Ηγουμενίτσα

Παρά την δυνατή βροχή, έγινε σήμερα στην Ηγουμενίτσα, στις 10.30 πμ, στην Πλατεία Δημαρχείου, με ικανοποιητική συμμετοχή, η απεργιακή συγκέντρωση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η πορεία στους δρόμους της πόλης, που καλούσαν τα σωματεία τους.

Υψηλά ήταν, μετά από πολύ καιρό, τα ποσοστά απεργίας και στο Νομό Θεσπρωτίας.

Οι σύντροφοί μας συμμετείχαν με πανό της Αριστερής Ριζοσπαστικής Παρέμβασης Εκπαιδευτικών και μοίρασαν την παρακάτω προκήρυξη του Εκπαιδευτικού Ομίλου-Φοιτητικής Πορείας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ – ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Καμιά ποινικοποίηση των αγώνων – Κάτω τα χέρια από τα συνδικαλιστικά δικαιώματα
Να αναπτύξουμε την πάλη μας μέσα από Γ.Σ. – συλλαλητήρια – απεργίες
Η καταστολή δεν θα περάσει – Νίκη στο δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών!


Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ κατέφυγε δεύτερη φορά στα δικαστήρια για να χτυπήσει την απεργία-αποχή την οποία έχουν κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ) ενάντια στην αξιολόγηση, ενεργοποιώντας τις αντιδημοκρατικές και αντισυνδικαλιστικές διατάξεις του «νόμου Χατζηδάκη». Το ΥΠΑΙΘ διαβλέποντας τα μαζικά χαρακτηριστικά που προσλαμβάνουν οι κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση, επιδίδεται σε ένα νέο κρεσέντο αυταρχισμού. Θέλει να τρομοκρατήσει και να καθυποτάξει τους εκπαιδευτικούς, να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση, να βάλει στο γύψο τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Όμως δεν θα τους περάσει …

Από την αρχή της χρονιάς οι εκπαιδευτικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις συνέπειες των
αντιδραστικών μέτρων της κυβέρνησης. Πρόκειται για αντιεκπαιδευτικά μέτρα σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ του ΟΟΣΑ. Η «αυτονομία» της σχολικής μονάδας μαζί με την αυτοαξιολόγηση αποτελούν τα βασικά εργαλεία της κυρίαρχης εκπαιδευτικής πολιτικής για την κατηγοριοποίηση των σχολείων με ταξικά κριτήρια, για την επιβολή λουκέτων, για να απαλλαγεί η κυβέρνηση από την υποχρέωσή της να παρέχει αυτή την απαραίτητη χρηματοδότηση στο δημόσιο σχολείο, μεταθέτοντας την ευθύνη της στην ίδια τη σχολική μονάδα και τους εκπαιδευτικούς. Ταυτόχρονα, με την ατομική αξιολόγηση η κυβέρνηση επιχειρεί να επιφέρει καίριο χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις, να ανοίξει το δρόμο για τη μισθολογική καθήλωση και στον κατάλληλο χρόνο να επιβάλει ακόμα και απολύσεις. Τέλος διαμορφώνεται ένα νέο αυταρχικό καθεστώς στη λειτουργία των σχολείων που αφυδατώνει από τα δημοκρατικά χαρακτηριστικά τους Συλλόγους Διδασκόντων, ενώ οι διευθυντές των σχολείων αποκτούν πλέον και τους ρόλους του αξιολογητή -επιθεωρητή της σχολικής ζωής αλλά και του απόλυτου άρχοντα.

Παράλληλα, το ΥΠΑΙΘ για μια ακόμα φορά αρνείται να πάρει μέτρα για την προφύλαξη της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Όχι μόνο δεν αραιώνει τους μαθητές στα τμήματα, αντίθετα προχωρά σε συγχωνεύσεις αυξάνοντας τους μαθητές σε 27 στις αίθουσες! Ούτε λόγος για νέες προσλήψεις ώστε να καλύψουν τις πρόσθετες ανάγκες. Αντί αυτών εφαρμόζει πιστά το δόγμα της ατομικής ευθύνης, καθιστώντας υπεύθυνους τους μαθητές, οι οποίοι θα διενεργούν μόνοι τους τα αμφιβόλου ποιότητας πλέον self-tests.

Αντίστοιχα μέτρα «ατομικής ευθύνης» επιφυλάσσει και για τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, υποχρεώνοντάς τους να πληρώνουν τα διαγνωστικά τεστ.

