Στο μεταξύ εντείνονται οι προετοιμασίες για την πενταμερή της Γενεύης στις 27-29 Απριλίου, με την Άγκυρα να ζητά επίμονα πια διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη βάση δυο ανεξάρτητων κρατών με την απειλή της προσάρτησης των κατεχόμενων, προκαλώντας ακόμα και τις διαμαρτυρίες στο εσωτερικό των κατεχόμενων.
Πέρα από τις αντιδράσεις της «αντιπολίτευσης» του Τατάρ, κόμματα, οργανώσεις και συντεχνίες, οργάνωσαν πρόσφατα διαδήλωση στα κατεχόμενα, με κεντρικό σύνθημα «Δεν φοβόμαστε. Δεν θα σιωπήσουμε». Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε πάρκο με βασικά συνθήματα «Η Κύπρος ανήκει στους Κύπριους», «Μαζί ενάντια στον φασισμό και την κατοχή» και με πρόθεση να πραγματοποιήσουν πορεία προς την τουρκική «πρεσβεία», αλλά παρεμποδίστηκαν από την «αστυνομία». Μια βδομάδα νωρίτερα η αστυνομία του ψευδοκράτους προχώρησε σε τέσσερις συλλήψεις υπόπτων, που ανήκουν στον χώρο της τουρκοκυπριακής Αριστεράς, για τον «βανδαλισμό» γιγαντοαφισών προβολής του Ερντογάν. Η είδηση της σύλληψης των τεσσάρων, δημιούργησε νέες αντιδράσεις με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν πορείες σε κεντρικούς δρόμους της Αμμόχωστου, της Λευκωσίας και της Κερύνειας.
Την ίδια περίοδο στα κατεχόμενα έγιναν συλλήψεις δυο Τούρκων στρατιωτικών με την κατηγορία της ένταξής τους στο δίκτυο Γκιουλέν. Οι συλλήψεις εντάσσονται στα πλαίσια επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε σε 53 επαρχίες και αφορούσε εισαγγελική διαταγή για τη σύλληψη συνολικά 184 υπόπτων, ανάμεσα στους οποίους δεκάδες αξιωματικοί. Έρχονται σαν συνέχεια των εκατοντάδων συλλήψεων και των κατασταλτικών μέτρων ενάντια στους φοιτητές της Κωνσταντινούπολης που ξεσηκώθηκαν με αφορμή τον αυταρχικό διορισμό από τον Τούρκο πρόεδρο του πρώτου εξωακαδημαϊκού πρύτανη μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980. Ταυτόχρονα, έχει προαναγγελθεί η απαγόρευση του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στο τουρκικό κοινοβούλιο, που συγκέντρωσε σχεδόν έξι εκατομμύρια ψήφους, το 11,7% του συνόλου και 58 έδρες, καθώς πρόσφατα αφαιρέθηκε η βουλευτική ιδιότητα από τον 14ο κατά σειρά βουλευτής του HDP, ενώ έγινε εισαγγελική προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο για την απαγόρευση του HDP και τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων 600 στελεχών του.
Τον «ασκό του Αιόλου» έχει ανοίξει η συνεχής επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του τουρκικού λαού, με την πανδημία να καλπάζει, τον πληθωρισμό να ξεπερνα το 20% και την τουρκική οικονομία να κλυδωνίζεται ύστερα από την απόφαση του Ερντογάν να «καρατομήσει» αρχικά τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας και προ ημερών τον υποδιοικητή, παρεμβαίνοντας για πολλοστή φορά στη νομισματική πολιτική της χώρας και την κατρακύλα της τουρκικής λίρας. Η εκροή ξένων κεφαλαίων έχει ήδη προσλάβει μορφή «αιμορραγίας», καθώς νόμισμα, μετοχές και ομόλογα καταγράφουν εκρηκτικές απώλειες.