Απεργία των εργαζόμενων των Mc Donald’s για το κατώτατο ωρομίσθιο

Στα μέσα του Μαΐου οι εργαζόμενοι της γνωστής αλυσίδας αποφάσισαν ότι δε μπορούν να περιμένουν άλλο, για να τηρήσει η κυβέρνηση την υπόσχεσή της να αυξήσει το κατώτατο ωρομίσθιο από 7.25 σε 15 δολάρια. Η απεργία ονομάστηκε Walkout Wednesday και προγραμματίστηκε για την 19η Μαΐου, ημέρα Τετάρτη. Συμμετείχαν σε αυτήν εργαζόμενοι της αλυσίδας σε δεκαπέντε τουλάχιστον πόλεις, όπως το Λος Άντζελες, Κάνσας και Ντιτρόιτ. Η απεργία συντονίστηκε και με την πρωτοβουλία «Πάλη για τα 15» (Fight for 15), που αφορά ειδικά αυτό το ζήτημα και το ζυμώνει εδώ και χρόνια στην αμερικάνικη κοινωνία.

Παράλληλα αποφασίστηκε και κινητοποίηση έξω από την έδρα της εταιρείας στο Σικάγο, λίγο πριν την ετήσια συνεδρίαση των μετόχων της. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ένας εκπρόσωπος της εταιρείας απάντησε στους εργαζόμενους: «Είναι ευθύνη της ομοσπονδιακής και τοπικής κυβέρνησης να ορίσουν τον κατώτατο μισθό». Ίσως να φαίνεται απλή, αλλά η δήλωση αυτή εμπεριέχει τον κυνισμό και τη σκληρότητα που χαρακτηρίζει τον καπιταλιστή. Είναι σα να λέει: «Θα σας πληρώσουμε βιώσιμο μισθό, μόνο αν είμαστε υποχρεωμένοι». Ταυτόχρονα όμως η εταιρεία διαλέγει, να κρυφτεί και πίσω από την αθέτηση της υπόσχεσης, που είχε δώσει προεκλογικά ο Μπάιντεν.

Την απεργία έσπευσαν να υποστηρίξουν δημόσια ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς και η βουλευτής Αλεσάντρα Οκάσιο Κορτέζ. Η τελευταία σε διαδικτυακή της ομιλία δήλωσε: «Είναι χάρη σε εσάς εκεί έξω που κινητοποιείστε, που εμείς μπορούμε να δείξουμε προς αυτήν την οργάνωση και να πούμε, πόσο πολύ το θέλει ο κόσμος… (τα 15 δολάρια την ώρα) …και να ασκήσουμε την απαραίτητη πολιτική πίεση…»

Ώστε η Κορτέζ και οι βουλευτές της περίφημης «ομάδας» της περίμεναν τους εργαζόμενους να οργανωθούν και να απεργήσουν προκειμένου να ασκήσουν πολιτική πίεση για το ζήτημα. Στην πραγματικότητα το ζήτημα του κατώτατου ωρομίσθιου έχει ανοίξει με ένταση εδώ και 8 χρόνια τουλάχιστο, αλλά ας περιοριστούμε στους τελευταίους μήνες. Τον Φεβρουάριο που πέρασε, οι εργαζόμενοι των Mc Donald’s, Burger King και Wendy’s, είχαν πάλι απεργήσει σε πολλές πόλεις για το ίδιο ζήτημα.

Η απεργία ήταν πριν την ψήφιση του οικονομικού πακέτου ανακούφισης για την πανδημία, τότε που αποφασίστηκε τελευταία στιγμή, με αστείες δικαιολογίες, να μη συμπεριληφθεί η υπόσχεση αύξησης του ωρομισθίου. Τι πίεση άσκησαν τότε ο Σάντερς και η Κορτέζ σε Γερουσία και Βουλή αντίστοιχα; Καμία απολύτως. Μένει οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Ενίσχυση της αστυνομίας από τους Δημοκρατικούς

Όπως έχουμε γράψει ξανά, μία από τις υποσχέσεις του Μπάιντεν, ήταν η πλήρης αναμόρφωση της αστυνομίας, ώστε αυτή να πάψει να είναι τόσο δολοφονική και ρατσιστική. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της δίκης Ντέρεκ Σόβιν, αστυνομικού δολοφόνου του Τζορτζ Φλόυντ, η αστυνομία σκότωνε περίπου τρεις ανθρώπους την ημέρα, με τα περισσότερα θύματα να είναι Αφροαμερικάνοι και Λατίνοι.

