Για περισσότερο από μισό μήνα, αλληλέγγυοι οι απεργοί στο έργο κατασκευής της γραμμής 4 στο Μετρό της Αθήνας υπηρέτησαν την κοινή τους απεργία, με καθεμία από τις τρεις ειδικότητες εργαζομένων στην αρχαιολογία (αρχαιολόγοι, εργάτες ανασκαφής, τοπογράφοι) να έχει τα ειδικά αιτήματά της, αλλά όλες μαζί να κρατούν τα εργοτάξια κλειστά.

Πραγματικός υπεύθυνος για την απεργία είναι ο κύριος του έργου, Αττικό Μετρό, και ο ανάδοχος των πρόδρομων αρχαιολογικών εργασιών στη Γραμμή 4, ΕΡΕΤΒΟ. Οι εργοδότες δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους προς τους εργαζόμενους οι οποίοι είχαν προβεί σε 4ήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων τον Ιούλιο που παρήλθε. Έτσι, η απεργία του Σεπτεμβρίου είχε το αυτονόητο καταρχάς αίτημα, να τηρήσουν ο κύριος και ο ανάδοχος του έργου τα ήδη συμφωνημένα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από την πλευρά των αρχαιολόγων, η τήρηση της απεργίας αποτέλεσε αταλάντευτη πρόταση μορφής πάλης και αγώνα, από την πρώτη στιγμή μέχρι και την τελευταία ψηφοφορία της συνέλευσης όλων των εργαζομένων, εν αντιθέσει με την (αλλοπρόσαλλη) στάση της διοίκησης του συνδικάτου οικοδόμων, η οποία εύλογα πρακτικώς αποδοκιμάστηκε από το σύνολο των εργαζομένων, και, βέβαια, από τους ίδιους τους οικοδόμους οι οποίοι ψήφιζαν και ξαναψήφιζαν στις κοινές για όλες τις ειδικότητες συνελεύσεις τη συνέχιση της απεργίας.

Το μόνο βέβαιο, για όλες τις διαδικασίες που αφορούσαν τους απεργούς και ιδιαίτερα για την τελευταία συνέλευση των εργαζομένων, είναι ότι, αν η διοίκηση του συνδικάτου οικοδόμων είχε αφουγκραστεί την αγωνιστική διάθεση όλων των απεργών, αν δεν επέλεγε να επιδοθεί σε επιδείξεις ισχύος προς το σύλλογο των αρχαιολόγων («εμείς μπορούμε να κατεβάζουμε σε απεργία διαρκείας 80.000 οικοδόμους») και να κάνει υποδείξεις για τα δήθεν αδιέξοδα που συνδέονται με την απόφαση των αρχαιολόγων να εισηγηθούν τη συνέχιση της απεργίας, μια άλλη εξέλιξη θα ήταν δυνατή για τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία, τελικά, οι απεργοί γύρισαν στις δουλειές τους.

Ο Σύλλογος των Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) εξέδωσε μετά τη λήξη της απεργίας ανακοίνωση, μένοντας στο ουσιαστικό, την αδιάσπαστη ενότητα, αλληλεγγύη και συνεννόηση που επέδειξαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μεταξύ τους σε όλη τη διάρκεια του αγώνα τους, και όχι στην υπόσκαψη της προοπτικής συνέχισης της απεργίας από τη διοίκηση του συνδικάτου οικοδόμων.

Παρενθετικά, διάβασε κανείς -σε όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου- το παραμικρό στις σελίδες του Ριζοσπάστη ή του 902, για τη μεγάλη απεργιακή προσπάθεια που έγινε για πάνω από μισό μήνα, από τρεις μονιασμένες ειδικότητες εργαζομένων, στο κέντρο της Αθήνας;

Ακολουθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΚΑ μετά τη λήξη της απεργίας:

Λήξη πολυήμερης απεργίας στη Γραμμή 4
Το τέλος είναι μόνο η αρχή

Η Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, ήταν η πρώτη ημέρας επιστροφής στα σκάμματα για τους αρχαιολόγους, εργατοτεχνίτες, τοπογράφους στη Γραμμή 4, έπειτα από την πολυήμερη κοινή απεργία τους που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου. Ενωμένες και αλληλέγγυες οι τρεις ειδικότητες κράτησαν σφραγισμένα όλα τα εργοτάξια της νέας γραμμής του Μετρό για όλο το διάστημα αυτό, χωρίς να επιτρέψουν εργασίες σε αυτά. Ευχαριστούμε όλους όσοι βοήθησαν στην προσπάθειά μας και στάθηκαν στο πλευρό μας με διάφορους τρόπους.

Οι αρχαιολόγοι επιστρέφουμε στα εργοτάξια έπειτα από δέσμευση της αναδόχου, ΕΡΕΤΒΟ, για ανακίνηση των διαδικασιών και μισθολογικό αναβιβασμό των αρχαιολόγων στο ύψος της ΣΣΕ του ΣΕΚΑ. Κρατάμε μικρό καλάθι, διότι αυτή είναι η 3η πρόταση που κατατίθεται από την εργοδοσία από τον Ιούλιο, και οι δύο προηγούμενες προτάσεις αποδείχτηκαν ανεφάρμοστες, με ευθύνη των εργοδοτών. Για τους αρχαιολόγους, που στήριξαν την απεργία μέχρι τέλους, το τέλος της είναι μόνο μια αρχή νέων διεκδικήσεων, ελπίζουμε με καλύτερους όρους, και με την εμπειρία της πολυήμερης προσπάθειας που δόθηκε.