Νέα συγκέντρωση αμερικανονατοϊκών δυνάμεων παρατηρείται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας αυξάνοντας την ένταση στην περιοχή. Την ίδια στιγμή παρατηρούνται συνεχείς παραβιάσεις της εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία που οδήγησαν στον πρόσφατο θάνατο ενός Ουκρανού στρατιώτη και τον τραυματισμό άλλων δύο.

Στη θαλάσσια περιοχή εισήλθαν η ναυαρχίδα του 6ου αμερικανικού στόλου «USS Mount Whitney» και το αντιτορπιλικό «Porter» για κοινές ασκήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με το ναυτικό της Γεωργίας και της Ουκρανίας. Το ρώσικο πολεμικό ναυτικό, το οποίο βρίσκεται σε διαρκή κινητοποίηση, ανακοίνωσε ότι έθεσε τα δύο πλοία υπό παρακολούθηση.

Στο γεγονός αναφέρθηκε και ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή κρίνεται απαραίτητη σύμφωνα με τη «γενική πολιτική κατάσταση, ειδικότερα από την αυξανόμενη ένταση των πτήσεων αεροσκαφών του ΝΑΤΟ κοντά στη Ρωσία, την εμφάνιση των κατευθυνόμενων πυραύλων του στη Βαλτική και στη Μαύρη Θάλασσα».
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, τόνισε ότι η κίνηση αυτή «δεν συμβάλλει στην παγκόσμια σταθερότητα». Πιο ξεκάθαρος ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας, Α. Καρταπόλοφ, τόνισε πως «η Ρωσία είναι πάντα έτοιμη για οποιεσδήποτε προκλήσεις».

Ο Β. Πούτιν μιλώντας σε εκπροσώπους της αμυντικής βιομηχανίας προειδοποίησε για την «ανάπτυξη στοιχείων παγκόσμιας αντιπυραυλικής άμυνας σε άμεση γειτνίαση με τα σύνορά μας». Ως απάντηση της Ρωσίας σε αυτές τις κινήσεις τόνισε πως ενισχύεται η αεροδιαστημική άμυνα, «ένα από τα πιο ισχυρά, υψηλής τεχνολογίας και ευέλικτα στοιχεία του σύγχρονου ρωσικού στρατού».
Την ώρα που γίνονται επαφές για συνάντηση του «Σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία) σε επίπεδο ΥΠΕΞ ώστε να επακολουθήσει και σε επίπεδο ηγετών, ο Ρώσος πρόεδρος μετέβη στην Κριμαία για να γιορτάσει την Ημέρα της Εθνικής Ενότητας. Από εκεί ξεκαθάρισε ότι η χερσόνησος, που προσαρτήθηκε το 2014 μετά το φασιστικό πραξικόπημα του Μεϊντάν από την Ουκρανία, θα παραμείνει για πάντα ρωσική.

Από τη Σεβαστούπολη ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε: «Η χώρα μας ξανακέρδισε την ιστορική της ενότητα. Ο ζωντανός και άρρηκτος δεσμός είναι ακόμη περισσότερο αισθητός εδώ στη Σεβαστούπολη, στην Κριμαία». Και πρόσθεσε: «Θα είναι για πάντα Ρωσία πια, γιατί αυτή είναι η κυρίαρχη, ελεύθερη και αδάμαστη βούληση του λαού, όλου του λαού μας».

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η ένταση με την Τουρκία για τα drones που πούλησε στην Ουκρανία. Η Μόσχα κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι η χρήση τους «αποσταθεροποιεί» την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία. Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε πως το Κίεβο με αυτό τον τρόπο «παραβιάζει τις Συμφωνίες του Μινσκ» και κάλεσε «το Παρίσι και το Βερολίνο, που ζητούν συνάντηση του Σχήματος της Νορμανδίας» να μην «προσποιούνται» ότι «δεν βλέπουν την αχαλίνωτη συμπεριφορά του καθεστώτος του Κιέβου».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, στο περιθώριο της Συνόδου του G20, επιχείρησε να αποσείσει τις ευθύνες της Άγκυρας λέγοντας ότι: «Αν ένα κράτος τα αγοράζει από εμάς, δεν είναι πλέον ένα τουρκικό προϊόν», δείχνοντας έτσι προς την Ουκρανική πλευρά.