Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

Η αποχώρηση του Καμμένου από την κυβέρνηση και η διάλυση ουσιαστικά του κόμματος των ΑΝΕΛ, έθεσε τέρμα στην τετράχρονη διακυβέρνηση της χώρας από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σε συνθήκες πολιτικής κρίσης και αστάθειας ο Τσίπρας με την αμέριστη στήριξη των ξένων αφεντικών του, ΗΠΑ- ΝΑΤΟ και ΕΕ, και λεηλατώντας τους βουλευτές των υπό διάλυση κομμάτων ΑΝΕΛ, Ποτάμι, κ.α., αναζητά την επόμενη εβδομάδα ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, με αποκλειστικό σκοπό να διασώσει την κυβέρνησή του από ναυάγιο και να εξασφαλίσει την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Αν και ο Τσίπρας φαίνεται να έχει εξασφαλίσει την επιβίωση της κυβέρνησής του, οι ημέρες που διανύουμε είναι κρίσιμες, όποια κι αν είναι η έκβαση της ψηφοφορίας για τη δεδηλωμένη. Συνθήκες μεγαλύτερης αστάθειας και αναταράξεων δημιουργούνται, με τους αστάθμητους παράγοντες να πληθαίνουν και να επιβάλλουν ανακατατάξεις και ανασχεδιασμούς στα αστικά πολιτικά κόμματα.

Η εγχώρια γενικευμένη πολιτική κρίση -κυβερνητική και ευρύτερη- οφείλεται πρωταρχικά στην τελική υποταγή όλων των αστικών κομμάτων -και του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανόμενου- στο καθεστώς της επιτροπείας των δανειστών και τη μνημονιακή βαρβαρότητα που αυτό έχει επιβάλει. Γεγονός που τα έχει φέρει αντιμέτωπα με την πλατιά λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή. Στην σημερινή συγκυρία, η πολιτική κρίση τροφοδοτείται και οξύνεται ακόμη περισσότερο από τις πυκνές εξελίξεις σε όλα τα ανοικτά μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής και από τους μεγάλους κινδύνους που διαγράφονται, με όσα διαδραματίζονται γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών να δεσπόζουν και να πυροδοτούν, τώρα, τις πολιτικές εξελίξεις.

Η ισχυρή παρέμβαση των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και οι πιέσεις τους για την υπογραφή της Συμφωνίας, οι οποίες έγιναν ασφυκτικές πριν και κατά τις διαδικασίες επικύρωσής της στη Βουλή της πΓΔΜ, μεταφέρονται τώρα, απροκάλυπτα, και στην Ελλάδα, ενόψει της ανάλογης διαδικασίας. Η επίσκεψη της Μέρκελ ήρθε να το επιβεβαιώσει εμφατικά, με μια επίδειξη της γερμανικής ισχύος και επικυριαρχίας. Η «πολυσχιδής» ανάμειξη και οι ασύδοτες παρεμβάσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζ. Πάιατ, που αλωνίζει στη χώρα μας δίνοντας εντολές για όλα τα κρίσιμα ζητήματα -και για το επίμαχο-, όπως ομολόγησε και ο Καμμένος στη σημερινή του συνέντευξη, υπογραμμίζει διαρκώς την ωμή επιβολή της αμερικανικής επιρροής, η οποία έχει απογειωθεί επί ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η μεγάλη όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, παγκόσμια, επιταχύνει τις αμερικανονατοϊκές μεθοδεύσεις και στα Δυτικά Βαλκάνια. Η ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και η ένταξή της, σε επόμενη φάση, στην ΕΕ επισπεύδονται.

Η υπονόμευση και ο περιορισμός της επιρροής της επανακάμπτουσας διεθνώς Ρωσίας και της ραγδαία ανερχόμενης Κίνας αποτελεί κοινό στόχο των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών.

Οι επικυρίαρχοι υπαγορεύουν και επιβάλλουν το πλαίσιο και τους όρους τους και οι κυβερνήσεις των δυο χωρών -Ελλάδας και πΓΔΜ- ευθυγραμμίζονται, όσο και αν διαβεβαιώνουν για το αντίθετο, επικαλούμενες υποκριτικά την εξυπηρέτηση, τάχα, εθνικών συμφερόντων. Έχουν δεσμευτεί αμετάκλητα να διασφαλίσουν την επιτυχή έκβαση των σχεδιασμών των προστατών τους ιμπεριαλιστών.

Και αυτό πράττουν, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο. Προς δόξαν της «Δημοκρατίας» τους, και στις δυο χώρες, η διατεταγμένη επικύρωση της Συμφωνίας προωθείται μέσα από υπόγειες διεργασίες ανοικτής ή συγκαλυμμένης εξαγοράς και πολιτικών μετακινήσεων βουλευτών, αφού δεν υπάρχουν οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Γνωστή, δοκιμασμένη μέθοδος της ιμπεριαλιστικής ανάμειξης, όπου γης, με κατά τόπους ενεργούμενα ασπόνδυλους πολιτικούς.

Κυριακή 13 Γενάρη