Τέκνα του συστήματός τους οι θύτες των γυναικοκτονιών

Μια ακόμη στυγερή δολοφονία γυναίκας από τον πρώην σύντροφό της, πραγματοποιήθηκε στην πόρτα του αστυνομικού τμήματος Αγίων Αναργύρων. Πρόκειται για την 5η γυναικοκτονία μέσα στο 2024 και για μια ακόμη στη μακάβρια λίστα που κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη θέση της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τα ετήσια ποσοστά αύξησης από το 2020 και μετά.

Τραγικό και, από πολλές πλευρές, αποκαλυπτικό υπήρξε το γεγονός ότι η 28χρονη δολοφονήθηκε με μαχαίρι ακριβώς στην είσοδο του αστυνομικού τμήματος και μάλιστα τη στιγμή που επικοινωνούσε με την Άμεση Δράση προκειμένου να τη συνοδεύσει με περιπολικό σπίτι της. Λίγα λεπτά πριν, στο αστυνομικό τμήμα, είχε καταγγείλει ότι ο πρώην σύντροφός της -στον οποίο είχε κάνει ασφαλιστικά μέτρα από το 2020- την παρακολουθούσε. Με δεδομένο ότι στο παρελθόν υπήρξε θύμα πολλαπλής κακοποιητικής συμπεριφοράς από το θύτη, ζήτησε από την αστυνομία να την προστατεύσει. Η ανάλγητη και ακραία διεκπεραιωτική στάση των αστυνομικών την οδήγησε έξω να προσπαθεί να βρει υποστήριξη στο… τηλεφωνικό κέντρο του 100. Τραγική ειρωνεία συνιστά το γεγονός ότι η 28χρονη μαχαιρώθηκε τη στιγμή που είχε εξαντλήσει κάθε πρόσβαση για προστασία στους μηχανισμούς τού κατά τους τίτλους… «υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Και αυτό είναι το βασικό σημείο και σε αυτά τα τραγικά γεγονότα. Για μια ακόμη φορά, αποδεικνύεται ότι και στο πολύ κρίσιμο ζήτημα της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών ο κρατικός μηχανισμός όχι απλά εμφανίζεται ανίκανος, αλλά δεν μπορεί να σώσει ούτε τις γυναίκες που καταφέρνουν να φτάσουν στο αστυνομικό τμήμα. Είναι πολλά άλλωστε τα περιστατικά για τα οποία έχει καταγγελθεί η πλήρης αδιαφορία και αδράνεια, αν όχι ο χλευασμός της ελληνικής αστυνομίας απέναντι σε γυναίκες που φτάνουν σε τμήματα για να καταγγείλουν κακοποίηση, χωρίς να λαμβάνεται κανένα απολύτως μέτρο. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις οι γυναίκες αυτές κατέληξαν δολοφονημένες. Σε κάποιες άλλες, όπως στην Ηλιούπολη, η ίδια η γυναίκα που πήγε να καταγγείλει την κακοποίηση… βρέθηκε στη φυλακή.

Ούτε καν ο φρουρός του φυλακίου δίπλα στον οποίο έγινε η δολοφονία δεν επενέβη. Δεν έκανε απολύτως τίποτα. Πρόκειται για την ίδια αστυνομία, που είναι άρτια εκπαιδευμένη και εξοπλισμένη να επιτίθεται σε διαδηλωτές ή να συλλαμβάνει και να φυλακίζει «προληπτικά» φοιτητές. Δεν το πράττει ποτέ όμως προληπτικά, όταν πρόκειται για πραγματικούς δολοφόνους. Πρόκειται για την ίδια αστυνομία, που βασάνιζε τον σχεδόν νεκρό Ζακ, που βασάνισε και σκότωσε το Βασίλη Μάγγο, που δολοφονεί 20χρονους Ρομά για ασήμαντη αφορμή. Και που ποτέ δεν μπορεί να κάνει τίποτε όταν πρόκειται για πραγματικούς εγκληματίες. Και αυτό δεν είναι αποτέλεσμα παραλείψεων, αστοχιών ή λαθεμένων χειρισμών. Δεν φταίει (παρά την ανάλγητη στάση τους) ο τηλεφωνητής του 100 ή η αστυνομικός υπηρεσίας. Ευθύνεται μια πολιτική που διαμορφώνει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους με μοναδικό κριτήριο την υπεράσπιση και περιφρούρηση των συμφερόντων και των αναγκών της κυρίαρχης τάξης και του συστήματός της. Και, δυστυχώς για τους έχοντες αυταπάτες, δεν θα μπορούσε ποτέ και πουθενά να είναι αλλιώς.

Οι «άριστοι» και περήφανοι, για τους κατασταλτικούς τους μηχανισμούς, κυβερνώντες της ΝΔ για μια ακόμη φορά παριστάνουν τους αδαείς και τους αθώους. Όταν γνωρίζουν καλά -και μόνο από την πενταετή θητεία τους- ότι αυτά τα περιστατικά δεν είναι εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Από τη μεγάλη λίστα των καταγγελιών αρκεί να θυμηθεί κανείς τη γυναικοκτονία στη Ζάκυνθο (6/2022) μισή ώρα μετά την καταγγελία του θύματος στο ΑΤ Ζακύνθου. Ορκισμένοι εχθροί της αλήθειας και ειδικοί πλέον στην συγκάλυψη, επιχειρούν ξανά να φορτώσουν τις ευθύνες ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος, αποκλειστικά στο διοικητή του ΑΤ Αναργύρων και στον τηλεφωνητή της Άμεσης Δράσης. Όπως έχουν κάνει με όλα τα αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν. Πρόκειται για καθαρή υποκρισία.

