Από τις 28/11/2017, 9 Τούρκοι και Κούρδοι αγωνιστές πολιτικοί πρόσφυγες βρίσκονται φυλακισμένοι και διασκορπισμένοι (για να μην μπορούν να επικοινωνούν) ανά τη χώρα. Οι 9 αγωνιστές (8 άντρες, 1 γυναίκα) έχουν σχέση με την «Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν», ενώ κατηγορούνται σαν μέλη του DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο).

Το DHKP-C έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ σαν «τρομοκρατική οργάνωση». Φαντάζει γελοίο αυτοί που οργανώνουν σ’ όλο τον κόσμο πολέμους και πραξικοπήματα, σπέρνουν θάνατο και πείνα, να χαρακτηρίζουν άλλους ως τρομοκράτες. Οι 9 αγωνιστές συνελήφθησαν κατόπιν παραγγελίας των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας και λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Η ασφάλεια τους παρουσίασε δεμένους πιστάγκωνα και γεμάτους μώλωπες, την ίδια ώρα που ο Τόσκας έλεγε δημόσια πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για «τρομοκρατία». Παραμένοντας στις φυλακές όλο το προηγούμενο διάστημα μετά τη σύλληψή τους, οδηγήθηκαν σε δίκη σε αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, τις μέρες που ο Α. Τσίπρας βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Η δίκη προχώρησε με τις καταθέσεις δύο εκ των εννιά κατηγορουμένων αγωνιστών, καθώς και 13 συνολικά μαρτύρων υπεράσπισης. Οι περισσότεροι μάρτυρες υπεράσπισης ανέφεραν πως γνωρίζουν προσωπικά τους κατηγορουμένους, μίλησαν για την αυταρχικότητα του τουρκικού κράτους, για τη συνεπή πολιτική τους στάση, για τους κοινούς, δημοκρατικούς και αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες, αλλά και για την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για τα αδικήματα που κατηγορούνται. Ως προς τα υλικά που βρέθηκαν στον χώρο κατά τη σύλληψή τους, ο καθηγητής Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Χρήστος Παππάς, ξεκαθάρισε ότι το υλικό που βρέθηκε (αμμωνία) δεν συνιστά εκρηκτική ύλη. H δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί την Παρασκευή 1η Μαρτίου.