Με ψήφους 90 έναντι 30 και την Ελλάδα να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες που ψήφισαν κατά, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε, την Πέμπτη 1/12, ψήφισμα για τη διεξαγωγή επίσημης τελετής για την 75η επέτειο της Νάκμπα, τον ερχόμενο Μάιο, τιμώντας την ημέρα μνήμης του Παλαιστινιακού λαού. Η Νάκμπα τιμάται από τους Παλαιστίνιους κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου σαν «ημέρα της καταστροφής» που σηματοδοτεί την εκδίωξή τους από την πατρίδα τους το 1948, από το Ισραήλ.
Η πρωτοβουλία για το ψήφισμα ήρθε κατόπιν αιτήματος της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, της Σενεγάλης, της Τυνησίας, της Υεμένης και της Παλαιστίνης, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και φυσικά του δράστη της Nakba, του Ισραήλ. Μεταξύ των χωρών που αντιτάχθηκαν στο ψήφισμα ήταν η Αυστραλία, η Αυστρία, ο Καναδάς, η Δανία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Ολλανδία.
Σύμφωνα με το ψήφισμα, ο ΟΗΕ καλεί για «εορτασμό της 75ης επετείου της Νάκμπα, μεταξύ άλλων με τη διοργάνωση εκδήλωσης υψηλού επιπέδου στην Αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης» τον Μάιο του 2023. Το ψήφισμα προτρέπει επίσης για τη «διάδοση των σχετικών αρχείων και μαρτυριών» για την καταστροφή του Παλαιστινιακού λαού.
Σε παρόμοιο πλαίσιο, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, ενέκρινε και ψήφισμα σχετικά με τα Υψίπεδα του Γκολάν της Συρίας, τα οποία κατέχει το Ισραήλ εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα. Το ψήφισμα, που απαιτεί την αποχώρηση του Ισραήλ από την περιοχή, υπερψήφισαν 92 κράτη ενώ 8 ψήφισαν κατά και 65 απείχαν.
Περισσότεροι από 475.000 Ισραηλινοί ζουν σήμερα σε εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη – παράνομους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – περίπου τετραπλάσιοι από ό,τι όταν υπογράφηκαν οι Συμφωνίες του Όσλο τη δεκαετία του 1990, οι οποίες δεν οδήγησαν σε διαρκή ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων όπως ευαγγελίζονταν.
Προειδοποίηση έστειλαν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ, δια στόματος Άντονι Μπλίνκεν, πως θα αντιταχθούν στην κατασκευή νέων εβραϊκών οικισμών από την προσεχή ισραηλινή κυβέρνηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ετοιμάζεται να επανέλθει στην εξουσία.
Ο συνασπισμός της δεξιάς και οι υπερορθόδοξοι και ακροδεξιοί σύμμαχοί του κέρδισαν την πλειοψηφία στις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, με 64 έδρες από τις 120 του κοινοβουλίου, επιτρέποντας στον Μπενιαμίν Νετανιάχου να αρχίσει διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, ο Νετανιάχου υπέγραψε την Πέμπτη 1/12 συμφωνία συνασπισμού με ένα από τα τρία ακροδεξιά κόμματα, το οποίο απέσπασε έτσι σημαντική θέση στην ανάπτυξη της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το 1967 από το Ισραήλ.
Ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις δολοφόνησαν έναν 22χρονο Παλαιστίνιο το πρωί της Δευτέρας 5/12 και τραυμάτισαν άλλους έξι στον προσφυγικό καταυλισμό Dheisheh, στη Βηθλεέμ, νότια της Δυτικής Όχθης. Μεγάλος αριθμός των ισραηλινών δυνάμεων εισέβαλε στον καταυλισμό και λεηλάτησε αρκετά σπίτια, πυροδοτώντας τις διαμαρτυρίες του τοπικού πληθυσμού.
Οι βαριά οπλισμένες κατοχικές δυνάμεις πυροβόλησαν με αληθινά πυρά νεαρούς διαδηλωτές, έριξαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, τραυματίζοντας θανάσιμα στο στήθος τον 22χρονο Omar Manna Fararja και άλλους έξι Παλαιστινίους που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ο ισραηλινός στρατός κατοχής συνέλαβε τον 24χρονο αδελφό του Manna, Yazan Youssef Hassan Fararja. Επίσης συνελήφθησαν τα αδέλφια Uday και Moaz Essam Abu Nassar, 24 και 27 ετών αντίστοιχα. Η Συντονιστική Επιτροπή στο Κυβερνείο της Βηθλεέμ ανακοίνωσε άμεσα γενική απεργία και κάλεσε τους πολίτες να λάβουν μέρος στην κηδεία του Omar Fararja.
Σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 212 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής από την έναρξη του 2022 στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.