Πρόκειται για την ίδια υποκρισία με την οποία οι διαχειριστές ενός συστήματος που γεννάει καθημερινά τους θύτες και τα θύματα των γυναικοκτονιών εμφανίζονται ως οργισμένοι κατήγοροι της έμφυλης βίας. Που κάθε φορά παριστάνουν τους σοκαρισμένους από την κτηνωδία που το σύστημά τους εγγράφει στο DNA της κοινωνίας που αναπαράγουν. Γιατί αυτοί είναι που πραγματικά φταίνε. Αυτοί που πρόσφατα επιχείρησαν την αθώωση του δικού τους «κτήνους». Του αναδυμένου από τα σπλάχνα της ΝΔ και της εκκλησίας. Του παιδοβιαστή Μίχου, που εξέδιδε τη δωδεκάχρονη κόρη μιας καθαρίστριας και που η εισαγγελέας δέχτηκε την εκδοχή του… ερωτευμένου. Όπως επιχείρησαν την αθώωση και του μαστροπού αστυνομικού της Ηλιούπολης, που έκλεισε αρχικά στη φυλακή το θύμα του. Όπως ακριβώς κυκλοφορεί ελεύθερος ο Λιγνάδης. Φταίνε αυτοί που όσο δηλώνουν ότι αγωνιούν για τη γυναίκα, τη χειραφέτηση και την ισότιμη μεταχείριση και συμμετοχή της, τόσο την υποτιμούν, τη μετατρέπουν σε αντικείμενο και εμπόρευμα και τροφοδοτούν έτσι και τις σκοταδιστικές αντιλήψεις περί ιδιοκτησίας της. Αυτοί που μας πνίγουν στον πολιτισμό του Greece Next Top Model (GNTM) της μεσημεριανής ζώνης και των ατελείωτων reality, που δεν κάνουν άλλο από το να ευτελίζουν και να εμπορευματοποιούν τη γυναίκα. Αυτοί που έχουν κάνει θεσμό ακόμη και την πορνεία. Και παρουσιάζουν τα θύματά της ως προϊόν ελεύθερης βούλησης, «κλίσης» και επαγγελματικού προσανατολισμού.

Για μία ακόμη φορά έχουν ξαμοληθεί στα κανάλια οι γνωστοί τηλετραμπούκοι της ΝΔ για να εξωραΐσουν το βάρβαρο σύστημά τους, για να ξεπλύνουν την πολιτική τους και τις ευθύνες τους ή -ακόμη χειρότερα- για να αξιοποιήσουν προς όφελός τους και αυτό το έγκλημα. Μόνο έτσι πρέπει να διαβαστεί η επικίνδυνη δήλωση του Μηταράκη: «Φανταστείτε ο φρουρός που ήταν στο τμήμα να είχε βγάλει το όπλο του πριν ο δράστης μαχαιρώσει την άτυχη γυναίκα και να τον είχε πυροβολήσει. Πιθανότατα σήμερα θα μιλούσε η αντιπολίτευση για ακραία αστυνομική βία, θα είχε προφυλακιστεί ο αστυνομικός και θα κινδύνευε να περάσει τη ζωή του στη φυλακή. Είναι λοιπόν ένα κρίσιμο ζήτημα που αυτή η στυγερή δολοφονία, αυτό το ακραίο περιστατικό θα πρέπει να μας κάνει να αναστοχαστούμε για το πώς θέλουμε η Αστυνομία να μπορεί να αντιμετωπίσει περιστατικά βίας». Δεν είναι ότι δεν καταλαβαίνει όλα τα παραπάνω ο πρώην υπουργός «Προστασίας του Πολίτη». Κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Τα όπλα τα έχει και τα χρησιμοποιεί η αστυνομία, όπως έχει συμβεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν. Και συνήθως αθωώνεται κιόλας παρά τις δολοφονίες που διαπράττει, όπως αυτή του 17χρονου στην Βοιωτία το 2023. Η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην ακόμα μεγαλύτερη ενθάρρυνση για χρήση όπλων από τους αστυνομικούς. Αυτή αποσκοπεί στην ακόμη πιο ωμή τρομοκρατία εναντίον του λαού και των αγώνων του. Η πραγματική απάντηση στις γυναικοκτονίες βρίσκεται στην ανατροπή της πολιτικής και του πολιτισμού που τις γεννάει. Βρίσκεται στην παροχή πραγματικής προστασίας, στήριξης, αρωγής σε όσες γυναίκες όχι απλά καταφέρνουν να την ζητούν, αλλά και σε όσες την έχουν ανάγκη. Μόνο αυτά δεν μπορεί και δεν θέλει να σκεφτεί ο κάθε Μηταράκης. Ο κάθε πραγματικός υπαίτιος.