Στις 2 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, με γνώριμους τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους, τον νυν πρόεδρο, διαβόητο ακροδεξιό Ζαΐχ Μπολσονάρο και τον πρώην πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα. Όσον αφορά τον Λούλα, έχει απαλλαχθεί από τις κατηγορίες με βάση τις οποίες καθαιρέθηκε και φυλακίσθηκε στο πρόσφατο παρελθόν. Αποδείχθηκε πλέον ότι επρόκειτο για πραξικόπημα της νεοφιλελεύθερης ακροδεξιάς εναντίον του και αυτό του δίνει έναν ιδιαίτερο αέρα προς τις προσεχείς εκλογές.

Οι εκλογές της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής είναι σημαντικό γεγονός. Θα επικυρωθεί παραπέρα η συρρίκνωση της αμερικανόφιλης Δεξιάς και θα ενισχυθεί το εθνικό δημοκρατικό ρεύμα, αυτό που τις τελευταίες δεκαετίες εκφράζεται μέσω της ανάδειξης ρεφορμιστικών κυβερνήσεων; Θα δυσκολέψουν τα πράγματα για τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και την επιρροή του στην περιοχή; Τέτοια είναι τα ερωτήματα που τίθενται εκ των πραγμάτων, στα πλαίσια ενός κόσμου που αλλάζει γοργά, με τη συνθήκη της αμερικανικής παντοκρατορίας να έχει παρέλθει. Λίγο μετά τις εκλογές στη Βραζιλία έπονται και οι ενδιάμεσες στις ΗΠΑ. Φαίνεται πως το ρεύμα του Τραμπ θα επικρατήσει, κάτι που θα ήθελε ο Μπολσονάρο.

Είναι όμως εξαιρετικά αμφίβολο αν θα κάνει ουσιαστική διαφορά για τον ίδιο, καθώς οι δημοσκοπήσεις τον παρουσιάζουν σταθερά αρκετά κάτω από τον Λούλα ντα Σίλβα. Βέβαια, το τελευταίο διάστημα η διαφορά ελαττώνεται, αλλά αυτό ίσως οφείλεται στο ότι δύο δεξιοί υποψήφιοι για την προεδρία έχουν αποχωρήσει πρόσφατα από τον προεκλογικό αγώνα, με αποτέλεσμα να ευνοείται ο Μπολσονάρο. Ο ένας από τους παραιτηθέντες είναι ο δικαστής που στο παρελθόν καταδίκασε τον Λούλα, βάσει των χαλκευμένων κατηγοριών.

Πάντως, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν μια υπεροχή του Λούλα κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες (43% – 35%), διαφορά σαφώς μικρότερη από τις δεκαπέντε μονάδες του περασμένου Νοεμβρίου (40% – 25%). Η τελευταία μέτρηση πρόθεσης ψήφου ανεβάζει τη διαφορά στις 12 μονάδες (40% – 28%).