Αυτές τις μέρες -που η μνήμη των νεκρών μας στη Μάχη της Κρήτης, κατά την ηρωϊκή αντίσταση στους Ναζιστές αλεξιπτωτιστές στο Μάλεμε το Μάη του 1941, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, φορτίζει τις περισσότερες οικογένειες και γεμίζει ανάμεικτα συναισθήματα πόνου, αλλά και περηφάνειας εμάς, τους κληρονόμους μιας τέτοιας παρακαταθήκης- το μήνυμα αυτού του αγώνα για τους λαϊκούς ανθρώπους και ιδιαίτερα για αυτούς της υπαίθρου αποκτά μια δραματική επικαιρότητα. Μια επικαιρότητα που όχι μόνο δεν αντανακλάται, αλλά, κυρίως, αποκρύπτεται από όλους τους …επίσημους που με βαρύγδουπους λόγους και φανταχτερές εκδηλώσεις, στην ουσία, ακυρώνουν τη βασικότερη παρακαταθήκη αυτού του αγώνα που είναι η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στη βαρβαρότητα, με όποιο πρόσωπο και αν εκφράζεται.

★★★

Τούτες τις μέρες λοιπόν που η μνήμη του αγώνα ενάντια στο φασισμό, στην εθνική υποδούλωση και την κοινωνική σκλαβιά μάς κάνει περήφανους, την ίδια στιγμή μάς θέτει και ένα απαιτητικό καθήκον: να υπερασπιστούμε τη γη που μας παραδόθηκε, το χωράφι και το χειμαδιό του βιοπορισμού μας, από τα «κοράκια» που δεν κατεβαίνουν τώρα από τα ναζιστικά ελικόπτερα, ούτε πέφτουν ξαφνικά από τον ουρανό, αλλά έρχονται από τις συνθήκες της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ και επιβάλλονται με τα μέτρα που θεσπίζει, ερήμην μας, η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Πρόκειται για τις συμφωνίες της περίφημης «αειφόρου ανάπτυξης», συμφωνίες που αποδέχτηκε η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και οι προκάτοχές της. Στόχος αυτών των συνθηκών είναι να κατοχυρωθεί η «αειφορία των κερδών» των πολυεθνικών της Ενέργειας και να θεσπιστούν τα μέτρα κατάργησης των φτωχών αγροτών, των ξωμάχων, των βιοπαλαιστών. Αυτή την καταστροφή της μικρής και φτωχής αγροτιάς κάνουν οι «Δασικοί Χάρτες» που εκδόθηκαν και οι οποίοι απογυμνώνουν τους αγρότες από τα ιστορικά, κληρονομημένα και αδιαμφισβήτητα δικαιώματα της ιδιοκτησίας, μετατρέποντάς τους, «με τη βούλα» του νόμου, σε ακτήμονες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τους Δασικούς Χάρτες, επιδιώκει να κάνει νέα …κοινωνική χαρτογράφηση, διώχνοντας, στην κυριολεξία, από τα χωράφια και τα χειμαδιά τους τους γεωργούς και τους βοσκούς, αυτούς που τα έχουν στην κατοχή τους με τους αγώνες των προγόνων τους, ενώ ποτέ μέχρι τώρα το επίσημο κράτος δεν τους αναγνώρισε το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, συγκροτώντας ένα δίκαιο Εθνικό Κτηματολόγιο. Τώρα, το Κτηματολόγιο είναι στα σκαριά, αλλά η ιδιοκτησία στην αγροτική γη καταργείται, οι αγροτικοί κλήροι θεωρούνται …Δημόσια περιουσία και στη συνέχεια η …αξιοκρατική(!) κυβέρνηση της ΝΔ προσφέρει αυτή τη γη σε ενεργειακούς κολοσσούς, για να εγκαταστήσουν Ανεμογεννήτριες(!). Ο νόμος της δεξιάς κυβέρνησης είναι σαφής, ξεκάθαρα κυνικός και ορίζει ότι στις περιοχές που χαρακτηρίζονται δασικές η μόνη δραστηριότητα που μπορεί να αναπτυχθεί είναι οι ανεμογεννήτριες(!). Ετσι, τιμά η κυβέρνηση τη Μάχη της Κρήτης, παραδίδοντας τη γη των αγροτών στα αρπακτικά των εταιριών.

