Φαίνεται πως ο πρόσφατος ανασχηματισμός του Μητσοτάκη δεν έδωσε τους αναμενόμενους καρπούς ούτε στην αυξανόμενη λαϊκή αγανάκτηση, αλλά ούτε και στο εσωτερικό του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Και όσον αφορά στον λαό, φαίνεται πως ο ανασχηματισμός δεν πέτυχε το στόχο του, να μπαλώσει τη φθορά της Κυβέρνησης από την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας και το μεγαλύτερο βούλιαγμα της οικονομίας που θα επιδεινωθεί κι άλλο με την εφαρμογή των ανατιμήσεων σε μια σειρά αγαθών πρώτης ανάγκης. Όσον αφορά στο κυβερνών κόμμα, είναι λογικό ένας ανασχηματισμός να έχει ευχαριστημένους και δυσαρεστημένους, αυτή τη φορά όμως με αφορμή τον ανασχηματισμό θίχτηκαν γενικότερα και σοβαρότερα θέματα σχετικά με την ασκούμενη πολιτική, από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Στη συνέντευξή του ο Σαμαράς επέκρινε ανοιχτά την πολιτική της Κυβέρνησης του Μητσοτάκη σχετικά με τον πρόσφατο ανασχηματισμό λέγοντας πως «…όταν επιλέγονται άτομα με αντίθετες απόψεις, αυτό δεν λέγεται διεύρυνση – αυτό λέγεται μετατόπιση! Ξέρετε, με το να μετακινηθούμε σε θέσεις Ποταμιού δεν κατακτάμε το πολιτικό κέντρο», «Με τη σύγχρονη Δεξιά-Κεντροδεξιά, τι θα γίνει; Ή στο όνομα της διεύρυνσης θα θεωρείται ότι μπήκε στη γωνία η μεγαλύτερη πολιτική παράταξη της χώρας;» Και δεν περιορίστηκε στον ανασχηματισμό, αλλά αμφισβήτησε επίσης την πολιτική της Κυβέρνησης σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, δηλώνοντας ότι «Ακόμα και βέτο σε Ευρωπαϊκές αποφάσεις, θα μπορούσαμε ίσως να θέσουμε», «Δεν πρέπει -επ’ ουδενί- να εκληφθεί η πολιτική μας ως παθητική στάση απέναντι στις απροσχημάτιστες προκλήσεις του Ερντογάν! Δεν πρέπει να θεωρείται ότι δημιουργούνται τετελεσμένα με την δική μας ανοχή», «Απέναντι σε μια Τουρκία που κλιμακώνει συνέχεια, εμείς πρέπει να ενισχύουμε συνεχώς την αποτροπή μας. Όχι να δίνουμε την εντύπωση ότι ενδίδουμε σε κατευνασμό του θηρίου».
Με αφορμή τη συνέντευξη αυτή του Σαμαρά παρενέβη υποστηρίζοντας τις απόψεις του ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος με ανάρτησή του στη οποία αναφέρει ότι «Ο Αντώνης Σαμαράς άνοιξε σημαντική ιδεολογική, πολιτική συζήτηση, τονίζοντας ότι “Με το να μετακινηθούμε σε θέσεις Ποταμιού δεν κατακτάμε το πολιτικό κέντρο. Είναι άλλο πράγμα να απευθύνεσαι σε πολίτες άλλων παρατάξεων και εντελώς άλλο να εκφράζεις άλλες παρατάξεις”». Αλλά και ο βουλευτής Κώστας Τζαβάρας δήλωσε στο Best TV της Καλαμάτας πως «Οι πολίτες μάς ψήφισαν αυτοδύναμους για να κυβερνήσει η ΝΔ, όχι για να φτιάξει μία κυβέρνηση κηπουρών, όπως ο Παπανδρέου» και ότι νοθεύεται η «λαϊκή εντολή» με την επιλογή προσώπων από άλλους πολιτικούς χώρους, σημαδεύοντας το «επιτελικό κράτος» και τους «εκσυγχρονιστές» που έχουν διεισδύσει.