Ύστερα από τις έντονες λαϊκές αντιδράσεις που προκλήθηκαν, σε ματαίωση της κατάπτυστης νεοναζιστικής εκδήλωσης στην Κρήτη υποχρεώθηκαν τελικά οι εμπνευστές και διοργανωτές της. Το Μ-Λ ΚΚΕ είχε εκδώσει για το σοβαρό αυτό ζήτημα την ανακοίνωση που δημοσιεύουμε παρακάτω:

Ογδόντα χρόνια από την ηρωική αντίσταση του Κρητικού λαού στο αεροδρόμιο του Μάλεμε ενάντια στους ναζιστές αλεξιπτωτιστές, τους Γερμανούς κατακτητές και τους συμμάχους τους, που έκαναν απόβαση από αέρος στην Κρήτη με την περίφημη «επιχείρηση Ερμής», ένας εσμός φασιστών από την Ε.Ε. που φέρει το όνομα «Σύνδεσμος Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών» επιχειρεί ανενδοίαστα και κυνικά να προκαλεί τη μνήμη, τα πατριωτικά και δημοκρατικά αισθήματα του λαού, με τον πιο χυδαίο και αυθάδη τρόπο, διοργανώνοντας «εκδήλωση τιμής της γενναιότητας»(!) των πολιτικών τους προγόνων «που κατέκτησαν το νησί της Κρήτης»(!).

Για πρώτη φορά από την ηρωική Μάχη της Κρήτης που ξεκίνησε από το αεροδρόμιο του Μάλεμε στις 20 Μάη του 1941, από τη μάχη που διήρκεσε 10 μέρες και έδωσε ηχηρό ράπισμα στις φασιστικές ορδές, χαρίζοντας πολύτιμο χρόνο ανασύνταξης στη Σοβιετική Ένωση που ήταν η ψυχή της πατριωτικής, αντιφασιστικής πάλης σε όλη την Ευρώπη, σχεδόν ένα αιώνα από τη μάχη του Μάλεμε που έδειξε, με τον πιο παραστατικό και συγκινητικό τρόπο, την αυτοθυσία, την παλληκαριά, το απαράμιλλο θάρρος και το αδούλωτο φρόνημα του Κρητικού λαού, οι εγκληματίες ναζιστές επιμένουν να αρνούνται την ιστορική, ιδεολογική και πολιτική ήττα τους.

Με το θράσος του δειλού, προκαλούν και δοκιμάζουν τα αντανακλαστικά και τις διαθέσεις του κρητικού λαού που -όχι μόνο με τους ελάχιστους επιζώντες της μάχης του Μάλεμε και υπόλοιπου αντικατοχικού αγώνα, αλλά και κυρίως με τους πολλούς νεκρούς αγωνιστές του στην ΕΑΜική και γενικά Εθνική Αντίσταση- κρατεί άσβεστη τη μνήμη αυτού του πατριωτικού, δημοκρατικού αντιφασιστικού αγώνα, μεταλαμπαδεύοντας τα μηνύματά του από γενιά σε γενιά.

Μπροστά στη θρασύδειλη επίδειξη «της σιδερένιας γροθιάς» των φασιστών, η κυβέρνηση σιώπησε ηχηρά, κρατώντας «κρυφό» το πώς και το γιατί επέτρεψε τη διοργάνωση αυτής της ατιμωτικής για τη δημοκρατική συνείδηση και συλλογική λαϊκή μνήμη εκδήλωση της βαρβαρότητας. Η σιωπή της κυβέρνησης επιβεβαιώνει τη συνολικότερη αντιδραστική πολιτική της, που είναι πολιτική ανοχής, υπόγειας αποδοχής και συνεργασίας με τις πιο μαύρες και σκοτεινές πολιτικές δυνάμεις του τόπου και διεθνώς. Άρρηκτα δεμένη με την ιστορική διαδρομή της και την αντιδραστική πολιτική της δεξιάς είναι και η ανοχή της τώρα σε αυτό το φασιστικό μόρφωμα που επιδιώκει να προσβάλει και να ατιμάσει, με τον πιο προκλητικό τρόπο, ακόμη και τις πιο νωπές και ιερές συλλογικές μνήμες της σθεναρής αντίστασης του λαού μας απέναντι στη ναζιστική θηριωδία.

Επιπλέον, μέσω της διοργάνωσης αυτής της κατάπτυστης εκδήλωσης που συσπειρώνει φασίστες από όλες τις χώρες της ΕΕ, επιβεβαιώνεται και ο βαθιά αντιδραστικός χαρακτήρας της κατά τα άλλα «Δημοκρατικής»(!) ΕΕ..

Καταγγέλουμε την προκλητική ανοχή της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στο φασιστικό μόρφωμα των αλεξιπτωτιστών που ατιμάζει τη συλλογική μνήμη και την λαϊκή Εθνική Αντίσταση του ’40.
Απαιτούμε την άμεση ακύρωση της προγραμματισμένης κατάπτυστης εκδήλωσης