Στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία -που αποτελούν παραδοσιακά πρόκριμα για τις προεδρικές- νικητής αναδείχτηκε η αποχή. Εφτά στους δέκα Γάλλους πολίτες (το ποσοστό στη νεολαία αγγίζει το 80%) δεν προσήλθαν στις κάλπες, αποδοκιμάζοντας την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας με τις εκατόμβες νεκρών εκ μέρους του Μακρόν, αλλά και το σιδερόφραχτο καθεστώς που οικοδομεί ο γάλλος πρόεδρος με πρόσχημα πάντα τον κορωνοϊό. Το κόμμα του υπερόπτη Μακρόν καταβυθίστηκε στην πέμπτη θέση με ποσοστό 11%.

Μεγάλη ήττα υπέστη και ο «εθνικός συναγερμός» της Λεπέν η οποία αν και επιχείρησε στη συγκυρία για ευνόητους λόγους να αμβλύνει τη σκληρή αντιμεταναστευτική ρητορική, κατέγραψε ποσοστό 19%, υποχωρώντας κατά 9 μονάδες σε σχέση με την τελευταία αντίστοιχη εκλογική αναμέτρηση, χωρίς να καταφέρει τελικά να εξασφαλίσει τη νίκη σε καμία περιφέρεια της ηπειρωτικής χώρας.
Στην πρώτη θέση αναδείχτηκαν οι ρεπουμπλικάνοι με ποσοστό 29,3%, που δείχνουν να επανακάμπτουν μετά το στραπάτσο του 2017. Επιτυχία κατέγραψαν οι συνδυασμοί Σοσιαλιστών-Αριστεράς και Πράσινων.