Στα τέλη του Μαΐου η διοίκηση Μπάιντεν αποφάσισε να κάνει ακόμη πιο καθαρές τις προθέσεις της πάνω στο ζήτημα. Η Νάνσι Πελόσι, πρόεδρος της Βουλής, έφερε προς ψήφιση την ενίσχυση αστυνομίας της πρωτεύουσας, κατά 2 περίπου δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως αναμενόταν, οι Ρεπουμπλικάνοι αντιτάχθηκαν στην πρωτοβουλία της. Υπήρχε δε ανησυχία ότι οι λεγόμενοι προοδευτικοί βουλευτές, που μέχρι πριν λίγους μήνες φώναζαν μαζί με τον κόσμο «όχι χρηματοδότηση για την αστυνομία» δε θα ψηφίσουν, και το νομοσχέδιο δε θα περάσει. Η Κορτέζ όμως ήταν και πάλι εκεί! Η περίφημη «ομάδα» της διασπάστηκε στην ψηφοφορία με τέτοιο τρόπο, ώστε και το νομοσχέδιο να περάσει και να φανεί ότι γίνεται εσωτερική αντιπολίτευση. Η ίδια ήταν από αυτούς που ψήφισε.

Κάλπικη αντιπολίτευση και για τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ

Ως γνωστόν, στις 5 Μαΐου, ο Λευκός Οίκος ενέκρινε πωλήσεις οπλικών συστημάτων προς το Ισραήλ, αξίας 735 εκατομμυρίων δολαρίων. Τόσο ο Σάντερς, όσο και η Κορτέζ ανέλαβαν πρωτοβουλία προκειμένου να ανατραπεί αυτό το ενδεχόμενο. Μόνο που η πρωτοβουλία τους μεθοδεύτηκε με τέτοιο τρόπο, που είχε τελικά μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με το νόμο περί ελέγχου των εξαγωγών όπλων, η Βουλή έχει στη διάθεσή της 15 ημέρες για να εγκρίνει ψήφισμα απόρριψης απόφασης πώλησης οπλικών συστημάτων σε συμμαχικό κράτος, όπως το Ισραήλ.

Το ψήφισμα κατατέθηκε στη Βουλή τη μέρα τη λήξης της προθεσμίας. Ακόμη και αν υπήρχαν οι συσχετισμοί για να εγκριθεί, δεν υπήρχε ο χρόνος για κάτι τέτοιο. Πρόκειται ασφαλώς για κοροϊδία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, και οι δύο πολιτικοί όταν δέχονταν πίεση να φέρουν στα όργανά τους το ζήτημα της δημόσιας υγειονομικής κάλυψης, αρνήθηκαν να το κάνουν λέγοντας ότι μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία δε θα περνούσε. Τώρα όμως κάνουν ακριβώς αυτό, παίρνουν νομοθετικές πρωτοβουλίες που γνωρίζουν ότι δε θα έχουν το παραμικρό αποτέλεσμα, αφού δε θα συγκεντρώσουν στήριξη, αλλά για να είναι και σίγουροι, περιμένουν μέχρι το τέλος της προθεσμίας.

Ο τρισεκατομμυριούχος που λαμβάνει κρατικό χρήμα 10 δισεκατομμυρίων…

Η διοίκηση Μπάιντεν μπορεί να μην έχει χρήματα για να αυξήσει το ωρομίσθιο και να ενισχύσει τους Αμερικάνους εν μέσω πανδημίας όπως υποσχέθηκε, ούτε να τους παρέχει δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά ετοιμάζεται να χρηματοδοτήσει τη διαστημική εταιρεία Blue Origin του Τζεφ Μπέζος με δέκα δισεκατομμύρια δολάρια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο ιδιοκτήτης της Amazon θεωρείται από πολλούς ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος. Πρόσφατα αγόρασε την MGM studios, έναντι 9 δισεκατομμυρίων περίπου, αλλά δε χρειάζεται να αγχώνεται, αφού η Γερουσία θέλει να του δώσει πίσω τα χρήματά του και με το παραπάνω.
Η εν λόγω χρηματοδότηση αφορά συμβόλαιο για την κατασκευή και προσεδάφιση οχήματος στη σελήνη. Το πρώτο συμβόλαιο το είχε κερδίσει η εταιρεία SpaceX του Έλον Μασκ, αλλά θα υπάρξει και δεύτερο, για να μην μείνει ο Τζεφ παραπονεμένος…

Θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο, αλλά στην πραγματικότητα είναι τραγικό αν σκεφτεί κανείς, πόσο θα μπορούσαν να ανακουφιστούν τα φτωχά λαϊκά στρώματα στις ΗΠΑ, αν τα ποσά αυτά κατευθύνονταν προς την κάλυψη διαφόρων αναγκών τους…