«Για όλα φταίει η Κλιματική Κρίση»

Στην Πολιτική Προστασία υποτάσσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη την ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μέσω του νέου νομοσχεδίου με τίτλο «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών». Ήδη σφοδρές αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει από εργαζόμενους και ερευνητές, οι οποίοι αντιτίθεται στην εξέλιξη αυτή.

Όπως καταγγέλλουν, όχι μόνο θα απαξιωθεί η έρευνα και η τεχνογνωσία που υπάρχει, αλλά τίθενται και σοβαρά ζητήματα όσον αφορά τη χρηματοδότηση του φορέα και τα σοβαρά λειτουργικά και οργανωτικά προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν. Σύμφωνα με το Σύλλογο Προσωπικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, «οι δραστηριότητες του ΕΑΑ που είναι συναφείς με τα αντικείμενα του ΥΚΚΠΠ δεν υπερβαίνουν το 15% των συνολικών δραστηριοτήτων του, ενώ το μόνιμο ερευνητικό και επιστημονικό προσωπικό που ασχολείται και με αυτές τις δραστηριότητες δεν υπερβαίνει το 10-15% του συνολικού επιστημονικού προσωπικού του Φορέα».

Επίσης, σύμφωνα με το Σύλλογο, «η απαραίτητη συνεργασία με το ΥΚΚΠΠ μπορεί να υλοποιηθεί μέσω Μνημονίων Συνεργασίας ή/και αναλυτικών Προγραμματικών Συμβάσεων. Επιπλέον, υπάρχει το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για στενή συνεργασία που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σχετικά. Άλλωστε, όλα τα Αστεροσκοπεία της Ευρώπης εποπτεύονται από υπουργεία αντίστοιχα με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Παιδείας».

Παράλληλα, ο Σύλλογος τονίζει: «Σε δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που απαξιώνουν το ΕΑΑ, με αφορμή την αντικειμενική παρουσίαση και απεικόνιση των συνθηκών και της έκτασης των ζημιών από τις πρόσφατες θεομηνίες (πλημμύρες, πυρκαγιές), απαντάμε ότι η επιστημονική έρευνα στηρίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα και επιστημονικά κριτήρια».

«Ο ΣΠΕΑΑ ενώνει τη φωνή του με τους άλλους συνδικαλιστικούς και τους επιστημονικούς φορείς, αντιτιθέμενος σθεναρά στην υπαγωγή του ΕΑΑ στην Πολιτική Προστασία, την κατά συνέπεια αποκοπή του από την ΓΓΕΚ και τον κατακερματισμό και την αποδόμηση του επιστημονικού ιστού γενικότερα, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό θα επιφέρει στην αποτελεσματικότητα αλλά και την ίδια τη φύση του ως Ερευνητικού Κέντρου», υπογραμμίζεται καταληκτικά.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας
στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης
και Πολιτικής Προστασίας

Παράλληλα, το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, ημέρα λήξης της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου, ερευνητές και εργαζόμενοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Με κεντρικό σύνθημα «Όχι στη μεταφορά του Αστεροσκοπείου στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Όχι στη διάλυση της έρευνας», ο Σύλλογος Ερευνητών και ο Σύλλογος Προσωπικού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθώς και σύλλογοι εργαζομένων σε ερευνητικά κέντρα όπως ο «Δημόκριτος» και το ΕΛΚΕΘΕ συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην επικείμενη υπαγωγή του Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Μάλιστα, οι ερευνητές και εργαζόμενοι του ΕΑΑ πρόκειται να πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από τη Βουλή, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στις 10:00.

Προσπάθεια φίμωσης
οποιασδήποτε κριτικής

Ήδη ο Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει την υπαγωγή της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία στη ΔΕΘ, τον περασμένο Σεπτέμβρη. Ο «ΛΔ» έχει αναδείξει το θέμα επισημαίνοντας ότι πρόκειται για δύο επιστημονικούς φορείς ανεξάρτητους μέχρι σήμερα, «επιστήμονες των οποίων δέχθηκαν σφοδρή επίθεση από την κυβέρνηση όταν ανακοίνωσαν τα στοιχεία για τις μεγάλες πυρκαγιές σε Έβρο και Αττική και όταν είπαν ότι προειδοποίησαν για την κακοκαιρία “Daniel”».

Όπως τονιζόταν στο φύλλο 474 του «ΛΔ» (23 Σεπτέμβρης 2023), «ουσιαστικά η κυβέρνηση, κατά την πάγια τακτική της προσπαθεί να υποτάξει και να ελέγξει τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και να φιμώσει κάθε φωνή κριτικής. Έχει μπόλικη εμπειρία άλλωστε από την πανδημία», δηλαδή μια περίοδο που η επιστημονική κοινότητα εξαναγκάστηκε σε πλήρη υποταγή, προκειμένου να στηριχτεί η πολιτική φίμωσης και καταστολής εν μέσω χιλιάδων θανάτων από τον κορονοϊό.

Παράλληλα, το άρθρο του «ΛΔ» ανέφερε σχετικά με τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία: «Κι όλα αυτά, την ώρα που η δασική υπηρεσία βρίσκεται αντιμέτωπη εδώ και πάρα πολλά χρόνια με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ οι προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς της Πολιτικής Προστασίας γίνονται με το σταγονόμετρο, η χρηματοδότηση της Πυροσβεστικής, των ΟΤΑ και των φορέων που ασχολούνται με την πρόληψη των καταστροφών γίνεται με το σταγονόμετρο, ενώ οι κυβερνητικοί κομματάρχες σπεύδουν να κόψουν κορδέλες σε έργα “βιτρίνας” που “φαίνονται” και φέρνουν ψήφους, παρά σε ουσιαστικά έργα πυροπροστασίας και αντιπλημμυρικής προστασίας, με κύριο γνώμονα την Πρόληψη!».

«Για όλα φταίει η “Κλιματική Κρίση”»

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προ ημερών ομιλία του στη Βουλή για τις καταστροφές από τις φωτιές και τις πλημμύρες σε Έβρο και Θεσσαλία, φάνηκε να ακολουθεί την ίδια επικοινωνιακή τακτική που εφαρμόζει τους τελευταίους μήνες. Δεν βρήκε να πει ούτε μία λέξη για τις τραγικές παραλήψεις και να προχωρήσει σε αυτοκριτική για τον τρόπο διαχείρισης των καταστροφικών φαινομένων, την ώρα που διατείνονταν ψευδώς ότι το κράτος τα έκανε όλα καλά!

Μόνο που οι καμένοι και οι πνιγμένοι, οι ανυπολόγιστες καταστροφές, η απουσία ουσιαστικής στήριξης των πληγέντων και τα ημιτελή μέτρα και έργα θυμίζουν με τον πιο τραγικό τρόπο τις τεράστιες ευθύνες και συνάμα την ανευθυνότητα της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι σε αυτό που ονομάζει μονάχα «φυσικό φαινόμενο». Ούτε μία κουβέντα δεν βρήκε να πει ο Μητσοτάκης για τη χρόνια υποστελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας, τα ακαθάριστα δάση και ρέματα, την παντελή απουσία αντιπλημμυρικού και αντιπυρικού σχεδίου, τις απαρχαιωμένες υποδομές που ρημάζουν (φράγματα, αντλιοστάσια κλπ).

«Πρέπει να συνεργαστούμε με τους ειδικούς επιστήμονες. Δεν φοβόμαστε την επιστήμη. Αναζητούμε την ειδική επιστημονική γνώση και θέλουμε να συνεργαστούμε με τους επιστήμονες», είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Μια συνεργασία, όμως, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της κυβέρνησής του και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της λιτότητας και του… «λιγότερου κράτους» που εφαρμόζει. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε και η υπαγωγή, υποταγή καλύτερα, του Εθνικού Αστεροσκοπείου και της ΕΜΥ στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν οι επιστήμονες του πρώτου από τους δύο φορείς προειδοποιούσαν για την κακοκαιρία και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, ξεμπροστιάζοντας τους «άριστους» της ΝΔ.

