Μετά τη συντριβή της στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου η προτεινόμενη συμφωνία για Brexit καταψηφίστηκε με μεγάλη διαφορά, η Τερέσα Μέι επιβίωσε οριακά της πρότασης μομφής που ακολούθησε. Κέρδισε έτσι λίγο χρόνο για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, που, όπως λέει η ίδια, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως την 29η Μαρτίου.

Ο επικεφαλής από πλευράς Ε.Ε για τις διαπραγματεύσεις δήλωσε την Τετάρτη ότι το χωρίς συμφωνία «σκληρό» Brexit είναι πλέον το πιο πιθανό ενδεχόμενο. Ταυτόχρονα, όμως, εμφανίστηκε σύμφωνος με την ιδέα να δοθεί επιπλέον χρόνος στις διαπραγματεύσεις. Μπορεί οι δηλώσεις αυτές να εντάσσονται στα πλαίσια των εκβιασμών και των πιέσεων που ασκούν Γερμανία και Γαλλία στη Μ. Βρετανία, ώστε να της επιβληθεί η συμφωνία που αυτές θέλουν, ωστόσο στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή, η Μέι αρνήθηκε να αποκλείσει την περίπτωση αυτή, όπως απαιτούσε ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Στο βαθμό που ενισχύεται η περίπτωση της μη συμφωνίας, διάφορες πολυεθνικές ασκούν πίεσεις στην κυβέρνηση της Μέι. H Sony αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα της στην Ολλανδία, ενώ η Airbus απειλεί με «πολύ επώδυνες αποφάσεις για τη Βρετανία». Η Airbus απασχολεί 14.000 εργαζόμενους στην Αγγλία και εμπλέκεται έμμεσα και με άλλες 110.000 θέσεις εργασίας.

Η περίπτωση μη συμφωνίας θα επαναφέρει με ένταση και διάφορα εθνικά προβλήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, που είχαν απαλειφθεί κάπως στα πλαίσια των χαλαρών συνόρων εντός της Ε.Ε. Η επαναφορά σκληρού συνόρου Ιρλανδίας (Έιρε) και Βόρειας Ιρλανδίας και οι σχέσεις με τη Σκωτία είναι κάποια από αυτά.

Όπως είναι γνωστό, έχουν διαμορφωθεί τρεις τάσεις σχετικά με το ζήτημα, κυρίως εντός των δύο μεγάλων κομμάτων, των Συντηρητικών και των Εργατικών. Η πρώτη τάση υποστηρίζει το χωρίς συμφωνία «σκληρό» Brexit και έχει και τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις, σχεδιάζοντας τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης να τις επωμιστούν αποκλειστικά τα λαϊκά στρώματα. Η δεύτερη τάση θέλει Brexit με μεταβατική συμφωνία. Ένας από τους λόγους είναι και ο φόβος για μη διαχειρίσιμες αναταραχές σε αντίθετη περίπτωση. Η τρίτη τάση συνωμοτεί πλέον ανοιχτά για την ανατροπή του δημοψηφίσματος και παραμονή στην Ε.Ε. Σ’ αυτό το πνεύμα ο Τόνι Μπλερ από το Νταβός ζήτησε δεύτερο δημοψήφισμα, προεξοφλώντας ότι το αποτέλεσμα θα είναι υπέρ της παραμονής. Αναμφίβολα οι δύο τελευταίες τάσεις συγκλίνουν και δεν αποκλείεται να ενιαιοποιηθούν.