Δεν έχει επιστροφή για τις ΗΠΑ η πολιτική της ολομέτωπης αντιπαράθεσης με την Κίνα, την οποία έχει αναγορεύσει στον βασικό της ανταγωνιστή.

Μπορεί ο Μπάιντεν να ξορκίζει το πολιτικό φάντασμα του Τραμπ, στο πλαίσιο της οξυμένης ενδοαστικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ, σε ότι αφορά όμως την αντιμετώπιση της Κίνας όλα δείχνουν ότι βαδίζει στα χνάρια του προκάτοχου του και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση.

Αυτό αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη δίωρη συνομιλία Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ, την πρώτη που είχαν οι δύο ηγέτες, όπου συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε όλα. Είχε προηγηθεί η προειδοποίησή του Μπάιντεν, σε συνέντευξη που παραχώρησε, ότι η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο χωρών θα λάβει τη μορφή ενός «ακραίου ανταγωνισμού».

Εντύπωση προκάλεσε και η τοποθέτηση του, μετά το «μαραθώνιο» τηλεφώνημα, πως «αν δεν κάνουμε τίποτα, θα μας συντρίψουν», αναφερόμενος στις αυξημένες δυνατότητες τις Κίνας.

Μια τέτοια τοποθέτηση στοχεύει από τη μια να στοιχίσει το εσωτερικό μέτωπο στην κατεύθυνση της αντιπαράθεσης με την Κίνα, καλώντας σε μεγάλη αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπισή της, και από την άλλη αποτυπώνει τους φόβους που διακατέχουν τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό μπροστά στην αλματώδη άνοδο της Κίνας, η οποία προβλέπεται να γίνει η πρώτη οικονομική δύναμη στον πλανήτη στην τρέχουσα δεκαετία, αλλάζοντας τους παγκόσμιους συσχετισμούς δυνάμεων.

Επίσης η τοποθέτηση αυτή απευθύνεται και προς τους συμμάχους των ΗΠΑ τους οποίους έχει καλέσει να συγκροτήσουν ένα «μέτωπο των δημοκρατιών» για να αντιπαρατεθούν από κοινού με τις «άδικες και καταναγκαστικές», όπως δήλωσε, οικονομικές και πολιτικές πρακτικές του Πεκίνου, στο Χονγκ Κονγκ, την Ταϊβάν και την μειονότητα των Ιουγούρων. Επιδιώκει έτσι να γεφυρώσει το χάσμα που άνοιξε η διακυβέρνηση Τραμπ και να βάλει προσκόμματα στα ανοίγματα της Κίνας και τις συμφωνίες που συνάπτει με τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Ασία.

Είχε προηγηθεί η πρώτη συνομιλία του νέου αμερικανού υπουργού εξωτερικών Άντονι Μπλινκεν με τον κινέζο ομόλογό του Γιανγκ Τζιετσί που χαρακτηρίστηκε από μεγάλη ένταση(!) και στην οποία ο Μπλίνκεν είπε στον Γιανγκ ότι η Κίνα θα λογοδοτήσει για τις κινήσεις της, ειδικά όσον αφορά στο ζήτημα της Ταϊβάν.

Παράλληλα ο Μπάιντεν, ανακοίνωσε τη συγκρότηση στο Πεντάγωνο 15μελούς ομάδας εργασίας που θα αναλάβει να επεξεργαστεί τη στρατηγική απέναντι στην Κίνα και θα παρουσιάσει τις προτάσεις της, εντός τεσσάρων μηνών, στον υπουργό Άμυνας Λόιντ ‘Οστιν.

Από τη μεριά του ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπινγκ ξεκαθάρισε ότι τα θέματα που έθιξε ο Μπάιντεν αφορούν «ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας» και τον κάλεσε να τα αντιμετωπίσει «με προσοχή». Σηκώνοντας το γάντι προειδοποίησε ότι μια σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες θα ήταν «καταστροφική για τις ίδιες και για όλο τον κόσμο».

Είχε προηγηθεί η αυστηρή προειδοποίηση του κινέζικου υπουργείου Άμυνας πως «η ανάσχεση της Κίνας είναι αποστολή ανέφικτη και είναι σαν να πυροβολείς το πόδι σου» με αφορμή την πρόσφατη στρατιωτική εμπλοκή των δύο χωρών στα στενά της Ταϊβάν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κινείται στη γραμμή που χάραξε το νέο δόγμα ασφαλείας του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, επί Τραμπ και χαρακτηρίζει την Κίνα και τη Ρωσία ως εχθρούς, ενώ σύμφωνα με το αμυντικό δόγμα προετοιμάζεται για πόλεμο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.

Μάλιστα σε ότι αφορά τη Ρωσία ο Μπάιντεν φαίνεται ότι θα κινηθεί πιο επιθετικά από τον προκάτοχό του. Ο σύμβουλος του για θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ θα ενεργήσουν εναντίον της Ρωσίας «όταν και όπως το επιλέξουν» ώστε να «λογοδοτήσει για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειές της».

Η σχετική αποδυνάμωση των ΗΠΑ, η ραγδαία άνοδος της Κίνας, η ισχυροποίηση του ρωσικού ιμπεριαλισμού, με φόντο και τη νέα οικονομική κρίση δημιουργεί ένα εύφλεκτο πεδίο όπου οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις εγκυμονώντας μεγάλους κινδύνους για τους λαούς.

Όταν κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και ηχούν τα τύμπανα του πολέμου, που απειλούν να οδηγήσουν σε παγκόσμια ανάφλεξη, πρέπει να ξεσκεπάσουμε την ιμπεριαλιστική υποκρισία και σταθερά να θέσουμε στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της αντιπολεμικής – αντιιμπεριαλιστικής πάλης που μπορεί να βάλει φραγμό στους εμπρηστές του πολέμου και να διαφυλάξει την ειρήνη και τη φιλία των λαών.

13-2-2021

Γραφείο Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