Την ίδια ώρα, το 112 με το νέο νομοσχέδιο επεκτείνεται ακόμα περισσότερο και πλέον θεωρείται ως… «αντίδοτο διά πάσαν νόσον» από τα κυβερνητικά επιτελεία. Το ίδιο 112 που, αν και οι ιθύνοντες της ΝΔ το πολυδιαφημίζουν, δεν κατάφερε να σώσει, ούτε καν να απομακρύνει, τους κατοίκους σε Λάρισα, Βόλο και Καρδίτσα όταν μεγάλο μέρος του θεσσαλικού κάμπου μετατρεπόταν κυριολεκτικά σε λίμνη. Το ίδιο 112 που από επικουρικό εργαλείο προειδοποίησης των κατοίκων μετατρέπεται σε πολιτικό εργαλείο προπαγάνδας, σιγοντάροντας το κυβερνητικό αφήγημα περί «ατομικής ευθύνης». Φταίνε άραγε οι ίδιοι οι πνιγμένοι και οι καμένοι που πνίγηκαν και κάηκαν, γιατί το κράτους τούς… προειδοποίησε και τα έκανε όλα καλά;

Το περιβόητο 1% των πλουσιότερων
εκπέμπει τόσα αέρια του θερμοκηπίου
όσο τα δύο τρίτα του φτωχότερου
πληθυσμού του πλανήτη

Μία υπενθύμιση με αφορμή τα παραπάνω: Η κλιματική αλλαγή και τα προβλήματα που προκαλεί στον άνθρωπο και στο περιβάλλον έχουν ταξικό πρόσημο. Και αυτό καταδεικνύει έρευνα της Oxfam που ήρθε πριν λίγες ημέρες στο φως της δημοσιότητας. Το 1% λοιπόν των πλουσιότερων του πλανήτη εκπέμπει ποσότητα αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ίση με αυτή που εκπέμπουν τα δυο τρίτα του φτωχότερου πληθυσμού, ήτοι πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι και πλέον.

«Όσο πλουσιότερος είσαι, τόσο πιο εύκολο είναι να μειώσεις τις προσωπικές εκπομπές σου κι αυτές που συνδέονται με τις επενδύσεις σου», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαξ Λόσον, εκ των συγγραφέων του κειμένου που δημοσιοποίησε η οργάνωση κατά της φτώχειας.

Η έκθεση με τίτλο «Κλιματική Ισότητα: Ένας πλανήτης για το 99%» βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν από το Ινστιτούτο της Στοκχόλμης για το Περιβάλλον (Stockholm Environment Institute, SEI), όσον αφορά τις εκπομπές που συνδέονται με την κατανάλωση ανά εισοδηματική κατηγορία ως το 2019.

Ανάμεσα στα βασικά ευρήματά της:
Το 1% των πλουσιότερων του κόσμου (δηλαδή 77 εκατομμύρια άνθρωποι) ευθύνεται για το 16% των παγκόσμιων εκπομπών, εξαιτίας της κατανάλωσής του.
Πρόκειται για ποσότητα ίση με αυτή που εκπέμπεται από το 66% των φτωχότερων ή 5,11 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Στη Γαλλία, σε 10 χρόνια, το 1% των πλουσιότερων έκανε ετήσιες εκπομπές ίσες με αυτές του 50% των φτωχότερων.

Ακόμα κι αν εξαιρεθούν αυτές που οφείλονται στις επενδύσεις του, ο Μπερνάρ Αρνό, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH και πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία, έχει αποτύπωμα ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 1.270 φορές υψηλότερο από αυτό του μέσου Γάλλου.