Με τους όρους που άνοιξαν τα σχολεία, ανοίγουν και τα τριτοβάθμια ιδρύματα. Όπως και για την υπόλοιπη κοινωνία, έτσι και για τους φοιτητές, η κυβέρνηση προχωρά στον ανορθολογικό διαχωρισμό των φοιτητών σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση, αρνούμενη να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, επιδιώκει να μετακυλήσει τις δικές τις βαρύτατες ευθύνες για τον τρόπο ανοίγματος των πανεπιστημίων στους φοιτητές που δεν έχουν εμβολιαστεί. Πλάι σε όλα αυτά η ενίσχυση της Δημόσιας και δωρεάν υγείας σε συνθήκες πανδημίας παραμένει ζητούμενο.

Επίσης έγινε σαφές ότι η εφαρμογή του μέτρου της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) για την οποία η Ν. Κεραμέως και η κυβέρνηση πανηγυρίζουν ότι αποτελεί αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, στέρησε από χιλιάδες υποψηφίους μια θέση στα δημόσια πανεπιστήμια. Το νέο σύστημα εισαγωγής είναι ακόμα πιο ταξικό από το προηγούμενο και δείχνει από την εφαρμογή του ότι στόχος της κυβέρνησης είναι οι σπουδές στα ΑΕΙ να γίνονται όλο και περισσότερο προνόμιο των λίγων.

Απέναντι στον ορυμαγδό της αντιλαϊκής πολιτικής, πρέπει να συγκροτηθεί ένα πλατύ πανεκπαιδευτικό μέτωπο αντιπαράθεσης με τα κυβερνητικά μέτρα που έρχονται να αλλάξουν το DNA του δημόσιου σχολείου, να υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο την τριτοβάθμια εκπαίδευση, να χτυπήσουν τα
εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και να σαρώσει τα μορφωτικά δικαιώματα μαθητών και φοιτητών.

* Οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών και τα πρωτοβάθμια σωματεία τους, οι φοιτητικοί
σύλλογοι, τα μαθητικά συμβούλια, οι σύλλογοι και οι ενώσεις γονέων να βγουν στο δρόμο του αγώνα για να βάλουν φραγμό στην αντιεκπαιδευτική-αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης.

* Συνεχίζουμε την απεργία- αποχή από την αξιολόγηση
* Ανοιχτά και ασφαλή σχολεία και τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα
* Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής
* Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία και Υγεία


Μεγαλειώδες, μαζικό και μαχητικό το Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στο Ηράκλειο

Με ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο- που ξεπερνούσε σε μαζικότητα και παλμό ακόμη και εκείνα τα μαζικά συλλαλητήρια των πρώτων αντιμνημονιακών αγώνων- καταδίκασαν οι εκπαιδευτικοί Β/θμιας και Α/θμιας Εκπαίδευσης, οι μαθητές, οι γονείς, οι φοιτητές, αλλά και δεκάδες σωματεία και μαζικοί φορείς την Ποινικοποίηση των Εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών και της ΑΔΕΔΥ, την τρομοκρατία και την μαύρη αντιδραστική πολιτική της καταστολής που επιβάλλει η κυβέρνηση της ΝΔ, με στόχο να καθυποτάξει το εκπαιδευτικό και λαϊκό κίνημα, να καταργήσει το χαρακτήρα του δημόσιου και δωρεάν σχολείου και να επιβάλει την Αξιολόγηση-Διαβάθμιση-Διάλυση-Ιδιωτικοποίηση.

Συγκεκριμένα, σήμερα(11/10), ημέρα που οδηγούνται στα δικαστήρια οι εκπρόσωποι μας (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ-ΑΔΕΔΥ), με στόχο την μετατροπή του συνδικαλιστικού δικαιώματος της ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ από το βάρβαρο μέτρο της Αξιολόγησης σε ποινικό αδίκημα(!), οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές μας και οι γονείς βροντοφώναξαν την κατηγορηματική αντίθεσή τους και την ανυποχώρητη αντίστασή τους στα χουντικής κοπής μέτρα της φίμωσης, της καταστολής, της τρομοκράτησης και της διάλυσης των σωματείων μας.

