Μεγάλη δημοσιότητα πήρε την τελευταία περίοδο το σχέδιο «Δήμητρα» του Βαρουφάκη. Διάφορα κυβερνητικά στελέχη και ο Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να πιέσουν το ΣΥΡΙΖΑ, θυμήθηκαν το σχέδιο «Δήμητρα» του Βαρουφάκη και κινδυνολογούσαν μιλώντας για τον Βαρουφάκη που «θέλει να κλείσει τις τράπεζες» και «να μας επιστρέψει στη δραχμή»! Η αλήθεια βέβαια απέχει πολύ και ο ίδιος ο Βαρουφάκης φρόντισε να την αποκαταστήσει, δίνοντας όρκους πίστης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τελικά στο ίδιο το τραπεζικό σύστημα.

Με βάση το σχέδιο «Δήμητρα» (το οποίο πρωτοεμφανίστηκε το 2019), λίγο-πολύ, όλες οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα γίνονται μέσω αυτού του δημόσιου συστήματος, χωρίς την προμήθεια-χαράτσι που πάει στις τράπεζες. Έτσι κερδίζουν και οι «πολίτες» και οι «επιχειρήσεις», ενώ και οι τράπεζες θα χάνουν τα υπερκέρδη τους. Πολύ ωραίο και λογικό θα πει κανείς. Ακόμα και τις καλύτερες προθέσεις να έχει ο Βαρουφάκης δεν μας εξηγεί το πώς θα επιβληθεί στο τραπεζικό κεφάλαιο μια τέτοια πρόταση. Διότι, οι τραπεζίτες και το μεγάλο κεφάλαιο έχουν το Σύνταγμά τους, τους νόμους τους, το μηχανισμό τους και δεν πρόκειται να δεχθούν «αφορολόγητα» και «ειρηνικά» μια πρόταση που αντιβαίνει στην κερδοφορία τους. Ακόμα και τις καλύτερες προθέσεις να έχει ο Βαρουφάκης, εμείς τονίζουμε ότι ο λαός και οι εργαζόμενοι θα πάρουν «ανάσα» όχι από προτάσεις που λέγονται «αφορολόγητα», αλλά με τους δικούς τους αγώνες σήμερα, ώστε να επιβληθεί στους ξένους και ντόπιους ολιγάρχες και στο κράτος τους η μείωση της παντοειδούς φορολογίας. Και αν μετρήσουμε τη συμμετοχή του ΜέΡΑ25 στους αγώνες, το μόνο δρόμο για να επιβληθεί η ανατροπή της φορομπηχτικής πολιτικής, εκεί το κόμμα αυτό ήταν και είναι σχεδόν ανύπαρκτο.

Βεβαίως, το σχέδιο «Δήμητρα» δεν είναι μόνο αυτό. Στο τέλος της ημέρας, είναι ένα σχέδιο διάσωσης «της αγοράς» και των τραπεζών. Όπως εξηγεί το ίδιο το ΜέΡΑ25 («Το Ψηφιακό Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών Ιδιωτών-Δημοσίου «ΔΗΜΗΤΡΑ» λύση για το Ελληνικό Δημόσιο») δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα σχέδιο ώστε να συνεχιστούν οι συναλλαγές, σε περίπτωση κάποιας (τραπεζικής) κρίσης. Άλλωστε, πέραν διαφόρων που λέγονται με άνεση, το πόσο κόντρα στο τραπεζικό κεφάλαιο τάσσεται ο Βαρουφάκης, το έχει αποδείξει. «Εθνικοποίηση των ήδη πτωχευμένων τραπεζών, που έχουν ανάγκη (άλλη μια φορά) νέας δημόσιας ανακεφαλαιοποίησης» θα προτείνει ο Βαρουφάκης στην «Πρόταση Κρατικού Προϋπολογισμού 2021». Δηλαδή να γίνουν κρατικές οι πτωχευμένες τράπεζες και να μετακυλιστεί το χρέος στο δημόσιο, δηλαδή στο λαό! Ό,τι κάνει κάθε φορά το καπιταλιστικό σύστημα για να σώσει τους τραπεζίτες του, ώστε αυτοί να μη πληρώσουν τα χρέη τους, αλλά να συνεχίσουν να κερδοφορούν. Και ενάντια στα «χαράτσια» των τραπεζών και υπέρ της μετακύλισης του χρέους τους στο λαό. Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ!

