Πάψε με ευχές να ελπίζεις
οι θεοί πως θα λυγίσουν

Το τέλος της εποχής «της αφθονίας, των βεβαιοτήτων και της απερισκεψίας», κήρυξε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές του διακοπές. Διακοπάρες στο κάστρο – πύργο Μπεργκανσόν, που το κόστος συντήρησής του ανέρχεται σε 200.000 ευρώ ετησίως. Τόσο ταπεινό κατάλυμα. Φυσικά, τις 200 χιλιάδες, μαζί με το κόστος των ανέμελων διακοπών της αφθονίας του Γάλλου προέδρου, τα πληρώνει ο λαός της Γαλλίας από την τσέπη του.

Άρχισαν τα όργανα που λέει και το άσμα. Οι Ευρωπαίοι «ηγέτες», παραντουράνε σαν το ακέφαλο κοτόπουλο, ψάχνοντας υγροποιημένο αέριο για να καλύψουν, με φερετζέ, τη δουλική και ηλίθια πρόσδεσή τους στις ΗΠΑ και τον πόλεμο.

Την κατάσταση, που επικρατεί στην Ευρώπη περιγράφουν οι εκφράσεις: «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», «ο καθένας μόνος του», «από δώθε παν’ κι οι άλλοι», «τρεχάτε ποδαράκια μου να…», «λυπηθείτε συνάνθρωποι τον αναξιοπαθούντα (Γερμανό)».

Ο Σόλτς, της Γερμανίας, έφτασε στον Καναδά για να προμηθευτεί καναδέζικο υγροποιημένο αέριο που παράγεται στον …Ειρηνικό. Για να φτάσει λοιπόν αυτό το αγαθό στη Γερμανία, πρέπει ή να ταξιδέψει ανατολικά, οδικά, από τη μια άκρη στην άλλη του Καναδά (τέσσερα πέντε χιλιάδες χιλιόμετρα) και να φορτωθεί σε καράβι που θα διασχίσει τον Ατλαντικό, ή να πάει από την άλλη, δυτικά, να διασχίσει τον Ειρηνικό, τον Ινδικό, την Ερυθρά θάλασσα, τη Μεσόγειο, να ανηφορήσει λίγο τον Ατλαντικό και να φτάσει επιτέλους στη Γερμανία. Σε κάθε περίπτωση, ο Φιλέας Φονγκ του Ιουλίου Βερν γύρισε τον κόσμο με πιο έξυπνο τρόπο, σε ογδόντα ημέρες. Και δεν μετέφερε πανάκριβο υγροποιημένο πετρέλαιο, όπως τα εφοπλιστικά καράβια, που αυξάνουν τα τραμβαγιάτικα κάθε λεπτό.

Ο Μακρόν, ταξίδεψε στην Αλγερία για να ζητήσει αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Γαλλία, από τη χώρα που για πολλά, πάρα πολλά χρόνια πατούσε στο σβέρκο και να τον …υποδεχτούν οι κάτοικοί της με «γαλλικά» υψηλοτάτου επιπέδου. Ξεφτίλα.
Στην Αγγλία, ήδη άρχισαν να μιλούν για ανθρωπιστική κρίση, που έρχεται το χειμώνα, με θανάτους από πείνα και κρύο. Οι δυτικές ιδιωτικές εταιρείες πετρελαίου εξακολουθούν να αγοράζουν στη ζούλα πετρέλαιο από τη διαβολική Ρωσία και πάει λέγοντας.

Μπροστά στην απόλυτη γελοιοποίηση, βάλανε τη γρατζουνισμένη πλάκα τού « έρχεται δύσκολος χειμώνας για όλους», στο γραμμόφωνο. Προσθέσανε και το τέλος της αφθονίας, των βεβαιοτήτων και της απερισκεψίας ΟΛΩΝ μας. Με δυο κουβέντες, φταίμε και μεις που απερίσκεπτα καταναλώναμε, βουτηγμένοι στην αφθονία. Και δε φταίνε αυτοί που γίνηκαν, απερίσκεπτα, τα πεκινουά των γερακιών του Μπάιντεν. Και για ποια αφθονία μιλάνε; Των δυο και τριών δουλειών, με αντίτιμο ένα δεκαήμερο διακοπών σε ξενοδοχεία με βραχιολάκι; Α! Και νέα ιδέα: ο Πούτιν κόβει το αέριο, όχι για να πάρει αυτά που του χρωστάνε, μα για να αποσταθεροποιήσει κυβερνήσεις μέσω των απεργιών που ξεσπάνε, λόγω της φτωχοποίησης των ανθρώπων. Απεργείς; Υπερασπίζεσαι τα συμφέροντα του Πούτιν.

Να θυμόνται πως ο Πάγκαλος, του «Μαζί τα φάγαμε», εξαφανίστηκε από την πολιτική σκηνή. Τέλος εποχής για το γελοιοποιημένο προσωπικό τού σάπιου καπιταλισμού.
Για την Ελλάδα, τώρα, όταν θα ακούτε «έρχεται δύσκολος χειμώνας για όλους» να θυμάστε ότι:
Τα κέρδη της Motor Oil αυξήθηκαν 450% το τελευταίο εξάμηνο.
-Στους 7 πρώτους μήνες οι κυβερνώντες, παρόλα τα pass-δελτία φτώχειας, αύξησαν τον κρατικό κορβανά κατά 5,1 δισ. ευρώ, τα αφαίμαξαν δηλαδή από τον κοσμάκη που στερήθηκε ακόμα και τις διακοπές.
-Η κυβέρνηση της ΝΔ θα δώσει στους πάροχους ρεύματος σε έναν μήνα, με την μορφή «επιδότησης των νοικοκυριών», όσα ακριβώς πήρε για την πώληση του 49% της ΔΕΔΔΗΕ.
Κατανοητό;

Και για να κλείσουμε, ας θυμηθούμε τον Χατζηδάκη που, αφού «διέσωσε» τη ΔΕΗ πουλώντας τη σε ιδιώτες, ώστε να πετύχει την «απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να πέσουν οι τιμές», δήλωνε πως «θα αδιαφορήσουμε για τις αντιδράσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε αυγά». Αυγά! πολύ ωραία ιδέα…

Τάνια