Στις 15 Μαΐου 10 άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, όλοι Αφροαμερικάνοι και Λατίνοι. Ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης είναι ο 18χρονος ρατσιστής Πέιτον Τζέντρον. Αφού οδήγησε 320 χιλιόμετρα από Κόλκιν, στα σύνορα Νέας Υόρκης με Πενσιλβάνια, έφτασε στο Μπάφαλο, που είναι συνοικία μαύρων ως επί το πλείστον, μπήκε στο σούπερ μάρκετ και σκόρπισε το θάνατο με το στρατιωτικής κλάσης αυτόματο όπλο του.

Ο ίδιος αναφέρεται ότι ξερνούσε για μεγάλο διάστημα ρατσιστικό οχετό στο διαδίκτυο, λέγοντας ότι θέλει να εκδιώξει από τις ΗΠΑ όσους δεν είναι ευρωπαϊκής καταγωγής. Πέρσι είχε απειλήσει να επιτεθεί σε σχολείο στην πόλη του και είχε σταλεί για ψυχιατρική παρακολούθηση. Και όμως, αυτό το άτομο είχε νόμιμα αποκτήσει το όπλο με το οποίο διέπραξε το έγκλημά του.

Η πολυδιαφημισμένη αμερικάνικη δημοκρατία ξέρει να κόπτεται για το δικαίωμα στη ζωή των αγέννητων εμβρύων, ευρισκόμενη στα πρόθυρα άρσης της ομοσπονδιακής προστασίας του δικαιώματος στην άμβλωση. Δε δείχνει όμως την ίδια ευαισθησία για την προστασία της ζωής των ήδη γεννημένων, επιτρέποντας σε κάθε λογής ρατσιστή πρόσβαση σε στρατιωτικής κλάσης οπλισμό και συχνά ρίχνοντάς τους και στα μαλακά για τα εγκλήματά τους. Το ίδιο το κράτος των ΗΠΑ προάγει στη πράξη τη ρατσιστική εγκληματικότητα.

Βέβαια το πρόβλημα του ρατσισμού στις ΗΠΑ είναι μια βαθιά, εκ γενετής πληγή, που δεν πρόκειται να γιατρευτεί μόνο με διοικητικά μέτρα, χωρίς όμως να σημαίνει ότι αυτά είναι αδιάφορα.
Στη δημοκρατία του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, μόλις τον Μάρτιο του 2022 αποφασίστηκε το λιντσάρισμα να θεωρείται ομοσπονδιακό έγκλημα.
Ο Μπάιντεν, ο οποίος μετέβη στο Μπάφαλο προκειμένου υποτίθεται να μοιραστεί τον πόνο του με τους κατοίκους είχε δώσει διάφορες υποσχέσεις για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ένοπλης βίας στις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής όμως, το μόνο που έχει να επιδείξει είναι τα ευχολόγια μετά από κάθε παρόμοιο περιστατικό. Ακόμη και το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των αυτόματων πυροβόλων όπλων σκάλωσε στη Γερουσία που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους.

Το ρατσιστικό μακελειό στο Μπάφαλο σημειώθηκε στη διάρκεια ενός γενικότερα αιματηρού Σαββατοκύριακου στις ΗΠΑ. Ένας άνδρας ασιατικής καταγωγής σκοτώθηκε και τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν όταν ένας άνδρας πυροβόλησε εναντίον τους σε εκκλησία στην Καλιφόρνια. Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες είχε από ανάλογο περιστατικό το Χιούστον και το ίδιο ισχύει για το Σεντ Λιούις και το Σικάγο που είχαν από πέντε νεκρούς. Ενώ στο Μιλγουόκι μετά από αγώνα μπάσκετ τραυματίστηκαν εικοσιπέντε μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών.
Πάντως φαίνεται ότι η δημοκρατική μερίδα της αμερικάνικης κοινωνίας δεν έχει πολλά να περιμένει στο μέτωπο αυτό από τον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς γενικότερα. Ο Αμερικάνος πρόεδρος περισσότερο φαίνεται να είναι σε σύγχυση παρά σε θέση να κάνει κάτι ουσιαστικό, σε περίπτωση που θα ήθελε φυσικά.

Φαίνεται πως θα χρειαστούν πολλοί επίμονοι και μαζικοί αγώνες μέχρι να διαμορφωθούν εκείνες οι συνθήκες στις ΗΠΑ, που θα απομονώσουν τους κήρυκες του ρατσισμού, θα περιορίσουν τη δράση τους, ώστε να εξασθενήσει αυτό το δηλητήριο.