Σε 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία στις 8 και 9 Φλεβάρη 2023, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, προχωρούν οι ναυτεργάτες. Η απόφαση για την απεργιακή κινητοποίηση ελήφθη στις 20 Γενάρη 2023, κατά τη συνεδρίαση του Τακτικού Συμβουλίου της ΠΝΟ. Στην εν λόγω συνεδρίαση καταψηφίστηκαν, για πρώτη φορά τα τελευταία 50 χρόνια, ο απολογισμός και ο προγραμματισμός δράσης που εισηγήθηκε η Διοίκηση της Ομοσπονδίας με 35 ψήφους έναντι 33 (απείχαν 9 αντιπρόσωποι του Σωματείου Θαλαμηπόλων). Πάρθηκε απόφαση για 48ωρη απεργία για το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων, ενώ επίσης αποφασίστηκε η έναρξη των διαδικασιών για την τροποποίηση του καταστατικού της Ομοσπονδίας, καθώς το ισχύον καταστατικό δεν εφαρμόζει την απλή αναλογική.

Ας δούμε όμως πώς φτάσαμε στην καταψήφιση του απολογισμού και σε όλες τις υπόλοιπες εξελίξεις. Η Πανελλήνια Ενωση Αρχιθαλαμηπόλων-Θαλαμηπόλων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΑΘΕΝ), ένα από τα 14 σωματεία που ανήκουν στη δύναμη της ΠΝΟ, είχε κάνει γνωστό με σχετική ανακοίνωσή της ότι δεν θα συμμετάσχει στις εργασίες του Γενικού Συμβουλίου, κάνοντας λόγο για “απαξιωτικούς χειρισμούς απέναντι στην ιστορική Ένωσή μας από τον γενικό γραμματέα και την πλειοψηφία της ΠΝΟ”.

Έτσι, από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου απείχαν οι 9 αντιπρόσωποι της ΠΕΑΘΕΝ, με αποτέλεσμα επί συνόλου 79 αντιπροσώπων να διαμορφωθεί πλειοψηφία με 35 ψήφους από τα τέσσερα σωματεία (ΠΕΝΕΝ – ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ), οι οποίοι και καταψήφισαν τον απολογισμό και τον προγραμματισμό της ΠΝΟ, έναντι 33 αντιπροσώπων των υπόλοιπων 9 σωματείων.

Σε ανακοίνωσή της για την 48ωρη απεργία η ΠΕΝΕΝ αναφέρει τα παρακάτω :
“…Η απεργία 8/9 Φλεβάρη πρέπει να γίνει υπόθεση των Ναυτεργατών μέσα και έξω από τα καράβια, με τη μαζική αγωνιστική μας συμμετοχή να στείλουμε σαφές μήνυμα σε εφοπλιστές – κυβέρνηση ότι δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
Παλεύουμε:
→ Υπογραφή ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, λύση στα θεσμικά και κλαδικά μας αιτήματα.
→ Κατάργηση των αντι-ναυτεργατικών νόμων 4150/2013, 4714/2020, 4770/2021…
→ Δουλειά σε όλους τους Ναυτεργάτες, ουσιαστικές αυξήσεις των επιδομάτων σε
όλους τους ανέργους.
→ Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Αυτοτέλεια σε: ΝΑΤ – ΚΕΑΝ – Ταμεία Προνοίας και Οίκο Ναύτη.
→ Εκδημοκρατισμός ΠΝΟ – Σωματείων, της Ναυτικής νομοθεσίας και του επαγγέλματος.
→ Άμεσα μέτρα για την προσέλκυση νέων στο επάγγελμα…