Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπάιντεν πως «οι ΗΠΑ είναι και θα είναι παρούσες στην Συρία», εμφανίζεται αναζωπύρωση στα πολεμικά μέτωπα από όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία, Κούρδοι κλπ.). Αναφέρθηκε επίθεση φιλότουρκων τζιχαντιστών στο Χαλέπι, με οβίδες να πέφτουν σε πυκνοκατοικημένη συνοικία, προκαλώντας το θάνατο δύο αμάχων και τον τραυματισμό αρκετών άλλων. Επίσης, ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν, για πρώτη φορά μετά από μήνες, περιοχές τζιχαντιστών και φιλότουρκων αντικαθεστωτικών κοντά σε πυκνοκατοικημένες πόλεις και καταυλισμούς εκτοπισμένων, στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ανακοίνωσή του κατήγγειλε τη ρωσική επιχείρηση, καθώς και επίθεση με όλμους από θέσεις που ελέγχει ο συριακός στρατός. Η δε τουρκική Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον περιοχής που ελέγχουν Κούρδοι μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) στη Βόρεια Συρία, για πρώτη φορά από τον Οκτώβρη του 2019.

Πυκνώνουν επίσης σε διάφορες περιοχές, νέες επιχειρήσεις Κούρδων. Επιχείρηση «εκκαθάρισης» στον τεράστιο καταυλισμό οικογενειών τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) Αλ Χολ στη βορειοανατολική Συρία πραγματοποίησαν περίπου 5.000 Κούρδοι μαχητές με την καθοδήγηση Αμερικανών στρατιωτικών. Στον καταυλισμό υπολογίζεται πως φιλοξενούνται περίπου 67.000 άτομα. Ο Αμερικανός συνταγματάρχης Γ. Μαρόττα, εκπρόσωπος του συνασπισμού των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους», είπε ότι η νέα επιχείρηση σχεδιάστηκε για να διακόψει τις δραστηριότητες του ΙΚ στον καταυλισμό. Η πολιτική Μπάιντεν στη Συρία πυροδοτεί όμως αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Χαρακτηριστική είναι η ομιλία του Αμερικανού Ρεπουμπλικάνου πρώην γερουσιαστή Ρίτσαρντ Μπλακ στο ινστιτούτο «Schiller» στις ΗΠΑ. Ο πρώην γερουσιαστής επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ σε τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στη Συρία, ανέδειξε το ρόλο κυβερνήσεων των ΗΠΑ στην κλοπή σιτηρών και συριακού πετρελαίου σε συνεργασία ένοπλων οργανώσεων με Τούρκους λαθρέμπορους.

Η επιχείρηση Κούρδων και Αμερικανών δεν σχολιάστηκε άμεσα από την Τουρκία, που συνήθως δυσφορεί για τέτοιες «συνεργασίες», καθώς θεωρεί ότι οι Κούρδοι των δυνάμεων YPG που συμμετέχουν στις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» είναι παρακλάδι του ΡΚΚ. Ο Ερντογάν, που είναι αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας, προσπαθεί να αναβαθμίσει τη δράση του τουρκικού στρατού στη Συρία, με πρόσχημα την «τρομοκρατική» δράση των Κούρδων, και να διεκδικήσει αναβαθμισμένο ρόλο στις εξελίξεις. Η οικονομική κρίση με την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, τον ασυγκράτητο πληθωρισμό, την επέκταση της φτώχειας και της ανεργίας, η απόφαση που έβγαλε εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα, η καταγγελία της συμφωνίας ενάντια στη βία κατά των γυναικών, οι σχεδιασμοί για αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να εξασφαλιστεί η επανεκλογή του Ερντογάν, συνθέτουν ένα εκρηκτικό εσωτερικό πολιτικό κλίμα και σκηνικό, που δυσκολεύεται να το διαχειριστεί προς όφελός της η τουρκική κυβέρνηση. Έτσι προβάλλει την ισχυροποίηση της Τουρκίας διεθνώς και παίρνει μέρος στα αναθερμαινόμενα πολεμικά και διπλωματικά μέτωπα στο ζήτημα της Συρίας. Απευθυνόμενος πρός τη Δύση, ο Ερντογάν, υποδείχνει πως «η πιο συνετή λύση είναι, να ρίξει το βάρος της πίσω από την Τουρκία και να γίνει μέρος της λύσης στη Συρία, με ελάχιστο κόστος και μέγιστη επίδραση».