Πρόκειται για ένα μέτρο βάρβαρου ξεριζωμού και καταστροφής της μικρής αγροτιάς που δεν το χωρεί ο νους του λαϊκού ανθρώπου. Γιατί η βαρβαρότητα είναι ασύμβατη με τη λαϊκή συνείδηση, τη λαϊκή αντίληψη και συμπεριφορά. Είναι όμως απόλυτα συμβατή με την αρπακτική πολιτική των κολοσσών του κεφαλαίου και με τις αποφάσεις των αντιλαϊκών κυβερνήσεων. Πρέπει να τονίσουμε ότι το δρόμο για αυτή τη δραματική καταστροφή της αγροτιάς, με την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, άνοιξε το Συμβούλιο της Επικρατείας, επικυρώνοντας την από 12.11.2008 Υπουργική Απόφαση, με την οποία εγκρίθηκε το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Με αυτήν την απόφαση, ουσιαστικά, καταργούνται τα βοσκοτόπια στις βουνοκορφές, γιατί ..εμποδίζουν τις πολυεθνικές εταιρίες να αυγατίσουν τα κέρδη τους.
Στην ίδια βάση, ακυρώνονται και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των φτωχών γεωργών στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της ημιορεινής ζώνης, έτσι καταργούνται και τα καλλιεργήσιμα χωράφια, όπως προβλέπει η απόφαση της ΕΕ:

«Στο Eurogroup 5ης Μαϊου 2014 εγκρίθηκε ο οδηγός ανάπτυξης του Στουρνάρα για τα επόμενα 10 χρόνια. Βασίστηκε στη μελέτη «Greece 20/20» (2012) της εταιρείας McKinsey, με χρηματοδότες τον ΣΕΒ και την Εθνική Τράπεζα. Για την υλοποίηση του σχεδίου θα αντληθούν κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, στο οποίο θα συμμετάσχει και η Γερμανική τράπεζα KfW. Tετρασέλιδος οδηγός του σχεδίου παρουσιάστηκε κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Πάνο Τσακλόγλου. Η KfW (δια του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Λ.Κ. ΦΟΥΝΚΕ) υπέγραψε τη συμμετοχή της στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο για τον σκοπό αυτό μαζί με τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και τον τότε υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη στις 23 Απριλίου 2014. Μάλιστα, αναλυτικά αναφέρεται ο στόχος: «Στόχος η ενοικίαση κενής-αδρανούς δημόσιας γης σε τέσσερις μεγάλες εταιρείες, προκειμένου να εγκαταστήσουν μονάδες για παραγωγή, επεξεργασία και εξαγωγή προϊόντων, βασισμένες πάντα σε νέες μεθόδους. Έτσι και η εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας θα επιτευχθεί και η Ελλάδα, δίνοντας σημασία στη μαζική παραγωγή προϊόντων με τη χρήση της εξελιγμένης τεχνολογίας, θα αναδειχθεί σε μεγάλη εξαγωγική δύναμη».

Οι παραπάνω αποφάσεις-επιθέσεις στα ιδιοκτησιακά δικαιώματά μας είναι σκληρές, κυνικές και συνάμα σαφείς: Μας πετάνε έξω από τη γη που προστάτευσαν οι πατεράδες μας από τους κατακτητές και μας την παρέδωσαν, με τον ιδρώτα και το μόχθο τους. Δεν έχουμε περιθώρια αδράνειας και προσμονής.
Ο Σκρέκας αθέτησε τις αδάπανες υποσχέσεις του και τις αποπροσανατολιστικές δεσμεύσεις του. Η παράσταση της παραπλάνησης των αγροτών στήθηκε καλά.
Τώρα, ήρθε η δική μας σειρά να στήσουμε καλά τους δικούς μας συλλογικούς, ενωτικούς και ανυποχώρητους αγώνες για το ψωμί και την λευτεριά μας από το ζυγό της πείνας, της εξαθλίωσης, της μετανάστευσης και της ανεργίας.
Αυτός ο αγώνας είναι ο καλύτερος φόρος τιμής στους αγωνιστές του αντιφασιστικού – αντικατοχικού – απελευθερωτικού αγώνα και ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας.