Στο θέμα των Εξαρχείων, η ΝΔ περίπου υλοποιεί την προεκλογική της δέσμευση. Σε όλο το προηγούμενο διάστημα στο οποίο η γαλάζια παράταξη βρισκόταν στη θέση της μείζονος αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΚΑΪ και οι λοιποί κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ είχαν φροντίσει πρακτικώς να κατασκευάσουν ένα πρόβλημα, μιλώντας για το «Άβατο» και το «Κράτος των Εξαρχείων», περίπου ένα παράρτημα της Κόλασης, το πολεμικό ορμητήριο τρομοκρατών στο οποίο κυριαρχεί η εγκληματικότητα, η ανομία, η διακίνηση ναρκωτικών. Τώρα η ΝΔ, από τη θέση της κυβερνητικής παράταξης, έρχεται να «λύσει» το πρόβλημα, με ΜΑΤ, αστυνομοκρατία, και επίδειξη κατασταλτικής δύναμης.

Βεβαίως, εννοείται, αν η ΝΔ ήθελε πραγματικά να δώσει απαντήσεις στο θέμα των ναρκωτικών, θα έπρεπε να ξεκινήσει από τους εφοπλιστές μεγαλοδιακινητές, τους οποίους όμως προτιμά να μην ενοχλεί -να μην πούμε ότι συνδιαλλάσσεται ανοιχτά μαζί τους. Αν η ΝΔ ήθελε να λύσει το θέμα της τρομοκρατίας, θα έπρεπε να αποσύρει τα …στρατεύματά της από το κέντρο της Αθήνας, που δίνουν στην πόλη άρωμα 7ετίας. Αν η ΝΔ ήθελε να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, θα έπρεπε να καταργήσει τη Μόρια και κάθε «κέντρο φιλοξενίας» με όρους διαβίωσης που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια -όλα αυτά πριν καταργήσει τον ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Έχοντας δώσει ένα πρώτο δείγμα γραφής με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η κυβέρνηση της ΝΔ «περνάει στο παρασύνθημα», κατακλύζοντας τα Εξάρχεια με διμοιρίες των ΜΑΤ, που νομιμοποιούν και μονιμοποιούν την παρουσία τους στην περιοχή υποτίθεται για να προστατεύσουν τα νυν εκκενωμένα, πρώην κατειλημμένα κτήρια, από επανακαταλήψεις. Πάνοπλοι σαν αστακοί άνδρες των ΜΑΤ «αποκατέστησαν την τάξη» καταρχάς σε 4 καταλήψεις στην περιοχή των Εξαρχείων. Ατυχώς, δεν βρήκαν τρομοκράτες. Ούτε όπλα. Ούτε ναρκωτικά. Βρήκαν όμως περίπου 140 κατατρεγμένους πρόσφυγες, τους οποίους έσπευσαν να απομακρύνουν κακήν κακώς από τις προσωρινές εστίες τους. Η Ελλάδα του Ξένιου Διός, στο κέντρο της Αθήνας -αρχαίου λίκνου της Δημοκρατίας, καταφέρνει και …ξεσπιτώνει τους ξεριζωμένους, και αφού πρώτα απέτυχε να τους εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες παραμονής τους στη χώρα και διαβίωσης.

Ο υπουργός «προστασίας» του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, επιφυλάσσεται για το επόμενο βήμα ενάντια στην ανομία, έχοντας διοχετεύσει πληροφορίες ότι οι καταλήψεις στα Εξάρχεια είναι περίπου 20, χωρίς όμως να προσδιορίζει ποιες από αυτές είναι «επικίνδυνες». Θα εκκενώνει όποτε και όπου κρίνει. Προς το παρόν ετοιμάζεται να επαναφέρει την ομάδα Δέλτα, για να πατάσσει πιο άμεσα το έγκλημα, σχεδιάζει τη δημιουργία «ομάδων συλλήψεων», διότι οι δυνάμεις των ΜΑΤ δυσκολεύονται να κάνουν συλλήψεις τις ίδες ώρες που πετούν δακρυγόνα, ενώ περιμένει τις προσλήψεις-ενίσχυση του υπουργείου με 1.500 «ειδικούς φρουρούς» (για την εν λόγω προκήρυξη διαμαρτυρήθηκε μέχρι και η ίδια η επίσημη αστυνομία!), το ίδιο σημαδιακό έτος που ο ειδικός φρουρός-δολοφόνος του 16χρονου μαθητή Α. Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, αφήνεται ελεύθερος με τη σφραγίδα του νόμου.

Την ώρα που τα συνθήματα στους τοίχους των Εξαρχείων υπογεγραμμένα από τους «μελλοντικούς άστεγους» των Airbnb πληθαίνουν, την ώρα που η ίδια η περιοχή-άνδρο τρομοκρατίας πετυχαίνει παρόλα αυτά να παρουσιάζεται ανάμεσα στους 10 δημοφιλέστερους προορισμούς παγκοσμίως λόγω της ιδιαίτερης ταυτότητάς της, την ώρα που οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις ακινήτων στην περιοχή βρίσκονται στην αιχμή της σχετικής λίστας -και παράλληλα με το μαζικό ξεπούλημα διαμερισμάτων στα Εξάρχεια στην ξένη αγορά, την ώρα που «η ανάπτυξη» φέρνει την επέκταση της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας να διέρχεται με σταθμό από την περιοχή των Εξαρχείων, η κυβέρνηση έρχεται εγγυητής του μεγάλου αυτού στοιχήματος.

Η κυβέρνηση της ΝΔ περίπου υλοποιεί τη δέσμευσή της. Πάντως, για την ακρίβεια, δεν παρέλαβε άβατο. Άβατο όμως παραδίδει: Άβατο για κάθε διερχόμενο -από τα χημικά και την αστυνομοκρατία της, άβατο για κάθε πρόσφυγα -από τις εκκενώσεις και τις συλλήψεις, άβατο για κάθε (υποψήφιο) κάτοικο από την πρακτική έξωσή του λόγω της εκποίησης και «ανάπτυξης» της περιοχής των Εξαρχείων.