Πλευρές της ραγδαίας επιδείνωσης της ζωής για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες αναδεικνύουν στοιχεία σχετικά με τη διατροφική καθημερινότητα των παιδιών στην Ιταλία. Σύμφωνα με την αγροτική ένωση Coldiretti, περίπου 700.000 παιδιά στη χώρα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προμήθεια τροφίμων.

«Ο αριθμός των παιδιών κάτω των 15 ετών που χρειάζονται βοήθεια για να έχουν γάλα ή κάτι να φάνε έφθασε τις 700.000», ανέφερε η Coldiretti σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τη Μέρα της Μητέρας. «Η κρίσιμη κατάσταση που συνδέεται με την πανδημία επιδεινώθηκε για πολλές οικογένειες λόγω του κλεισίματος των σχολείων, όπου τα κυλικεία ήταν μια ευκαιρία για πολλούς γονείς να διασφαλίσουν στα παιδιά τους ένα ζεστό γεύμα», ανέφερε μεταξύ άλλων. Σε αυτούς που έχουν τέτοια προβλήματα περιλαμβάνονται «οικογένειες εργαζομένων που έχουν χάσει την εποχική εργασία τους, οι ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων ή τεχνίτες που αναγκάστηκαν να κλείσουν, εργαζόμενοι στη “μαύρη” οικονομία που δεν δικαιούνται ειδικά επιδόματα ή βοήθεια από το κράτος και δεν έχουν χρήματα στην άκρη, καθώς και πολλοί προσωρινά ή περιστασιακά εργαζόμενοι», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στο Νότο: Το 20% των οικογενειών αυτών είναι στην Καμπανία, το 14% στην Καλαβρία, το 11% στη Σικελία.

Στο μεταξύ, η στατιστική υπηρεσία Istat της χώρας χαρακτήρισε «πρωτοφανή» την πτώση κατά 8,4% που εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή το α’ τρίμηνο του 2020, αναφέροντας στο τελευταίο της δελτίο ότι «τα μέτρα ασφαλείας, που υιοθετήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, και η έντονη μείωση της ζήτησης προκάλεσαν την κατάρρευση της ιταλικής βιομηχανικής παραγωγής». Σε τομείς, όπως αυτοί της αυτοκινητοβιομηχανίας, των ενδυμάτων και των δερμάτινων ειδών, η πτώση της παραγωγής αγγίζει το 50%.