Η υπουργός της ιδιωτικοποίησης της Εκπαίδευσης που έχει ως μόνιμο μέτρο άσκησης της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής τις προσαγωγές, την ποινικοποίηση των αγώνων, την αδιοριστία, την εγκατάλειψη των σχολείων , τις συγχωνεύσεις , τη μαζική μορφωτική απόρριψη της νεολαίας, πήρε σήμερα και από το Ηράκλειο την πιο αποστομωτική απάντηση.
Ένα μαζικό συλλαλητήριο πέντε χιλιάδων διαδηλωτών
-που συσπείρωσε το εκπαιδευτικό, μαθητικό, γονεϊκό και εργατικό κίνημα- κατέγραψε, με τον πιο προφανή και αδιαμφισβήτητο τρόπο, τη μαζική ΑΠΟΡΡΙΨΗ μιας αντιδραστικής, αντιεκπαιδευτικής, μαύρης αντιλαϊκής πολιτικής. Της πολιτικής που θέλει το δάσκαλο σκυφτό και τρομαγμένο, τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων στο μορφωτικό και κοινωνικό περιθώριο και τα σχολεία να λειτουργούν σαν ..επιχειρήσεις(!) με τον ..αφέντη-manager διευθυντή και τους πολλαπλούς επιθεωρητές-συντονιστές, επόπτες-επιθεωρητές που θα …αξιολογούν(!) το βαθμό της προσαρμογής μας στους νόμους της αγοράς και της…Συμμόρφωσής(!) μας στις επιταγές του ΟΟΣΑ, του ΣΕΒ, της ΕΕ και εν γένει της ολιγαρχίας.

Πρόκειται για το πιο βάρβαρο μέτρο των μεταπολεμικών χρόνων που αποδομεί ακόμη και τα υπολείμματα των εργασιακών, μορφωτικών και δημοκρατικών κατακτήσεων στην εκπαίδευση.

Όμως η βαρβαρότητα των μέτρων της ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ-ΔΙΑΛΥΣΗΣ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ συνάντησε εξ αρχής την καθολική αντίσταση στη βάση, όπως καταγράφηκε στη Β/θμια στο ποσοστό( πάνω από 70%) της συμμετοχής των συναδέλφων στην ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ από τις συνεδρίες των συλλόγων τους με σκοπό την εφαρμογή της Αξιολόγησης, όπως αποτυπώθηκε στην Α/θμια (σε ποσοστό 90%) στην αντίστοιχη διαδικασία. Αυτό το μαζικό κύμα της απόρριψης επεδίωξε να τρομοκρατήσει τη κυβέρνηση, με την προσαγωγή των ομοσπονδιών και της ΑΔΕΥ και την ποινικοποίηση του αγώνα μας.

Όμως απέναντι και σε αυτό το κατασταλτικό μέτρο η δημοκρατική βάση των εκπαιδευτικών, η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων αποδείχτηκε έτοιμη: Συμμετείχε μαζικά(πάνω από 80%) στην Απεργία καταδίκης της ποινικοποίησης, της αξιολόγησης-διάλυσης. Με την καθολική συμμετοχή της και στο σημερινό συλλαλητήριο, έδειξε ότι την πολιτική της φίμωσης και της καταστολής μπορεί να αποκρούσει ΜΟΝΟ ο ΕΝΩΤΙΚΟΣ-ΜΑΖΙΚΟΣ και ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ.

Η συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας ήδη νωρίς το πρωί προμήνυε τη μαζικότητα, τον παλμό και τη ζωντάνια της.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ όχι μόνο προπαγάνδισε όλη την προηγούμενη περίοδο την απεργία και το συλλαλητήριο και κατέθεσε όλες τις δυνάμεις της για τη μαζική αποχή των συναδέλφων από τις συνεδρίες εφαρμογής της Αξιολόγησης( με παρουσία και ενημερώσεις των συλλόγων), αλλά επιπλέον αναδείκνυε τη δυναμική αυτού του κινήματος από το βήμα της συγκέντρωσης.

Μέσω της εκπροσώπου της στο Δ.Σ της ΕΛΜΕ, καλούσε αδιάλειπτα από το βήμα της συγκέντρωσης σε μαζική ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και ΣΥΝΕΧΕΙΑ της ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ, όπως την αποφάσισε η Γ.Σ των προέδρων των ΕΛΜΕ. Συγχρόνως αναδείκνυε την ανάγκη της συγκρότησης ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, χαιρετίζοντας τη συμμετοχή των γονέων, των μαθητών, των φοιτητών, των σωματείων που εξέφρασαν μαζικά την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους. Σε αντίστοιχο πνεύμα έκανε και τις δηλώσεις στα ΜΜΕ

Από το βήμα της συγκέντρωσης τοποθετήθηκε επίσης ο εκπρόσωπος της παράταξής μας, αναδεικνύοντας και καταγγέλλοντας τη βαρβαρότητα των μέτρων και καλώντας σε μαζικό και ανυποχώρητο αγώνα.

