ήταν βέβαια, ήταν όμως πρόεδρος της πετρελαϊκής εταιρείας «Ενωμένα Ενεργειακά Συστήματα Ουκρανίας» που ήταν ο κύριος μεταφορέας Ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία. Μάλιστα… Τη χρονιά που η Τιμοσένκο γινόταν πρωθυπουργός ιδρύθηκε το Κέντρο Πολιτικών Ελευθεριών (Center for Civil Liberties). Δεν το ξέρατε το Κέντρο; Δεν έχει σημασία. Το κέντρο αυτό δημιουργήθηκε για να παρακολουθεί τα εγκλήματα που διαπράττει η Ρωσία, να «παρακολουθεί πολιτικές διώξεις στην κατεχόμενη Κριμαία», να προωθήσει τη συνείδηση των ανθρώπων για δημοκρατία όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στην Ευρασία γενικότερα. Παλεύει για την «ανθρώπινη αξιοπρέπεια στην πράξη» κατά την ιστοσελίδα του. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το Κέντρο Πολιτικών Ελευθεριών συμμετέχει σε προσπάθειες εντοπισμού και τεκμηρίωσης των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου κατά του ουκρανικού άμαχου πληθυσμού. Μάλιστα…

Βέβαια, σε μια άλλη ημερομηνία, το 2014, 2 Μαΐου στην Οδησσό, οι ναζί της πατρίδας του «Κέντρου», έκαψαν ζωντανούς 100 αντιφασίστες συνδικαλιστές. Τότε για το Κέντρο, ήταν απλά …Παρασκευή. Ποιος ξέρει τι μέρα να ήταν για το Κέντρο των Ελευθεριών, όταν το 2022, άνθρωποι, που για τους Αζοφίτες ήταν προδότες ή ρομά, δένονταν με ταινία συσκευασίας στις κολώνες του Κιέβου, ξεβράκωτοι, προς δόξαν της «ανθρώπινης αξιοπρέπειας στην πράξη».

**1985 και μέχρι το 1991, μεσούσης της περεστρόικα, ιδρύθηκε το «Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων MEMORIAL». Σκοπός αυτού του Κέντρου ήταν και είναι να μελετήσει και να εξετάσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά τη …«βασιλεία» του Στάλιν. Μάλιστα…
Το κέντρο ανέλαβε την εκπαίδευση νέων για τις «αρχές» των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και καθιέρωσε εορτασμό ημερών μνήμης για τα θύματα της πολιτικής καταστολής. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 το Memorial περιελάμβανε πάνω από 50 οργανώσεις στη Ρωσία και 11 σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καζακστάν, της Ουκρανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου και της Γαλλίας. Των πρακτόρων η σχολή που έλεγε και ο Βέγγος. Το Δεκέμβρη του 2021, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας διέταξε το κλείσιμο του Memorial για παραβιάσεις του νόμου για τους ξένους πράκτορες. Το Memorial συνεχίζει να λειτουργεί σε άλλες χώρες, ιδίως στη Γερμανία, όπου εδρεύει το παλαιότερο και μεγαλύτερο μη ρωσικό παράρτημά του.

**1980, στις αρχές της δεκαετίας, ο Μπιαλιάτσκι… Δεν τον ξέραμε και ποιος ξέρει αν τον ήξερε και ο θυρωρός της πολυκατοικίας του. Ο Λευκορώσος, Μπιαλιάτσκι, ιδρυτής του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Viasna (Άνοιξη) συμμετείχε σε μια σειρά από πρωτοβουλίες υπέρ της «δημοκρατίας», συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας που ονομάζεται «Ανεξαρτησία», με στόχο να υποστηρίξει την έξοδο της Λευκορωσίας από τη Σοβιετική Ένωση και το σχηματισμό μιας «κυρίαρχης και δημοκρατικής χώρας». Ήταν επίσης ένα από τα ιδρυτικά μέλη της λευκορωσικής καθολικής κοινότητας. Τώρα πού θυμηθήκαμε το Βαλέσα που χρηματοδοτούνταν από το Βατικανό; Άβυσσος το μυαλό του ανθρώπου.

**2022. Αυτές είναι οι τρεις οργανώσεις που πήραν το βραβείο Νόμπελ, (τυχαίο;), για την Ειρήνη και οι σύντομες ιστορίες τους. Η Δύση ξεμένει όχι μόνο από πολιτικούς, αλλά και από πρότυπα, βραβεύοντας τους πράκτορές της…

Τα θυμάστε τα ονόματα των Νομπελούχων; Τι! Όχι; Από τώρα τα ξεχάσατε; Ούτε και πριν τα ξέρατε, ούτε και μετά θα τα θυμάστε.

**421 π.Χ., στα Μεγάλα Διονύσια, ο Αριστοφάνης παρουσιάζει την κωμωδία του, «Ειρήνη». Ο Τρυγαίος, ένας Αθηναίος που θέλει να σταματήσει ο πόλεμος καλεί τους γεωργούς που έχουν τραβήξει τα πιο πολλά στον πόλεμο, αλλά και Έλληνες από διάφορες πόλεις, να ελευθερώσουν την Ειρήνη, που ο Πόλεμος την έχει ρίξει σε μια βαθιά σπηλιά, φράζοντας την είσοδό της με βαριές πέτρες. Φυσικά η συντονισμένη προσπάθεια καταλήγει στην απελευθέρωση της θεάς.
Μα αφού το ξέρουμε βρε παιδιά. Από το 421 π.Χ. Την Ειρήνη τη φέρνουν οι λαοί. Και μόνο.

Τάνια