Σε συνέντευξή του ο Βαρουφάκης στο NEWS 247 (27/4/2023, ιστοσελίδα ΜέΡΑ25) κάνει ξεκάθαρο -από τον τίτλο ακόμα- τι θέλει: «Το σχέδιο Δήμητρα θα είναι σε ευρώ». Στην εν λόγω συνέντευξη ακούμε τα εξής …ρηξιακά: «Εμείς δε θέλουμε τη ρήξη…», «…δε θέλουμε να βγούμε από το ευρώ..», «…η ΕΕ έχει χτιστεί ως ένα καρτέλ του μεγάλου κεφαλαίου…», αλλά «…το σπάσιμο της ΕΕ θα σημάνει μια τεράστια απορρύθμιση, η οποία θα έχει συνολικά αρνητικά αποτελέσματα σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και ιδίως στην εργατική τάξη…», «…απόλυτα άκαιρο το αίτημα για έξοδο από την ΕΕ…». Δε δίνει απλά όρκους πίστης ο Βαρουφάκης, αλλά σε ορισμένα σημεία υιοθετεί πλήρως τα επιχειρήματα των ευρωπαιόδουλων, όσον αφορά το τι κακό θα μας βρει αν «βγούμε από την ΕΕ». Λόγια που θα μπορούσε να έλεγε και η ίδια η Μέρκελ ή ο Μητσοτάκης, τους οποίους κατά τα αλλά κατηγορεί στην εν λόγω συνέντευξη. Ακόμα, θεωρεί ότι η ΕΕ έχει θεσμούς με θετική (!) προσφορά, όπως του περιβάλλοντος και της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η ΕΕ, βέβαια, προωθεί την ιστορία των ανεμογεννητριών μαζικά, που καταστρέφουν το περιβάλλον τελικά. Προωθεί την «ευελιξία» στις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις (την οποία και το ΜέΡΑ25 προτείνει στις θέσεις του!), δηλαδή το σπάσιμο των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, την εκ περιτροπής εργασία, τα ακανόνιστα και κυλιόμενα ωράρια, την ημιαπασχόληση κλπ. Τόσο φιλολαϊκή είναι η πολιτική της ΕΕ σε αυτά τα ζητήματα, που σε όλη την Ευρώπη ξεσπούν συνεχώς εργατικές απεργίες και διαδηλώσεις, ταυτόχρονα με κινητοποιήσεις κατά της μαζικής εγκατάστασης ανεμογεννητριών!

Ενάντια στα επαγγελματικά δικαιώματα και την παιδαγωγική επάρκεια των πτυχίων

Ωστόσο, στην επιφάνεια ήρθαν και δύο βίντεο του Βαρουφάκη, που αποκαλύπτουν την πλήρη σύμπλευσή του με την κυβερνητική πολιτική στην εκπαίδευση.

«Ακούω φοιτητές να απαιτούν επαγγελματικά δικαιώματα και φρίττω» δηλώνει στο επίμαχο βίντεο από εκδήλωση ο Βαρουφάκης, θεωρώντας ότι δεν πρέπει τα πτυχία να είναι ισχυρά και να εξασφαλίζουν το δικαίωμα σε θέση εργασίας. Ό,τι ακριβώς επιθυμεί το ξένο και ντόπιο κεφάλαιο. Εργαζόμενους με πτυχία, αλλά ταυτόχρονα και «ανειδίκευτους», ώστε να δικαιολογεί τα ανύπαρκτα δικαιώματα, την σκληρή εκμετάλλευση, τον ανύπαρκτο μισθό και ωράριο. «…Αν θέλετε να κάνετε μια σοβαρή γενναία μεταρρύθμιση σε αυτόν τον τομέα θα έπρεπε να έχετε το πολιτικό σθένος και να εισπράξετε και το πολιτικό κόστος να πείτε στους απόφοιτους φυσικής, μαθηματικών, φιλολογίας «Ξέρεις κάτι; Για να πας να διδάξεις σε λύκειο μετά, θα πρέπει να κάνεις για ένα χρόνο έναν ειδικό μεταπτυχιακό τίτλο στο παιδαγωγικό τμήμα της σχολής, του πανεπιστημίου Αθηνών, Θεσσαλονίκης» σε ένα παιδαγωγικό τμήμα, όπως γίνεται για παράδειγμα στην Αγγλία που πρέπει να κάνεις ένα diploma of education αν είσαι μαθηματικός, για να μπορείς να διδάξεις…» (οι σημ. δικές τους, ομιλία Βαρουφάκη στη Βουλή, 14/7/2022). Μα αυτό κάνει και η κυβέρνηση. Για να μην κάνει μονιμοποιήσεις εκπαιδευτικών, τους κατηγορεί ως «μη επαρκείς».

Αφαιρεί την επάρκεια από τα πτυχία, αφού προηγούμενα είχε προσθέσει μαθήματα στις καθηγητικές σχολές, επειδή και τότε «δεν ήταν επαρκείς». Αντί για μονιμοποιήσεις εκπαιδευτικών, διαρκές κυνήγι χαρτιών: μεταπτυχιακών, σεμιναρίων, δεύτερων σχολών κλπ. Και στο τέλος, πάλι αδιοριστία, διότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι σχολεία κλεισμένα, με ελλείψεις και εκπαιδευτικοί – βαλίτσες με πόδια, με μειωμένους μισθούς και χωρίς δικαιώματα. Είναι τραγικό και συνάμα αστείο το γεγονός ότι οι νεολαίοι της ΑΡΑΣ/ΕΑΑΚ πράγματι δίνουν μάχη στις σχολές κόντρα στα παραπάνω. Και την ίδια στιγμή κατεβαίνουν με ένα κόμμα που στοιχίζεται, δίχως προσχήματα, με τη ΝΔ σε αυτά. Τα σχόλια περιττεύουν.