Είναι γνωστό πως η κυβέρνηση της Δεξιάς μπροστά στην υγειονομική κρίση φρόντισε -με το αζημίωτο (διάβαζε τη χορήγηση του ποσού των 20 εκ. ευρώ από τον κρατικό κορβανά σε παλιά και «νέα » τζάκια της ολιγαρχίας)- να εξασφαλίσει την αφειδώλευτη στήριξη της πλειοψηφίας των ΜΜΕ, που αναγόρευσαν τον αρχηγό της σε «νέο εθνάρχη». Δημαγωγώντας για την αναγκαιότητα ενός αρραγούς μετώπου «εθνικής ενότητας και ομοψυχίας» στο οποίο και συμπαρατάχθηκαν όλα ανεξαιρέτως τα κοινοβουλευτικά κόμματα παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις η ΝΔ κατάφερε να καλλιεργήσει ένα κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας. Η καταστολή, όπως και η επίκληση του αντιδραστικού δόγματος της «ατομικής ευθύνης», αποτέλεσαν και αποτελούν σε κάθε περίπτωση το απαραίτητο συνοδευτικό ευνουχισμού των λαϊκών αντιδράσεων, με στόχο τη συγκάλυψη της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης, της εγκατάλειψης και απαξίωσης του ΕΣΥ.

Ωστόσο, τα προφανή υγειονομικά μπαλώματα και οι ελάχιστες ολιγόμηνες προσλήψεις -σταγόνα στον ωκεανό των 30000 οργανικών κενών- δεν αποτελούν παρά το αναγκαίο άλλοθι για τον Μητσοτάκη, που κλιμακώνει ακάθεκτος, (και) εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, την κατεδάφιση – ιδιωτικοποίηση της δημόσιας δωρεάν υγείας και την απροκάλυπτη πριμοδότηση των μεγαλοκαρχαριών του χώρου. Πιο συγκεκριμένα, στα μέσα Αυγούστου -και ενώ αυξάνονταν αλματικά τα κρούσματα σε υγειονομικούς και εργαζομένους σε οίκους ευγηρίας- τα κυβερνητικά επιτελεία «της πιο ασφαλούς χώρας στην Ευρώπη» ανακοίνωσαν ασθμαίνοντας τη διενέργεια τέστ στο προσωπικό στις εν λόγω δομές. Αν και ο Κοντοζαμάνης, όμως, διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι θα πραγματοποιηθούν τα αναγκαία τέστ, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας τέθηκε… νοκ άουτ για μια εβδομάδα (1-8 Σεπτέμβρη), λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων μοριακού ελέγχου ανίχνευσης του κορονοϊού.
Οι καταγγελίες της εξαφανισμένης από τα κυρίαρχα ΜΜΕ ΠΟΕΔΗΝ, ότι ήδη τα τεστ από νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα δίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια με 60 ευρώ το ένα, τα ταυτόχρονα «κραχ» του Παστέρ και του ΕΚΠΑ (να θυμίσουμε ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας η κυβέρνηση της Δεξιάς είχε ανταμείψει πλουσιοπάροχα τους κλινικάρχες με 30 εκ. ευρώ για να διενεργούν δήθεν αξιόπιστα και γρήγορα τα τεστ και οι τελευταίοι τα φόρτωναν … στο Παστέρ) λόγω ελλείψεων σε αντιδραστήρια, αλλά και οι τραγελαφικές καταστάσεις της μεταφοράς μοριακών αναλυτών από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη, που ζήσαμε τον Αύγουστο, αποτελούν τη μία όψη του προμελετημένου κυβερνητικού εγκλήματος διάλυσης του ΕΣΥ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της Διοίκησης της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής «υπάρχει άνωθεν εντολή για κατεύθυνση των δειγμάτων στο εργαστήριο ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑ­ΓΝΩΣΗ», με επιστημονικό υπεύθυνο το…μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό Γ. Μαγιορκίνη. Ως «επίσημη» δικαιολογία προβλήθηκε η καραμπινάτη επιβεβαίωση – ομολογία της χρεοκοπίας της πολιτικής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης από τη ΝΔ, ότι δηλαδή «αυτή τη στιγμή εκατοντάδες δείγματα λιμνάζουν επί ημέρες στα ψυγεία των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της Αττικής».

Ο ίδιος ο Γ. Μαγιορκίνης επιχείρησε να συγκαλύψει το νέο σκαστό σκάνδαλο με φαιδρότητες του τύπου «συνεργάστηκα με τον όμιλο για τρία χρόνια και αναγκάστηκα να διακόψω στα τέλη Αυγούστου για να μην υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο διαγνωστικός όμιλος ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ διαθέτει 23 εργαστήρια στην Αττική και 77 πανελλαδικά.

Η συμπολιτευόμενη αξιωματική «αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ ύψωσε δημαγωγικά τους τόνους καταγγέλλοντας -κατά τα γνωστά- τη ΝΔ για ιδιοτελείς επιδιώξεις, ανάθεση σε ημετέρους χωρίς διαφάνεια, χωρίς «αιδώ». Πλειοδοτώντας σε «εθνική υπευθυνότητα», εγκάλεσε την κυβέρνηση γιατί «πλήττει βάναυσα την αξιοπιστία του κράτους, σε μια στιγμή που χρειάζεται κλίμα εμπιστοσύνης στους θεσμούς και κοινωνικές συναινέσεις για να είναι αποτελεσματικά τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας» (τομεάρχης υγείας Ξανθός).