Στη συγκέντρωση τοποθετήθηκαν όλοι οι εκπαιδευτικοί φορείς, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν οι εκπρόσωποι και των παρευρισκόμενων σωματείων.

Η μεγαλειώδης και ειρηνική πορεία κατέληξε στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, όπου με τον τηλεβόα καλέσαμε τον Περιφερειακό Διευθυντή να κατέβει στη συγκέντρωση και να ακούσει τα αιτήματά μας. Μετά από πολλές ..προσκλήσεις, ο Περιφερειακός Διευθυντής κατέβηκε και στάθηκε στην είσοδο του κτιρίου, αρνούμενος να απευθυνθεί στους συγκεντρωμένους διαδηλωτές. Άκουσε τα αιτήματα των εκπροσώπων των σωματείων μας, χωρίς όμως να δώσει καμία απάντηση! Μπροστά σε αυτή την ένοχη σιωπή του κυβερνητικού εκπροσώπου, αποφασίσαμε και πραγματοποιήσαμε μια συμβολική κατάληψη του κτιρίου για δυο ώρες, με στόχο να αναρτήσουμε τα πανό μας και να δείξουμε τη διάθεσή μας για ανυποχώρητο αγώνα μέχρι τη δικαίωσή μας.

Η συγκέντρωση έληξε ειρηνικά με τις ανακοινώσεις μας για ΣΥΝΕΧΕΙΑ της ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ και την πραγματοποίηση Γ.Σ της ΕΛΜΕ και του ΣΕΠΕ την Τετάρτη 13 Οκτώβρη, με στόχο την οργάνωση και ενδυνάμωση της πάλης μας.


Βέροια: Μαζική απεργιακή συγκέντρωση των εκπαιδευτικών και πορεία

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗΑΠΟ ΒΕΡΟΙΑ

Με τη μαζικότερη απεργιακή συμμετοχή των τελευταίων ετών και τη μαζικότερη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία τα τελευταία χρόνια έδωσαν  απάντηση οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Ημαθίας στους αντιεκπαιδευτικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς, που επιχειρεί να επιβάλλει  την αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση στα σχολεία χρησιμοποιώντας ασύστολη τρομοκρατία και απειλές. Έδωσαν μία αγωνιστική απάντηση στο κλίμα φόβου που καλλιεργεί όλο το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Παιδείας και η υπουργός , Ν. Κεραμέως ενάντια στην Απεργία- Αποχή, στις δικαστικές αποφάσεις που επιχειρούν να θέσουν εκτός νόμους έναν ολόκληρο κλάδο που αγωνίζεται για μία καλύτερη εκπαίδευση.

Με υψηλότατα ποσοστά απεργών εκπαιδευτικών (στην ΕΛΜΕ Ημαθίας το ποσοστό συμμετοχής  άγγιξε το 60%, στο Σύλλογο εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ημαθίας το 60% και στο Σύλλογο Δασκάλων-Νηπιαγωγών Νάουσας το 90%!) οι εκπαιδευτικοί στην περιοχή απέδειξαν ξεκάθαρα πως αυτό που πρέπει να τεθεί στην «παρανομία» είναι η πολιτική του υπουργείου και της κυβέρνησης της ΝΔ και πως ο κλάδος στέκει στην αντίπερα όχθη των κυβερνητικών σχεδιασμών. Οι εκπαιδευτικοί και στην  Ημαθία με την παρουσία τους πως οι δικαστικές αποφάσεις, η επιβολή αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που ντύνεται με το μανδύα της «νομι8μότητας» της αστικής δικαιοσύνης και τους ασταμάτητους  εκβιασμούς και συκοφαντίες, δεν τους πτοούν και πως θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για το σταμάτημα αυτής της πολιτικής που στρέφεται πρώτα και κύρια ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα χιλιάδων μαθητών και ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα τους.

Στη συγκέντρωση μαζική ήταν η συμμετοχή μαθητών Λυκείων της πόλης, αλληλέγγυο το Εργατικό Κέντρο της Νάουσας και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων. Παρόντες επίσης και εκπρόσωποι του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ και δημοτικοί σύμβουλοι. Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση πραγματοποίησε  η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας και με ομιλίες τους απευθύνθηκαν στους συγκεντρωμένους η πρόεδρος του Συλλόγου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ημαθίας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών Νάουσας και εκπρόσωπος των μαθητών από ΓΕΛ της πόλης.

Οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι απεργοί πραγματοποίησαν μαζική και δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης, βροντοφωνάζοντας αγωνιστικά συνθήματα.